Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Trójkąt informatyczny

 

Czas czytania: ~2 min


RULxwJHIQiBuRIqzZqNT4dq9QqZuHTSwxitAfF54zzvxUFtXWf7itWweeIN5_centrum-komputerowe-agh.jpg

Nowy budynek Centrum Komputerowego (Centrum Informatyki) Akademii Górniczo Hutniczej w Krakowie mieści w sobie system informatyczny o unikatowej na światową skalę koncentracji najnowszych technologii – najnowocześniejszą infrastrukturę dydaktyczną nie posiadającą odpowiednika w Europie. Architektoniczną oprawę stanowi dla niej zespół prostych brył o zaokrąglonych narożnikach i zielonych dachach.

fdjHL6ZU4iiyQIs2UQSGspHsmB65qghOcBYzi9B5jyvP2LAi7jhNtgN6HTr9_centrum-komputerowe-agh-2.jpg
Lf2YVH95Mk27JHhGd5UuLiarADlUpsgpkAjSi4F8LnFtbDUDaey3dMxs4Xz5_centrum-komputerowe-agh-3.jpg

Ze względu na trudny, trójkątny kształt działki położonej przy ul. Nawojki i Kawiory, budynek Centrum Komputerowego skomponowany został z trzech elementów funkcjonalno-przestrzennych, których układ odpowiada formie parceli. Główna część budynku na planie wydłużonego prostokąta usytuowana jest równolegle do ulicy Nawojki i tworzy wzdłuż niej zwartą pierzeję. Od południa przylegają do niej dwa skrzydła stanowiące obudowę placu przy ul. Kawiory. Ich mniejsza skala nawiązuje do gabarytów okolicznej zabudowy. Poszczególne części budynku łączą piony komunikacyjne.

xosnK3WggpCHmhWfhN4wQoU8jNXJJBT2xTozyozRgtxDajL1GpijMrayEVlU_centrum-komputerowe-agh-4.jpg

Liczące cztery kondygnacje segmenty maja analogicznie ukształtowane elewacje o horyzontalnej kompozycji złożonej z naprzemiennych pasów: jasnych, pokrytych okładziną i ciemnych, mieszczących okna. Ze względu na usytuowanie budynku na śródmiejskiej działce i ograniczoną powierzchnię, nad częścią parkingu podziemnego i zjazdem zastosowano zielone dachy. Porastające je rośliny pełnią zarówno funkcje estetyczne, jak i utylitarne – powodują spowolnienie spływu wody i jego znaczne ograniczenie poprzez akumulację w warstwie wegetatywnej.

afy4Qpux436CejZkFDDmzK8D0cjHXFy3Lra5T70WTa9Qt8x8bqff7HjS4Cb1_centrum-komputerowe-agh-6.jpg
2tlonboP2X8tba46JciNu6rl9CX23vn3EGP0zV9tex28QanBgc7xWnMGsq3v_centrum-komputerowe-agh-7.jpg

Ze względu na dydaktyczno-naukowe funkcje budynku, mieszczą się w nim sale wykładowe i seminaryjne, laboratoria oraz pokoje pracowników naukowych, a także pomieszczenia pomocnicze – administracyjne i techniczne. Kondygnację podziemną przeznaczono zaplecze techniczne i garaż.

KNnwOnpX7OYmXRsW1t9Sa31USehERcdjSIjV83PFfns5jksfh8dH7QeCWKMe_centrum-komputerowe-agh-google.jpg
7nG8Dw1rBpj550nQlyPHcEDxoNNpMAko7D1l8Q1UHOsfTwiqoEemjOhBpnd3_przekroj-ck.jpg

Fot. Przekrój

Ważnym aspektem projektu było maksymalne ograniczenie strat ciepła zimą i przegrzewania budynku latem. Ze względu na trójkątny kształt, obiekt nie ma elewacji północnej (jedynie północno-wschodnią), co ma kluczowe znaczenie dla zmniejszenia utraty ciepła zimą. Z kolei elewacje południowa i zachodnia – dzięki zastosowaniu automatycznych żaluzji zewnętrznych wyposażonych w czujniki pogodowe – chronią wnętrze przed wysoką temperaturą w upalne, letnie dni. Ponadto, masywne, żelbetowe ściany zapewniają stabilność termiczną, stanowiąc przy tym dobrą izolację akustyczną.
Doświetlenie pomieszczeń w głębokich traktach i korytarzach za pomocą świetlików sprzyja zminimalizowaniu zużycia energii na oświetlenie wnętrz.

SeLRNJZPtr9zDMfmy3QkQJ8v6s8CACVQxjynJwu7RmGuvaMMufrgjLvdcyaW_parter-ck.jpg

Fot. Parter

14NUUtZCf0qyRL4x9SF3oh6eFbqgfWAuWci0INrhhjdUfSlKzaqjblq3xRSX_1pietro-ck.jpg

Fot. I piętro

Obiekt: Centrum Komputerowe (Centrum Informatyki) Akademii Górniczo Hutniczej w Krakowie
Lokalizacja: ul. Nawojki – Kawiory, Kraków
Projekt: APA Czech_Duliński_Wróbel
Autorzy: arch. Jacek Czech, arch. Janusz Duliński, arch. Piotr Wróbel
Generalny Wykonawca: Konsorcjum : Mostostal Warszawa SA ( lider ), WPBP nr 2 Wrobis SA
Projekt: 2008
Realizacja: 2010 – 2011
Nagrody:
1.„Budowa Roku 2011”
2.Konkurs architektoniczny „Kraków Mój Dom” – nagroda w kategorii użyteczności publicznej oraz nagroda specjalna

Fot. Thomas Lewandovski, Google maps


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera