Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Jak duch

 

Czas czytania: ~2 min


xp7J1sJEf7SJq5NEIAYvdV8WzysULNwUlCqxl6aiVwkXKw2UTZgjJ4U2oKan_ke-12-by-soho-architektur-2.jpg

Mansardowy dach i śnieżnobiała fasada sprawiają, że zaprojektowany przez architektów ze studia SoHo Architektur dom w bawarskim miasteczku Memmingen jest jak duch budynku, który niegdyś stał na jego miejscu.

7ustA6kCPyMNEl5tNyXdleU8RItxnn0epYyVQLY3EBFImjKTm0nX3pmS1DvO_ke-12-by-soho-architektur-3.jpg
4DDpjrmt5Zq6fWU9zdPwZR3Fp5ws3IopipZZqCwGcNMryEUBpMRrVmwmv079_ke-12-by-soho-architektur-4.jpg

Dom powstał w centrum miasta, na działce ograniczonej z dwóch stron tradycyjną zabudową. Architekci zdecydowali się nawiązać jego kształtem do budynku, na miejscu którego stanął, ukłon w stronę przeszłości łącząc jednak z odważnym podkreśleniem nowoczesnego charakteru obiektu.

7yMpOls0uu8TpQcVAtoeVZ4vhwF7pWpHcM3SK4OLYZXrVPxS69nKLasdOCaY_ke-12-by-soho-architektur-5.jpg
Oiap39DvXsHKoYaRQy2fdCD5cudBkv6YUFYcReyjRGxSGtCcb6xktRZmwhBr_ke-12-by-soho-architektur-6.jpg

Plan budynku i kontur mansardowego dachu zostały tu połączone ze zredukowaną, graficzną kompozycją fasady oraz ciekawym rozwiązaniem kolorystycznym – zestawieniem białej, tynkowanej fasady i ciemnej, pokrytej drewnianą okładziną elewacji tylnej.

f8hJUVmV70FG7ND44iKd8bMkelfm7q7G4P7LOM36LP9J6lKhoFRVq5xTHCpu_ke-12-by-soho-architektur-7.jpg
FIsgOGUcKLVljwqxPWZnWStBAlyK0aTO0eBD6QW4DvD8FaRtQ3cs0e7BAnGY_ke-12-by-soho-architektur-8.jpg

Wnętrze czterokondygnacyjnego domu zostało podzielone na dwa mieszkania. Nie jest to jednak podział standardowy. O ile parter przecięty został wzdłuż, linią prowadzącą od frontu do tylnej elewacji budynku, wyższe kondygnacje podzielone zostały w poprzek – na część frontową i tylną. Co ciekawe, połówki pięter należące do poszczególnych mieszkań nie znajdują się pionowo jedna nad drugą, ale tworzą przestrzenny 'zygzak'. W efekcie takiej organizacji wnętrza, główne wejście do każdego mieszkania prowadzi od frontowej ulicy, każde mieszkanie ma też pokoje wychodzące na północ i na południe oraz balkon od strony ogrodu znajdującego się na tyłach domu.

38juQFdHZVzgL3q8WHKHEijBkD3bpcVYBqKEhVu5cayuqz6zRR7wmMXH93hn_ke-12-by-r-plan.jpg
zriLAWaUDF4LgV33LY7ivgUeweZEz95Jnee68RA4uXfJE76AbcVW3HCFfiHo_ke-12-by-soho-architektur-plan2.jpg
ZAlRORemcEIHAXPfdmJsiGfaXA5shsIWV4VcggmwWMpYnPTtMEXBbizEYJ4f_ke-12-by-soho-architektur-plan3.jpg

W centrum budynku ulokowano dwie klatki schodowe, które stanowią swoje lustrzane odbicie – kiedy bieg jednej prowadzi w kierunku południowym, druga kieruje się na północ.

Decydując się na ten skomplikowany układ wnętrz, architektom udało się zapewnić lokatorom obu mieszkań takie same warunki i stworzyć urozmaiconą przestrzeń mieszkalną łączącą w sobie kontakt z miastem i zacisze ogrodu.

Fot. Rainer Retzlaff


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna
Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna została wybrana w drodze konku ...

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera