Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sport w kolorze

 

Czas czytania: ~2 min


zYYTpDCfaBccqXONoTSLXj13xVMDte9WTKXEkLOfMAxHv7ye9SD9RyEyUFjQ_jordi-herrero-sebastian-escanellas.jpg

Sport to ruch i dobra zabawa. Dlatego, projektując halę sportowa w hiszpańskim mieście Palma de Mallorca, architekci Jordi Ferrero i Sebastián Escanellas połączyli oba te skojarzenia, osiągając w ten sposób budynek o dynamicznej formie i przyciągającej z daleka wzrok, kolorowej fasadzie.

hcDnKqzbNm9nH5998PcVmJqE9brlrrI8UKgs9Y3yIc1e9rp8GVHB87Zou1u2_jordi-herrero-sebastian-escanellas2.jpg
s5lMkVH00WIZYcJQvQf4U8wcUzLzGoCNLI8H5j7W21oiqye1lk5V4CnNMzS2_jordi-herrero-sebastian-escanellas3.jpg
WnpU4gvpOMbyMlIzFLxEz37AvSA7mewj5YgRAIOw23pcNIpsiAP1C9ptChNm_jordi-herrero-sebastian-escanellas4.jpg

Celem architektów było stworzenie budynku, którego wnętrze będzie kontynuacją otoczenia, nie stanowiąc bariery dla przepływu powietrza, światła i ludzi. Dwa podstawowe elementy obiektu to zagłębiony dziedziniec oraz umieszczona nad nim kubatura, w której znajdują się niezbędne pomieszczenia.

Główną rolę w budynku pełni nie tyle sala sportowa, co sam w sobie ruch i aktywność, które są nieodłącznie związane z funkcją budynku: obecnością sportowców, publiczności i przechodzących w pobliżu ludzi.

reaJ4HI9FJSSknkSMLXra4K10cdNileuxmo2U10tr3bfVLFQoiEDSontauBw_jordi-herrero-sebastian-escanellas5.jpg
fN0sz5Fc2pLgQbDnRuLwG264f3m0aAvrur9mLKDg6kAQ7pFV0Ai11o1JvTLb_jordi-herrero-sebastian-escanellas6.jpg
YI7PO9RU3CMZ7ZVTebmhJIKyFEOxoy5baTMzZnLwzBH0CLlOyo6Dt8PX0OGg_jordi-herrero-sebastian-escanellas7.jpg

Wrażenie ruchu wewnątrz hali potęgować ma światło. Nie jest to jednak światło wpadające bezpośrednio z góry – przez świetliki w dachu ani światło boczne. W intencji architektów ma ono ma sprawiać wrażenie, jakby krążyło po całym budynku, filtrowane przez wielkie płyty przezroczystego poliwęglanu którymi pokryto elewacje. Pozwalają one światłu swobodnie przenikać do wnętrza, a jednocześnie rozpraszają je, chroniąc pomieszczenia przed bezpośrednimi działaniem promieni słonecznych.

HPrlsssJBdnzBsh3mV7ZoxOpskZ7S7NtDWU7VtNTBnNvxhtsawPNbAGJ9nRp_ctions.jpg
SiaglD94U9zGI024MiA0ZAahDBBLMWmWSRwwHkwgyTPD0NAUeelOs62xMWUs_an1.jpg
uVyWudb0nIEDwL4PxKb8DYEXSr3vvC2INcO1OKouP7y7u3qP8yP5fTVkVJxZ_an2.jpg

Na części elewacji zastosowano panele w intensywnych kolorach, które stają się znakiem rozpoznawczym hali sportowej, nadając jej wyrazisty, radosny charakter.

Wnętrze pozbawionego okien budynku wentylowane jest przez zagłębiony dziedziniec, a gorące powietrze odprowadzane jest przez otwory w dachu. Przepływ powietrza w połączeniu z rozproszonym światłem ma dać przebywającym wewnątrz ludziom wrażenie bycia na zewnątrz.

Architekci: Jordi Ferrero i Sebastián Escanellas
Lokalizacja: Palma de Mallorca, Hiszpania
Powierzchnia: 2,607 m2

Fot: Jaime Sicilia

Polecamy także: kolorowa hala sportowa w Eindhoven zaprojektowana przez biuro LIAG


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera