Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Stalowa odbudowa

 

Czas czytania: ~3 min


7cSAcpX8skKtHOn6nlnajyMva4S2ldA0A1PkJGtT55zt2rMipxUWkyDMad3x_marp-reconstrukcja-palacu-szatmry.jpg

Tam, gdzie kilkaset lat temu stały kamienne mury, dziś można oglądać ściany ze stali kortenowej. Rekonstrukcja dawnej budowli wcale bowiem nie musi oznaczać jej wiernego odtwarzania. Można ją przeprowadzić w sposób na wskroś nowoczesny – raczej sugerując, niż odbudowując. Taką właśnie drogę wybrali architekci z budapeszteńskiej pracowni MARP.

hoNj7rTOdS47oFKOJoDTIECM9rQkuXksdv8VNpIZTZJV1bM6JbtcKR94LvnN_marp-reconstrukcja-palacu-szatmry-2.jpg
uyTJJtJ8dw0wECUuSkPizsExydAVH0V3jfI4n0oGHIyjXcqO3Re17XmRJokT_marp-reconstrukcja-palacu-szatmry-3.jpg
6tuiputka0Fn9HFDJKNCH4MYT6CBfEEAjNEH6XQLGSdFikxnhmJe1X8cAhnw_marp-reconstrukcja-palacu-szatmry-4.jpg

Położony w parku Tettye w północno-zachodniej części Peczu na Węgrzech pałac powstał na początku XVI wieku jako letnia rezydencja biskupa György Szathmáry. Z badań archeologicznych wynika, że był to dwukondygnacyjny, murowany z lokalnego kamienia budynek na planie litery U z dziedzińcem otwierającym się na południe – w kierunku miasta. W połowie XVI wieku, w czasie okupacji Węgier przez Imperium Osmańskie, pałac pełnił prawdopodobnie funkcję klasztoru dla tureckich derwiszów. Wówczas dobudowano zachowaną do dziś południowo-wschodnią wieżę. Kiedy Turcy opuścili Pecz, pałac przez wiele lat pozostawał opuszczony, popadając w ruinę. Na początku XX weku jego część została zburzona, a pozostałości dawnych murów służyły jako malownicza scenografia dla letnich spektakli teatralnych.

v0sMO3M3Ht5DmmkO1FTwBFAIpTkmExcenfR9WGVONJfYZuHd6FzHZKGtAnnT_marp-reconstrukcja-palacu-szatmry-5.jpg
zs2UaFfkdfFKs3K73uRvBGkREe3Lu0zBBagB2F9wKzezL5vfqdTkBYi3eIPI_marp-reconstrukcja-palacu-szatmry-6.jpg
i0OLFzd31x56GKPG1SWJ98hsbabAVKFAbVlZx3NjLlajiH8fC5q9wPtccRMq_marp-reconstrukcja-palacu-szatmry-7.jpg

Kiedy zapadła decyzja, że w 2010 roku Pecz i Stambuł pełnić będą funkcję Europejskich Stolic Kultury, częścią działań w węgierskim mieście stał się projekt rewitalizacji parku Tettye i przekształcenia go w atrakcyjną przestrzeń publiczną. Ważnym elementem tego programu były także działania wokół ruin renesansowego pałacu, które ostatecznie zaowocowały realizacją projektu studia MARP. Zadaniem architektów było zabezpieczenie terenu oraz wprowadzenie nowych elementów, takich jak punkt widokowy, scena dla teatru plenerowego oraz siedziska.

Architekci sięgnęli po stal kortenową, by wyraźnie zaznaczyć współczesną interwencję i jej odrębność od historycznych pozostałości zamku. Ich celem nie było bowiem odbudowywanie obiektu niemal doszczętnie zniszczonego na przestrzeni dziejów, ale raczej podkreślenie jego nieobecności poprzez nową strukturę.

0we39AoxKmvoADLaqHNWPSGpbswUYSiqHoMRxwCFNnszMFp7Z8YxunrfqqnN_marp-reconstrukcja-palacu-szatmry-8.jpg
5JMseWy2mo5lbsTWRulZZNn9a4zbp7et5UDdtnYrQppzwGUrtwLIq7HavdjG_marp-reconstrukcja-palacu-szatmry-9.jpg
AFm290Kddm9YoJpLmpJwvAN6Og9IINGYh5YyEyJcK5fW8IbvuJ0fIYi6ha4J_marp-reconstrukcja-palacu-szatmry-10.jpg

Zbudowany na rzucie litery L obiekt kadruje widok na dolinę Tettye w tym samym kierunku, w jakim otwierał się na miasto dziedziniec pałacu. Szczeliny w stalowych ścianach z kolei pozwalają zajrzeć na wewnętrzny plac. Żeby dostać się do punktu widokowego, zwiedzający muszą najpierw wspiąć się po schodach ukrytych wewnątrz wąskiego tunelu, do którego światło przenika przez otwory w perforowanej blasze.

Ze stali kortenowej zrobiona została także scena plenerowa oraz rozrzucone wśród ruin siedziska w formie prostopadłościanów.

Architekci: Marp, Budapest
Główni projektanci: Márton Dévényi, Pál Gyürki-Kiss
Współpraca: Ádám Holicska, Dávid Loszmann
Projekt krajobrazu: S73, Budapeszt / Dr. Péter István Balogh, Sándor Mohácsi, János Hómann
Konstrukcja: Marosterv, Pecz / József Maros, Gergely Maros
Konkurs: 2007
Projekt: 2008-2010
Realizacja: 2009-2011
Powierzchnia: 1040 m2
Inwestor: Miasto Pecz

fot. Tamás Török


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera