Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sport na fali

 

Czas czytania: ~3 min


4Mo4LKH5FUei39xG84NvgNoZFkfzYwNkhef4ot8lZKbTAyuQDOBvoeL5OzkS_plarchitekci-fala-park-1a.jpg

Niski budżet ogranicza. Funkcja determinuje formę. Lokalizacja w centrum miasta – zobowiązuje. Budynek rodzinnego centrum sportów i rekreacji Fala Park w Wolsztynie zaprojektowany przez poznańską pracownię PL.architekci powstał na skrzyżowaniu tych trzech kluczowych czynników.

FRDK2OhEOHFRRaGrm0YEhrKM695H6mrHkVxfG9cGrYkPWA7gHQ0k74Gnq7AQ_plarchitekci-fala-park-2a.jpg

Wolsztyn to niewielkie miasto, które jednak przyciąga turystów niewątpliwą atrakcją – jedyną czynną w Europie parowozownią. Nowy obiekt powstał w samym jego centrum, zaledwie 300 metrów od rynku, w malowniczym otoczeniu – nad brzegiem jeziora i w sąsiedztwie zabytkowego parku. Wcześniej na tym terenie znajdowały się budynki poprzemysłowe i gospodarcze.

lEVHWJdCTnBnKEyhOaaXwr6uZ14zFBIESOPgoD4QCovaEnR0SK3hE75qb1hs_plarchitekci-fala-park-3a.jpg
msNDJhQBsKPrETi7qTZyrmOXILfo7Hfj8W8IuWd15e0cYwN1bdIOWh6ifxF3_plarchitekci-fala-park-5a.jpg

Przeznaczony na realizację centrum sportowego budżet był jak na tego typu obiekt niewielki, co wymusiło na architektach zastosowanie prostych, a przy tym uniwersalnych rozwiązań i zmieszczenie w jednym budynku wielu funkcji – Fala Park, jako rodzinne centrum sportów i rekreacji, ma być miejscem atrakcyjnym dla szerokiego grona odbiorców w różnym wieku (od dzieci, po seniorów). W budynku znajdują się więc cztery tory bowlingowe, dwie sale do squasha, ścianka wspinaczkowa, siłownia, sala do spinningu, sala fitness, kraina zabawy dla dzieci, mini golf, wypożyczalnia rowerów, segweyów, rowerów wodnych, a na dachu – kort tenisowy z widokiem na miasto i jezioro. Całość uzupełniają punkty gastronomiczne.

7LMAE1YiYgm5ZlhP4qSjG184eCnJJso99Ri2tVdKqJeLAgh3MC1vxvLrHrqM_plarchitekci-fala-park-6a.jpg

Projektując budynek, architekci postawili na prostą, nowoczesną formę pozostającą w opozycji do dominującej w mieście zachowawczej, historyzującej estetyki. Kształt budynku został określony przez dwa główne czynniki: zamknięte w nim funkcje oraz lokalizację. Z jednej strony więc, gabaryty obiektu narzucone zostały przez wymiary kortu tenisowego, sal do squasha i torów bowlingowych, z drugiej – rozwiązania architektoniczne mały na celu maksymalne otwarcie wnętrza na atrakcyjne otoczenie.

ih1X16Xzz66I3d1GdreQZZJau7IXIuA8jIFYJm8ie7b1pUBCc60fSjzgwjUo_plarchitekci-fala-park-8a.jpg
TYQJ4a2zThzaLCeiEYUu4i1QEPLRTlUPxPf1kDJeeeG12plzA1DQdlYXXRQO_plarchitekci-fala-park-10a.jpg

Wszystkie pomieszczenia, które wymagają dostępu światła dziennego, ulokowano od strony jeziora. Przed nadmiernym nasłonecznieniem chronią je zewnętrzne okiennice wypełnione siatką ciągniono-giętą, które – w połączeniu z pasami sufitu podwieszanego i liniowym ułożeniem lamp – kierują wzrok w stronę jeziora. Na zewnątrz zaś ich obecność optycznie 'rozdrabnia' elewację i dodaje jej dynamiki.

2Z806dpzTKbiqfoaKM35hzzBBZxtwEAQ94lW37UOQsJDW7eEkA3Pt1ExmueK_plarchitekci-fala-park-19a.jpg

Także wnętrza budynku miały nie być standardowe. Biorąc jednak pod uwagę, że jest on przeznaczony dla osób w rożnym wieku, architekci chcieli uniknąć nowoczesności w wydaniu zimnego i sterylnego minimalizmu. 'Ociepleniu' obiektu służą żywe, kontrastowo zestawione kolory – na przykład czerń ścian połączona z soczyście żółtym kolorem poliuretanowych posadzek – które wprowadzają do wnętrz 'sportową' dynamikę. W salach sportowych zastosowano podłogę z przemysłowej mozaiki dębowej, z dębowego drewna wykonane zostały również niektóre meble.

1VAe5y7Kr2cwRHG9953BYWxbDkPnyyfoSHPKZQlEM2gADyLDnUZ9dYS37lU0_plarchitekci-fala-park-21aa.jpg
FcPLfwJjLgDaOF3vDs3JnponJeeAUGFEXKY51Nk7DWcuBPInLn6qmuBbBpkB_plarchitekci-fala-park-25a.jpg

Wewnątrz budynek jest otwarty, a funkcje przeplatają się z sobą, choć pozostają wyraźnie wyodrębnione. Elementem krystalizującym przestrzeń i stanowiącym centrum budynku jest zielona ściana wspinaczkowa. Od strony holu pojawia się kontynuująca ją atrapa, która wnika w głąb obiektu, porządkuje przestrzeń oraz staje się jego trzonem komunikacyjnym i wizualnym. Ściana ta ma bogatą, przestrzenną strukturę, a jej elementy 'nachodzą' na inne, np. na schody, które również złożone są z wielu form. Stoliki, którym mają kształt głazów, wyglądają, jakby zostały oderwane od ściany wspinaczkowej. Pojawiający się w całym budynku motyw połamanej skały nadaje przestrzeni budynku spójny wizualnie charakter.

Inwestor prywatny: Fala Park sp. z o.o.
Powierzchnia zabudowy: 1278 mkw
Powierzchnia użytkowa: 1985 mkw
Koszt: 11 mln, w tym 4 mln z funduszy UE
Projekt: 2009 – 2011
Realizacja: 2010 – 2012

fot. PL.architekci


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera