Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Poznański Genius Loci

 

Czas czytania: ~3 min


jfvxwrhb7w1sCqL9KTRXHwPn5xWE0aNcjE690b1x88JH74XlG3EYVErgYTSo_rezerwat-archeologicznywroclaw-toya-design1r.jpg

W 2009 roku, po przeprowadzeniu konkursu architektonicznego zdecydowano, że na Ostrowiu Tumskim, w najstarszej części Poznania powstanie obiekt według projektu biura Toya Design.

fSeoONdTOxzQ4VogGUcmlrDHJHGO3hEBXMiaEwKj6hIp8SCKTtC0rGe7KFSv_rezerwat-archeologicznywroclaw-toya-design2r.jpg
GALElTiUAjyzz3bNLhMSzPcAZT1cjExZph9JUFuonIPiPKyK1nUrYWKLs35C_rezerwat-archeologicznywroclaw-toya-design3r.jpg
Lz4Wv3ZB5K8XCOq0dzAwJTqNlFbNIwrH9h2OhZM43k4xIErtWbtlqyAPm8G2_rezerwat-archeologicznywroclaw-toya-design4r.jpg

Pisząc o wynikach konkursu cytowaliśmy słowa architektów, których propozycja wygrała: „Budynek ma wyraźny kierunek, podkreślony podłużnymi ścianami, zgodny z przebiegiem dawnych umocnień Ostrowa. Jest zaprojektowany niejako ”od środka” opasując relikty wału i murów Lubrańskiego. Wspomniane ściany stanowią kolejne przegrody-warstwy, które, wijąc się, nadają kierunek zwiedzaniu. Od rozświetlonego, słonecznego wejścia przechodzimy coraz głębiej ku ukrytemu w ziemi zabytkowi”.

EJCTAGwGArvJSuURipr37MvbvltasD24OV4DNheG0UczdAHdJqKx5miKgHDh_rezerwat-archeologicznywroclaw-toya-design5r.jpg
VAZTdPZ18LTDEU91BZNiwXQ6CvooHtVVRV5t0noexS6MESlNxF41eJaD6YTL_rezerwat-archeologicznywroclaw-toya-design6r.jpg
SRyVXsnVmaTb6nCdvYaYzBMvEI4NUCEyUNAL9oaHIebRxUaLz4dI90ZHN2Ku_rezerwat-archeologicznywroclaw-toya-design8r.jpg

Od kilku miesięcy gmach stoi gotowy. Zgodnie z zamierzeniem jego projektantów wpasowuje się w charakter tej bardzo specyficznej przecież części Poznania. Ma dość skromną, lakoniczną formę – nie było celem ani architekta, ani inwestora wykreowanie tu widowiskowej bryły. Jak mówili autorzy, gmach projektowali „od środka” – punktem wyjścia były relikty archeologiczne, które należało zachować i wyeksponować. To one niejako zadecydowały o bryle, ich lokalizacja i kształt wpłynęły na rozwiązania funkcjonalne nowego obiektu. Owymi reliktami są w tym przypadku bardzo cenne fragmenty wału grodu poznańskiego z X wieku oraz fundamenty muru biskupa Jana Lubrańskiego. Zostały one przykryte szklaną podłogą, co je zabezpieczyło, a zarazem pozwoliło zwiedzającym je podziwiać. Ponadto liczącą 500m2 powierzchni przestrzeń Rezerwatu wypełniły inne zabytki z najwcześniejszego okresu istnienia na tych terenach struktury plemiennych, a później państwa polskiego. Jak we wszystkich współczesnych muzeach, tak i tu ekspozycję zbudowano z użyciem nowoczesnych technologii multimedialnych.

70CdqIcGSosXAAjtQ1x3VugWv8gty04gONarJuyefXxUfvgYR7CPyK43WS2M_rezerwat-archeologicznywroclaw-toya-design9r.jpg
GUjif12zGb34uNARvqWhbHsG73qnLn3vBcLbFJ0sRRz383N7VK3mn4TOLRHq_rezerwat-archeologicznywroclaw-toya-design12r.jpg
zWRUQ57kLYMzAhRoCjDPkEkc77EI6r9ikWVwRuRJ1u6Nc6p6ShICuxSVNe4h_rezerwat-archeologicznywroclaw-toya-design13r.jpg

Cegła, szkło i beton – to trzy materiały, które dominują w bryle Rezerwatu. Ceglane fragmenty elewacji o nietypowym, nieregularnym wątku są parafrazą znajdujących się wewnątrz zachowanych ceglanych fragmentów prehistorycznych murów. Chłodny beton, który jest budulcem holu muzeum, a także w wersji „złagodzonej”, bo obłożonej szybami pojawia się na części elewacji sprawia tu wrażenie materiału neutralnego, doskonale uzupełnia gmach, nie przytłaczając sobą eksponowanych zabytków. Spore przeszklenia, które pojawiają się nie tylko w części wejściowej, ale też w postaci pionowych pasów także w innych częściach budowli mają wnętrzu dostarczyć jak najwięcej światła – architektom zależało, aby zabytki zwiedzający mogli oglądać w świetle dziennym.

Rezerwat Archeologiczny Genius Loci - przekrój poznania
Lokalizacja: ul. Ks. I. Posadzego 3, Poznań
Inwestor: Muzeum Archeologiczne w Poznaniu
Projektanci: Toya Design: Tomasz Wojtkowiak, Jarosław Wyszyński, Anna Sędecka, Justyna Kiełczewska-Stawicka, Jacek Wojciech, Ewa Ćwiklińska, Tomasz Migdałek
Wykonawca: P.B. "Jack-Bud" Jacek Grabowski
Powierzchnia zabudowy: 1002m²
Powierzchnia użytkowa: 501 m²
Projekt: 2009 – 2010
Realizacja: 2012
Zdjęcia: toya-design.com.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Wola Retro – w stylu lat trzydziestych
Wola Retro – w stylu lat trzydziestych

Wola Retro – to kompleks biurowy, budowany właśnie przy ulicy Skierniewickiej, czyli na terenie dyna ...

Dom z rdzy
Dom z rdzy

Pracownia Zanon Architetti Associati opracowała wizję rozbudowy prostego domu, stojącego w Treviso, ...

Dom w Więckowicach z Horizone Studio
Dom w Więckowicach z Horizone Studio

Dom w Więckowicach został zaprojektowany w miejscu, które wydawać by się mogło wymarzonym terenem dl ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera