Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Stodoła z kolorem

 

Czas czytania: ~2 min


b2TfzTaUcew7JxN5YZPGebCpwZ9OgBzfyDyLxDbGljcOOskPoijekDvjBuyM_malgorzata-sadowska-sobczyk-46.jpg

Dom miał powstać na porośniętej gęsto drzewami, głównie sosnami, działce. Od początku było wiadomo, że musi się do tego otoczenia dopasować, preferowane były więc do budowy naturalne materiały i łagodne kolory. Ponadto poza częścią mieszkalną dom musiał kryć pracownię malarską dla pana domu. Najważniejszym jednak marzeniem inwestorów była prostota bryły, jej lakoniczność i subtelność.

JiroiakhzqRGP21gIsa7X8V0UwP1byJJiI4jbXZhasaLPtbfdOvoaD6oDD6A_malgorzata-sadowska-sobczyk-2.jpg
78hr0FnvWvnn0ItwVQJEUYZP7rRBV8fGPhehDxTq8JhmlWOvdl1eooxsrakk_malgorzata-sadowska-sobczyk-61.jpg
ipL3edg9USPerxe3g2EbKAmwnZXNelhBhQ9C5fRsAnWdDNeY1z08ZmiwNZNF_malgorzata-sadowska-sobczyk-5.jpg

Małgorzata Sadowska-Sobczyk, poproszona przez gospodarzy o przygotowanie projektu domu, dostosowała się do oczekiwań przyjaciół. Zaproponowała prostą bryłę, której forma jest dalekim echem kształtu kaszubskiej stodoły. Główna bryła domu – to prostopadłościan, przekryty dwuspadowym dachem, drewniany, otynkowany na biało na poziomie parteru. Białe fragmenty wyróżniają dom spośród drzew, błyskają pomiędzy pniami sosen, jednak większa część domu, obita poziomymi deskami stapia się z zalesioną okolicą.

seWg5ZhEMnahCttc54no3ZMRfgo1DLrijnHjDddK5uYwRLZjqe3hBxHoodUd_malgorzata-sadowska-sobczyk-8.jpg
Zhu1u9JIaHaJWWcs3aYsXOro3Wm7RgMxlIUSIr6F847SfEMkPXyYhpHcbeO3_malgorzata-sadowska-sobczyk-9.jpg
17P14qaCIOCg0SievZLxa4OCSVTdH78jOgGOninxeK1DWd3Jm1U8SakGthb1_malgorzata-sadowska-sobczyk-21.jpg

Pracownię malarską architektka umieściła w osobnym budynku, mniejszym, stojącym tuz obok głównej bryły. Aby obie części kompleksu ze sobą połączyć, a poziomie piętra przerzuciła pomiędzy nimi pomost – zadaszony łącznik, którym łatwo przedostać się z jednej części do drugiej. Dzięki temu pod owym łącznikiem powstał niewielki, zadaszony i osłonięty od wiatru taras, na którym zawieszono huśtawki.

u9m3a3XWjYX1Dwc0L7eWJyB2rL21SIR8uqFYn8J6xXRoxXJBzqTCBAqFwXQC_malgorzata-sadowska-sobczyk-37.jpg
vU4eh82XUk8dzbOJqGe5LJQWqqQAPro5mMlTbBsxYhyzmXedKawQhKWCyb7Q_malgorzata-sadowska-sobczyk-60.jpg
ucAjbvPP214hQv4LJNEyoLOeReq6p8Ggwc6Abcj44iDcykn1KxFi21zDNwEg_malgorzata-sadowska-sobczyk-66.jpg

Dom wykonano z naturalnych materiałów i dominują w nim stonowane barwy. Aby jednak domostwo nie było nudne, architekta wspólnie z mieszkańcami wprowadzili do wnętrza intensywne plamy koloru. Pojawiły się wyraziste meble i elementy wyposażenia, także drzwi na piętrze, prowadzące do pokoi domowników, pomalowano na żywe kolory. Całości dopełniły obrazy pana domu, który w swoim abstrakcyjnym malarstwie chętnie używa żywych barw.

Dom jednorodzinny z pracownią malarza
Lokalizacja: Czarnów k. Konstancina
Projekt: Małgorzata Sadowska-Sobczyk
Inwestor: prywatny
Powierzchnia działki: 6000m2
Powierzchnia domu (łącznie z pracownią) 324m2
Projekt: 2006
Realizacja: 2007-2008
Zdjęcia: sadowska-matarewicz.blogspot.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nagroda Roku SARP – oto laureaci
Nagroda Roku SARP – oto laureaci

Nagroda Roku SARP – to laur prestiżowy i ceniony, przyznawany obiektom, które jury uznało za najleps ...

Dom z dwoma salonami
Dom z dwoma salonami

Dom z dwoma salonami – to dzieło pracowni dd Architekci. Autorzy projektu otrzymali niełatwe zadani ...

Agencja reklamy FUX – w industrialnym klimacie
Agencja reklamy FUX – w industrialnym klimacie

Agencja reklamy FUX swoją siedzibę ma na terenie strefy ekonomicznej Nowe Gliwice, utworzonej na ter ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera