Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Minimalistyczny dom na wsi

 

Czas czytania: ~3 min


qENw9bvgEutZ0d80cRh1ovGTWYqskFFTQCGQTcqlZvWLcTxCo82cbTcH4lZ5_fot1.jpg

W hrabstwie Buckingham w Wielkiej Brytanii powstał niezwykły dom rodzinny zaprojektowany przez pracownię architektoniczną John Pardey Architects we współpracy ze Ström Architects. Minimalistyczny budynek z betonu, stali i szkła wykończony naturalnym kamieniem i drewnem na nowo zdefiniował pojęcie wiejskiej rezydencji.

Fk47CpWbShhw8HT14ISlQCu6V4bJOJ9GTAS9eL6apKBYuMNR6EWzwNG8YijX_fot2-1.jpg

Nowy budynek powinien stać się integralną częścią przestrzeni, w której się znajdzie. Dlatego architekci tak często wykorzystują w swoich projektach szkło, które jest nie tylko wizualnie lekkie i subtelne, ale też sprawdza się w zasadzie w każdym otoczeniu. Ogromne bezramowe okna wykorzystywane są coraz częściej nie tylko w prestiżowych obiektach użyteczności publicznej i biurowcach, ale też w domach jednorodzinnych nawiązujących do tradycji modernistycznych. Znakomitym przykładem tego trendu jest położony na skraju brytyjskiego parku krajobrazowego Hurst House.

YgchBZk17deRXJPXZzCFZCd0pUBlSDoVFiLN36X0xFhXvYA2c8yOUa0LOpF0_fot3.jpg

Dom dla rodziny
Marzeniem gospodarzy Hurst House było zbudowanie bardzo nowoczesnego i jednocześnie funkcjonalnego domu rodzinnego, dostosowującego się do zmieniających się potrzeb całej zamieszkującej go rodziny. Architekci zaproponowali im niestandardowe podejście do tego tematu. Bryła budynku składa się jakby z dwóch w nieoczywisty sposób połączonych prostopadłościanów. Pierwszy z nich, nieznacznie zanurzony w ziemi i wykończony kamienną elewacją otwiera się na dziedziniec od strony południowej. Znajdują się tam sypialnie dla dzieci. Z kolei ustawiona prostopadle do parteru bryła pierwszego piętra, zawierająca rozległy salon, kuchnię, jadalnię i sypialnię gospodarzy, została przewidziana jako główna przestrzeń życiowa mieszkańców budynku. Z tego też powodu została ona otworzona na stronę zachodnią, skąd roztacza się niesamowity widok na pobliski park krajobrazowy.

3OHGYJ1oQ6bzFWvCLj5GdObUI16ApD7FfojueiXPUv9QpzFDUmWXI0IBH6ga_fot4.jpg

Widok to część projektu
Piękna okolica, w której został wybudowany Hurst House stała się zasadniczą częścią koncepcji architektów projektujących dom. Z tego względu całe piętro od strony parku zostało przeszklone. Wyjątkowo wąskie aluminiowe profile okienne sprawiły, że zatracona została wyraźna granica między wnętrzem a zewnętrzną częścią budynku. Niezależnie od pory roku, mieszkańcy domu mają intensywne poczucie jedności z naturą. W Hurst House wykorzystano sięgające od podłogi do sufitu okna, które można całkowicie rozsunąć poszerzając przestrzeń wewnątrz budynku o ciągnący się wzdłuż całego piętra balkon. Z jednej strony bryły tworzącej piętro, wykorzystane zostały w pełni otwierane okna narożne. Ten sprytny zabieg sprawił, że słońce dociera tam praktycznie przez cały dzień maksymalnie doświetlając wnętrze.

xkwW0F5ykcfN01DTirhsK5rfQvU2wHfPvZkEgCTjwNu97V54RoZDfSxqRcoa_fot5.jpg

W zgodzie z naturą
Oprócz funkcjonalności i urody domu, równie ważnym kryterium dla mieszkańców Hurst House był aspekt ekologiczny. Z tego względu budynek jest nie tylko piękną wiejską rezydencją zintegrowana wizualnie z naturą, ale też jej przyjazną. Posiada on m.in. bardzo dobrą izolację termiczną, mały, ale wydajny kocioł gazowy z odzyskiem ciepła, system uzdatniania deszczówki oraz kolektory solarne, które ogrzewają wodę wykorzystywaną przez mieszkańców.

Źródło: PanoramAH


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna
Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna została wybrana w drodze konku ...

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera