Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom z ziemi

 

Czas czytania: ~2 min


H07ipw3NyE4w2sgy286c6EgPGHAjpNcl75n2jSJ8s87LtB3g8BDMY9SNBHgs_dom-jednorodzinny-we-wroclawiu-projvroa2.jpg

Peryferia polskich miast nie są terenami szczególnie atrakcyjnymi do tworzenia ciekawej architektury – to obszary, gdzie miesza się zabudowa z różnych okresów, z czasów gdy materiały budowlane były trudno dostępne z tymi, kiedy bogactwo manifestuje się zdobnością i wielością detalu. Stoją tu domy z katalogów „ramię w ramię” z zabudowaniami gospodarczymi rolników, obok siebie są zadbane ogrody i pola uprawne.

I18ar6yxAGzCQEXWEkAn1A6LCbvWp9mz9n69jjPg6FDiQ4H04uL4vEoi3Io1_dom-jednorodzinny-we-wroclawiu-projvroa8.jpg
Y4uMaI6V6OPJkxdmVQKoA5pJCFpWMartg933OKCA7XitUMj4Rnl6VWyjWUIW_dom-jednorodzinny-we-wroclawiu-projvroa4.jpg

W takim właśnie chaotycznym otoczeniu dom dla prywatnego inwestora projektowała pracownia VROA. Architekci postanowili nową bryłę „skomunikować” formą raczej z krajobrazem niż sąsiednią zabudową. Stąd pomysł zainspirowania się układem bruzd na świeżo zaoranym polu.

SSf5OP0JB35KO8dz51Z5Bdd4wm4W045Fk65E425yTNpBcbEzjgN8L8sYnTuz_dom-jednorodzinny-we-wroclawiu-projvroa1.jpg
tHf9tazb0R6eqfx2aFxmMm5yhRjTjQnR2APwToHmcsDxGkXz6wMld0DiNa7f_dom-jednorodzinny-we-wroclawiu-projvroa5.jpg


Dom został skomponowany z trzech brył i obłożony panelami z różnych materiałów. Ułożono je w pasy, wszystkie utrzymane w tonacji brązów, co mało na celu scalenie jego bryły z sąsiednim polem. Dwa segmenty mieszkalne (przekryte tradycyjnymi dwuspadowymi dachami) oraz kubiczna bryła garażu można dowolnie dzielić przesuwanymi ściankami akustycznymi. Zachowanie elastycznej przestrzeni było ważne i dla inwestorów, i architektów.

cz96WrkcCy4RQLoaqjhAo2No9l42iCa6XvLgduK2xdi9a0z7NeDgUiLLF2MA_dom-jednorodzinny-we-wroclawiu-projvroa7.jpg
kZ3xWNHBTyaL9ZVpxJKt6RgU7VvMbtJKCx9InDkgMmSgyrVvG9oQbvSbNMvH_dom-jednorodzinny-we-wroclawiu-projvroa9.jpg

Kolory elewacji, będące parafrazą wyglądu pola uprawnego – to nie jedyny zabieg, mający lepiej scalić dom z otoczeniem. Parapety, podłoga, a nawet stół „wychodzą” na zewnątrz domu, do ogrodu, przez co wnętrze i zewnętrze stają się spójną (także funkcjonalnie) całością. Całe założenie nie jest duże, co nie jest dziełem przypadku: wszystkie elementy projektu zostały opracowane w „ludzkiej skali”, tak, aby dom pasował do mieszkańców, był optymalnej wielkości, aby jego lokatorzy czuli się w nim dobrze. Ten zamiar mają podkreślać pasy na elewacjach, rozmieszczone co 90cm, którą to odległość zaczerpnięto z miar, stosowanych w pierwotnym budownictwie.

Dom jednorodzinny we Wrocławiu
Lokalizacja: Wrocław
Inwestor: prywatny
Projekt: VROA (Marta Mnich, Magda Szwajcowska, Łukasz Wojciechowski
Model: Marta Bazan, Sławka Chocholska
Projekt i realizacja: 2010-2012
Zdjęcia: vroa.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018
Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018

Zapraszamy 21 czerwca 2018 na bezpłatne szkolenie dla architektów, którego tematem będzie: „VELUX Ar ...

Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze
Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze

Mundial 2018 wzbudza sporo kontrowersji, krytykowana jest lokalizacja mistrzostw (choćby to, że Rosj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera