Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kawa przy torach

 

Czas czytania: ~3 min


tP9T3IYk7FFbSvtP81zxlXhM3q3hPJ2WZvzlmVT9PGojq1xjrjiyEGWgunUS_frontarchitects-nastawnia01.jpg

Architekci z poznańskiego biura Front Architects dali się już poznać jako nietuzinkowi: mają bardzo otwarte podejście do architektury, tworzą obiekty pogodne, przyjazne użytkownikom, pełne swobody i optymizmu. To oni stworzyli słynny „Single Hauz”, projekt małego, eksperymentalnego domu jednorodzinnego, który dzięki elastycznej konstrukcji da się ustawić w dowolnym miejscu na kuli ziemskiej. Oni też są autorami bardzo dobrze przyjętego, kolorowego Domu Studenckiego „Karolek” w Poznaniu, który udowodnił, że zastosowanie koloru w architekturze nie musi być kiczowate czy infantylne.

NbLISzmdLWPChpqPoHoFHRN6qTPn3kZH76ZzZcCikLNi7kcD2wUIRHHKFOqv_frontarchitects-nastawnia02.jpg
Ep5gXkywxQpgHxJjYsBbBRT83qIndxtau6AWoKzhSAIA27xsJeQh3gZMskjM_frontarchitects-nastawnia03.jpg

Zlokalizowana tuż przy słynnym poznańskim Moście Teatralnym, w sąsiedztwie parku i w samym sercu Poznania stara kolejowa nastawnia przez lata straszyła wybitymi oknami i sypiącym się tynkiem. Kilka lat temu znalazł się prywatny inwestor, który zdecydował się dać temu budynkowi „drugie życie” – wyremontować go, ulokować tu funkcje, które pozwolą na jego funkcjonowanie. Postanowiono pomieścić tu kilka różnych funkcji: punkt informacji kolejowej, izbę pamięci PKP, galerię związaną z kolejnictwem, a przede wszystkim klubo-kawiarnia z zapleczem kuchennym i sanitarnym. Budynek nastawni miał tylko 50m2 – to było za mało na potrzeby inwestora. Zespół pracowni Front Architects podjął się zaprojektowania rozbudowy gmachu. Chodziło o to, by dostosować obiekt do nowych potrzeb, nie zacierając jednocześnie jego charakteru i kolejowej przeszłości.

QfY4jgOjsaNROYEFOfkNxkl1iYHL8tjopm76yLvuGeLO87LLnvpSc20igMHp_frontarchitects-nastawnia04.jpg
5RaAe5SQoIF3gRrO2Hxv3DoD7c5042ADZTazNT7vihIUcvJyRFeMG1WGgBOE_frontarchitects-nastawnia05.jpg

I tak do wyremontowanego budynku nastawni (w którego historycznej bryle można doszukać się nawet motywów secesyjnych) dostawione zostało nowe skrzydło – prosty, lekki pawilon. Jak opisują go architekci: „Aby zminimalizować jej [rozbudowy] inwazyjność zdecydowano się na dobudowę grafitowego (kontrast) pawilonu parterowego otwierającego się na Park Wieniawskiego, kryjąc tym samym ślepą ścianę wschodnią istniejącego jasno-piaskowego budynku”. W ten sposób nastawnia zamieniła się w dwukondygnacyjny obiekt, w którym można napić się kawy, patrząc na przejeżdżające pociągi albo na park, znajdujący się po drugiej stronie budynku (sala kawiarniana jest na piętrze), ale też wziąć udział w spotkaniu autorskim, zorganizować wystawę sztuki i prelekcje.

GyNPLXHEDHRE2OomtXjvQhjZhyfWug2s6a1Lf4bC3MULUEWJ4D2XlWKBpExC_frontarchitects-nastawnia06.jpg
MmXevvFvGFmNDlFxl2y2LHc391KpWXtwLH2G9Hou6vbNf3pRhYkRFd89nQSL_frontarchitects-nastawnia07.jpg

Prosta, grafitowa, przeszklona bryła nowego pawilonu jest neutralna – swoją minimalistyczną, skromną bryłą nie przytłacza budynku nastawni, nie odwraca od niego uwagi. Swoją nowoczesną sylwetką zarazem stanowi znak, że mamy XXI wiek i kolejowy budynek ma już inny charakter, że służy współczesnym ludziom, nie jest wyjętym ze skansenu zabytkiem.

kKKEpXbSGAd815QIsVGz6nOjSOhcaAaQ7WatOKScUp0zNofogLz0MYFQNIYA_frontarchitects-nastawnia08.jpg
5MlIlUpv24l9XWnAeKeyDGf7GHrchmUSSP8DJ7zJRrfB1HSn1IeGcOuusPV1_frontarchitects-nastawnia09.jpg

Wszystkie formalne zabiegi, dekoracje czy detale architekci ograniczyli do minimum, bo charakter wnętrzom nastawni nadają nadal elementy związane z koleją. Zabytkowe reflektory, semafory, walizki, archiwalne rozkłady jazdy, elementy strojów kolejarskich – to one stanowią dekorację przestrzeni w budynku, będąc zarazem sposobem na zachowanie pamięci o historii tego miejsca.

Galeria z kawiarnią w budynku nastawni PoC Poznań
Lokalizacja: Poznań, Park Wieniawskiego przy Moście Teatralnym
Inwestor: prywatny
Projektanci: Front Architects, Paweł Kobryński, Wojciech Krawczuk, Marcin Sakson
Powierzchnia użytkowa: 169,12 m2
Kubatura: 607,62 m3
Projekt: 2011
Realizacja: 2012
Ilustracje: Anna Gregorczyk+Łukasz Szamałek/Fotoarchitektura; zobacz


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nagroda Roku SARP – oto laureaci
Nagroda Roku SARP – oto laureaci

Nagroda Roku SARP – to laur prestiżowy i ceniony, przyznawany obiektom, które jury uznało za najleps ...

Dom z dwoma salonami
Dom z dwoma salonami

Dom z dwoma salonami – to dzieło pracowni dd Architekci. Autorzy projektu otrzymali niełatwe zadani ...

Agencja reklamy FUX – w industrialnym klimacie
Agencja reklamy FUX – w industrialnym klimacie

Agencja reklamy FUX swoją siedzibę ma na terenie strefy ekonomicznej Nowe Gliwice, utworzonej na ter ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera