Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kulturalna zagroda na osiedlu

 

Czas czytania: ~4 min


xFR8GQFgPUqHBTTbLJpFT5A74Lt1kaxnYcgDMY4Je2aEEVBSginldiMpVoFF_sluzewski-dom-kultury15.jpg

Użytkownikami Służewskiego Domu Kultury od lat są przede wszystkim starsi i młodsi mieszkańcy dużego (20-tysięcznego) osiedla mieszkaniowego, położonego w tej części miasta. Choć trzeba podkreślić, że renoma tego ośrodka sięgała daleko poza granice dzielnicy i na zajęcia tu przyjeżdżali także mieszkańcy innych rejonów Warszawy. Przez lata SDK mieścił się w przeznaczonej do wyburzenia dawnej stołówce budowniczych metra. Wreszcie w 2008 roku odbył się konkurs architektoniczny, w którym wyłoniono projekt nowej siedziby placówki.

xCqXZyBvH91t6kdhh2zXy8YHANAYawIwGmxJ0Hsz5OtXnb28CrMn8taQ9nYh_sluzewski-dom-kultury14.jpg
wOEXSoWkQLXqSozMDfMjZtuX662EQzrknaPKEAr11SWDL6VgkyqrHY1d67lN_sluzewski-dom-kultury13.jpg

Pierwszą nagrodę zdobyła wówczas propozycja zespołu młodych architektów, związanych głównie z pracowniami WWAA i 137kilo. Właśnie dobiega końca budowa zgłoszonego przez niech projektu.

8P5su1WVwIhBS5ZD4pyczOZHjc9tDKyWVxcVz1rXIvGIRY7RMHXqKMJjBNV5_sluzewski-dom-kultury12.jpg
rOWX6DPjCBa0mUnVsJBOyPx5Lwj9J5L0FVPZCaPVMYvuQ2uftPYLAlu8L2WU_sluzewski-dom-kultury11.jpg

Architekci jako punkt wyjścia do opracowania swojej koncepcji wzięli przeszłość tej okolicy i zaprojektowali zespół zabudowy, inspirowany formą wiejskiej zagrody. SDK powstał na pograniczu osiedla i terenu zielonego, nad płynącym wzdłuż osiedla potokiem, stając się niejako łącznikiem pomiędzy wielkopłytowym blokowiskiem a lubianym, przyjaznym obszarem zieleni. „Na ostateczną formę projektowanego Domu Kultury decydujący wpływ miały dwa elementy: po pierwsze sytuacja i kontekst urbanistyczny, po drugie funkcja zapisana w programie. Inspiracją był również istniejący obiekt z ekologicznym gospodarstwem edukacyjnym, a także zachowane siedlisko wiejskie przy ul.Tarniny 7. Ten sposób zagospodarowania dominował na terenie Służewia do początku lat 70. Wtedy tu, gdzie jeszcze niedawno były pola uprawne, łąki i sady, a widok pasących się krów nikogo nie dziwił, w ciągu kilku lat wyrosły bloki osiedla Służew nad Dolinką, z których najwyższe mają 11 kondygnacji. Projektantom udało się zachować zielony wąwóz wzdłuż potoku, mimo planów przeznaczenia terenu pod zabudowę jednorodzinną. Dziś ta strefa jest cennym dla mieszkańców i ekosystemu stolicy pasem zielonej, otwartej przestrzeni” – opisują swoją koncepcję sami architekci.

xmr7TE1ZuHvUsxxgTmpJM9qUE7o2Vf87bmQqXAezGTylfs2mammmOMH5WWIw_sluzewski-dom-kultury08.jpg

Zamiast jednej dużej bryły funkcje domu kultury podzielono na zespół mniejszych budynków, zgrupowanych wokół biegnącej przez środek założenia „alei”, którą ukształtowano tak, aby mogła też pełnić funkcję amfiteatru: wyłożona deskami nieco zagłębiona w ziemi będzie służyć przedstawieniom plenerowym z widownią pod gołym niebem.

OZdlDq8UJGpdOsc896Y3YKo4MaJfrYGsWDVhAnP5XAJjp9mbGtb3MIKhY0sN_sluzewski-dom-kultury06.jpg
fFUa1H3butBOpfylVVn8w65k9i265aKUz2an4aZlJKBP59w2TOnElDBMDixj_sluzewski-dom-kultury02.jpg

Największe sale umieszczono w bryle, częściowo ukrytej pod ziemią; ponad jej poziom wyrastają zaś pojedyncze drewniane domki o dwuspadowych dachach. Przestrzeń wokół nich ukształtowano jako przyjazną, kameralną przestrzeń publiczną, pozwalającą nie tylko spędzić tu czas, ale też zapoznać się z działalnością SDK – poprzez przeszklone ściany przechodnie będą mogli zobaczyć, jakie zajęcia odbywają się wewnątrz. Architekci piszą: „Dzięki schowaniu zasadniczej części funkcji na poziomie -1 w projekcie został uwolniony parter – potraktowany jako otwarta ogólnodostępna przestrzeń w której pojawiają się niewielkie, tradycyjne w formie i materiale, domki. Każdy ma dostęp bezpośrednio z poziomu terenu i mieści jedną funkcje - np. pracownię plastyczną lub klub literacki. Przeszklone w całości ściany patrzące z jednej strony na park, z drugiej na ul. Bacha, pozwalają spacerującym wokół Domu Kultury obserwować prowadzone w nim zajęcia, jednocześnie cały czas widząc zieleń Potoku Służewieckiego. Takie ukształtowanie budynku pozwoliło także na maksymalne powiązanie jego wnętrza z otoczeniem. Dzięki temu przestrzeń obiektu staje się niejako przestrzenią publiczną miasta, pozwala na rozszerzenie jego działalności poza granice budynku”.

Podobno początkowo projekt SDK nie podobał się niektórym mieszkańcom okolicy uważającym, że w dużym mieście nie wypada tworzyć architektury zaczerpniętej ze wsi. Jednak architektom z WWAA i 137kilo udało się wykreować przestrzeń, która będzie przede wszystkim przyjazna: ludzka skala zabudowy, a zarazem jej nowoczesne, proste formy nie są kopią wiejskiej zabudowy, a ich współczesną parafrazą. Teren domu kultury zaplanowano jako przestrzeń publiczną – będzie tu można spędzać czas także nie uczestnicząc w żadnych zajęciach. Jak to określają autorzy projektu: „Architektura obiektu z założenia jest powściągliwa i przyjazna, stara się w możliwie współczesny sposób łączyć ze sobą tradycyjne elementy układu urbanistycznego i naturalnych, prostych wykończeń. Kameralny budynek zatopiony w zieleni ma być tłem dla mających w nim miejsce wydarzeń”.




Służewski Domu Kultury
Lokalizacja: ul. Jana Sebastiana Bacha 15, Warszawa
Inwestor: Urząd Dzielnicy Mokotów
Projektanci: Natalia Paszkowska (WWA Architekci), Marcin Mostafa (WWA Architekci), Jan Sukiennik (137kilo Architects), Maciej Kleszczewski, Anna Zawadzka, Mikołaj Molenda, Wojciech Piwowarczyk (wizualizacje), Kuba Morkowski + Adam Perka (makieta)
Projekt: 2008
Realizacja: 2012
Ilustracje: 137kilo.pl, facebook.com/WWAAWARSAW


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Finale Apartments – nowa część osiedla Eco-Park
Finale Apartments – nowa część osiedla Eco-Park

Finale Apartments – to nowa część osiedla Eco-Park, które jest jednym z bardziej znanych nowych osie ...

Widok Tower – wieża obok Rotundy
Widok Tower – wieża obok Rotundy

Widok Tower – tam się nazywać wysoki na 95 metrów gmach, który powstanie obok (też nowej) Rotundy, w ...

Christian de Portzamparc zdobywcą Praemium Imperiale Award
Christian de Portzamparc zdobywcą Praemium Imperiale Award

Praemium Imperiale Award przyznawane jest od 30 lat. W tym roku w gronie laureatów znalazł się franc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera