Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Demokratyczna kultura

 

Czas czytania: ~2 min


yez5r1dJUTLshZeKSpM7S171WUX8RW79hOVq09NmmlqaOh81sUgtQI3nUFcO_concept.jpg
Duńskie biura architektoniczne COBE i Transform oraz architekci krajobrazu z pracowni Shønherr Landskap zwyciężyli w konkursie na projekt nowego Centrum Kultury z Biblioteką w Kopenhadze. Ich koncepcja, zakładająca realizację rozczłonkowanej, otwartej na otoczenie bryły, nie tylko zdobyła uznanie jury, ale też porównywana jest do dzieł Rema Koolhaasa. Budynek ma powstać w północno-zachodniej części Kopenhagi, w ruchliwej strefie położonej między gęstą zabudową Nørrebro a dzielnicą willową na obrzeżach Kopenhagi. Dzielnicę tę zamieszkuje wielonarodowa społeczność, a dla większości mieszkańców innych części miasta jest wyłącznie fragmentem trasy wyjazdowej ze stolicy. Z jednej strony, dzieje się tak dlatego, że w pobliżu znajduje się duży węzeł komunikacyjny, z drugiej jednak przyczyną jest brak przyciągających i miastotwórczych funkcji kulturalnych i terenów rekreacyjnych na tym terenie. Nowe Centrum Kultury z Biblioteką składać się będzie z kilku elementów: przeorganizowanego i zmodernizowanego obecnego domu kultury, dwóch połączonych bibliotek i nowej hali kulturalno-koncertowej. Razem mają one stworzyć niezwykłe miejsce – atrakcyjną i liczącą się instytucję kultury, która ożywi pozbawione tego typu obiektów otoczenie oraz przyczyni się do generowania silnego poczucia wspólnoty wśród okolicznych mieszkańców. Nowe Centrum Kultury powstanie w centralnym punkcie dzielnicy, dzięki czemu łatwo i szybko wpisze się w świadomość jej mieszkańców. Jego integracji z tkanką miejską będzie służyło ukształtowanie foyer jak pasażu – do budynku będą prowadziły dwa wejścia usytuowane w przeciwległych elewacjach (północnej i południowej). Dzięki takiemu rozwiązaniu możliwie będzie otwarcie nowego obiektu na miasto i mieszkańców. Projekt Centrum Kultury bazuje bowiem na demokratycznych zasadach – otwartości, dostępności i transparentności. Budynek został zaprojektowany tak, by był dostępny dla wszystkich i funkcjonował jako platforma dialogu. Kompleks o powierzchni 1,8 tysiąca m² będzie mieć złożony program funkcjonalny. Jego dynamicznie ukształtowana bryła składać się będzie z naprzemiennie ułożonych otwartych i zamkniętych przestrzeni. Znajdą się w nich biblioteki dla czytelników w każdym wieku oraz pomieszczenia służące jako wielofunkcyjna, elastyczna przestrzeń dla różnego typu wydarzeń. Na najwyższej kondygnacji znajdzie się sala koncertowa. Budynek ma sprawiać wrażenie, jakby nie podlegał prawom grawitacji. Również jego wewnętrzna organizacja i umiejscowienie głównej sali na szczycie obiektu będzie zachęcać ludzi do poruszania się w górę – w kierunku dachu, gdzie znajdzie się taras widokowy, z którego będzie się roztaczał wspaniały widok na Kopenhagę. Centrum ma być gotowe pod koniec 2010 r.
rH7F1JYODYkO1x6TKrkxDdY7gbn9ZqIMfbwRen96CQjcjoETKD7XzSJQz04L_cobefront.jpg
exd9ZpBmt8bdSIICmg0yaYzJCaVlsgGHlSqBR9nG868T41H8dZ4LPW2xsrFF_cobe-kulturhus-birdeye.jpg
3ZlgHtOBu3BUpbkTqh9Z9xzD55XPy3HlS6WkJhnsTw1Yey6Ieh9ddikpNDtV_cobe-kulturhus-street.jpg
D9Pz1D6ospdNUxGL3ZPaedXSZf6b0ReP3PUhfTozBMbucMxy6SU5usYAfGW5_cobe-kulturhus-street-2.jpg
pp6rbxoMjIdh72ZirhabhNPuomRgH0NKi7p824idMOwNOkKMA7bEh4VMTNXp_cobe-kulturhus-street-3.jpg
sXRh3GhoXaUKo9QnWf8WjH17yDZMSVE3rya9uRP1fRtfIL2gWe2f6noK8eqI_cobe-kulturhus-street-4.jpg
uvplAA5hVGxA7wvCJfLFlEYvgmB7WeqZNUioXR4c4t4cSfxCRzekBy2yePyx_cobe-kulturhus-interior.jpg
c3IyUyk6aUIf6C6TCLrd9PZG7nCmf6B8P6nJw4l8lG2MgCR9ZuwVro4ERXmD_cobeplan.JPG
OGa5SLzmSyadBHKETfUJgTj4OHAlrhMa2zMLUqLi6xZSzFrylutm5NkAPXAg_cobeprzekroj-a.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera