Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Na czarno i zielono

 

Czas czytania: ~3 min


Yl7G3CxCFckTmwuIyAnwCKGPETVYdK9VAX6XEbRFr9G1Hp28GbNxmpErfVzw_green-horizon-medusa01.jpg

Green Horizon – bo taką nazwę otrzymał kompleks – składa się z dwóch, dopasowanych do siebie i tworzących jedną bryłę segmentów. Ze względu na lokalizację przy rondzie fasada budynku została wygięta w zagłębiony łuk, dzięki czemu nowy obiekt utworzył pierzeję zgodną z istniejącym w tym miejscu układem urbanistycznym. Ponadto gmach został ustawiony tak, by jak najlepiej wykorzystać prestiżową lokalizację, aby było go dobrze widać ze wszystkich punktów ronda, będącego dużym węzłem na trasie wyjazdowej do miasta od strony Warszawy.

2KJwvcIbZnMAQh1puzEdBTXWvuslB6AV5UAPTGfHOCFNOyqqp289zmT8a4ym_green-horizon-medusa02.jpg
2U5baJn0QKJzdl6cAbRHEcAR0foMcCm4xYoRUKCCPY19YIZw7IAsr2S34wiW_green-horizon-medusa03.jpg
pFgpGeoiSbXaY47Sb5cANyJDT6DSwm50KYOKWW8sSKJnOjjIecOYtOpH9ket_green-horizon-medusa04.jpg

Projekt architektoniczny budynku stworzył zespół Przemo Łukasika z jego pracowni Medusa Group. Architekci mają już na koncie wiele obiektów biurowych, wkomponowywanych zarówno w tereny poprzemysłowe, jak i obszary miejskie. Tym razem stworzyli skomponowaną z dwóch części siedmiokondygnacyjną bryłę z wewnętrznym dziedzińcem i dwukondygnacyjnym podziemnym parkingiem. Na elewacjach dominuje czerń, przełamana zielonymi detalami. Rytmiczny układ podziałów na fasadzie jest nawiązaniem do stojących po drugiej stronie ronda budynków mieszkalnych, czarna okładzina elewacji koresponduje zaś z podobną, pojawiającą się na stojącym nieopodal gmachu Wydziału Prawa Uniwersytetu Łódzkiego. Pod względem wielkości, gabarytów Green Horizon dopasowuje się do otoczenia, nie przytłacza go.

sJ23vd32mpM31di5Vj45uKJ8ujIe4sd5bCfZa7uY6fBkj8OVsj5hOFfYS91A_green-horizon-medusa05.jpg
O9fR48GMQzGAycuzTrtS1PYnOGaWGg6F6uqit2gY1AQ9G88FErHYfOaqf05K_green-horizon-medusa06.jpg
Z4MxMxjKkCWnYoKON5Jk3U30wzgol0lhuoAnQyaI8NPSDDrekhCjRMbBifTc_green-horizon-medusa07.jpg

Architektura budynku jest stonowana, pozbawiona ekstrawagancji. Architekci uznali, że w obiekcie tej skali i zlokalizowanym w tak eksponowanym miejscu lepiej „obroni się” forma prosta i elegancka.

nIUjs1Soyw0gccYefGBQCTJi3q50uvnLzuq6KugOBf8HE0chiFalYyaVpWbi_green-horizon-medusa08.jpg
ZhsrrHKzcr5yF3AmxdoLJ4L2OrTjTvsaj0X6ERpJgqMFk3d66xu33SxMBVZm_green-horizon-medusa09.jpg
PHoko7JudQEcfxEiGPcE208ighQ6YKAZGg7lwDAynKWzndj9TMtUho4YxJUJ_green-horizon-medusa10.jpg

Jak mówi Przemo Łukasik, na bryłę i wygląd biurowca wpływ miały nie tylko zapisy planu miejscowego i wymogi architekta miasta, ale i ścisłe wytyczne inwestora, co do rozwiązań przestrzennych i technicznych, jakie miał spełniać obiekt. Bo od samego początku procesu projektowania gmach był tworzony jako ekologiczny i ubiegał się o potwierdzające to certyfikaty.

Green Horizon jest pierwszym budynkiem w Łodzi posiadającym złotą precertyfikację LEED. Otrzyma też certyfikat Komisji Europejskiej GreenBuilding, przyznawany budynkom, które wyróżnia zużycie energii na poziomie o 25% niższym niż przewidują normy krajowe. Można powiedzieć, że obiekt jest „naszpikowany” rozwiązaniami, mającymi na celu zmniejszenie zużycia energii i zminimalizowanie oddziaływania na środowisko. Obie części zespołu zaprojektowano tak, aby zapewnić maksymalny dostęp do wnętrz światła dziennego (ale też nie ostrego, bezpośredniego: rozproszeniu światła słonecznego służy patio, ulokowane wewnątrz kompleksu) oraz optymalną, naturalną wentylację. Budynek wyposażono w energooszczędne oświetlenie, bezwodne pisuary, krany z czujnikiem zbliżeniowym, system wydajnego zarządzania odpadami. Gmach wzniesiono z użyciem certyfikowanych materiałów nie emitujących szkodliwych substancji, w dużej części lokalnych, nie przywożonych z daleka. Nadmiar ciepła, produkowany przez przestrzenie biurowe wykorzystywany jest do ogrzania garażu, w którym znalazło się też miejsce na parking dla rowerów (i prysznice i przebieralnie dla cyklistów).

Bardzo ważnym elementem projektu konstrukcji bryły była konieczność zminimalizowania ilości podpór na każdej kondygnacji - słupy nie tylko zasłaniają światło, ale też ograniczają możliwość elastycznej aranżacji przestrzeni piętra. Tu zaś priorytetem było zapewnienie potencjalnym najemcom komfortu w dowolnym kształtowaniu obszaru biura.

 

Green Horizon - zespół budynków biurowych klasy A z certyfikatem Green & Leed

Lokalizacja: Łódź, ul. Pomorska 106
Inwestor: Skanska Property PolandArchitekci: Przemo Łukasik, Łukasz Zagała

Współpraca autorska: Roman Woźniak, Marek Kołłątaj, Dawid Beil, Maria Jaksik, Tomasz Wolny, Grzegorz Pietraszuk, Hanna Szukalska, Dominika Marek, Jakub Magoń, Agnieszka Szewera, Kasia Mazurek, Jakub Pudo, Krzysztof Drozda, Michał Sokołowski, Agnieszka Morga, Ewa Odyjas

Konstrukcja: Statyk

Wykonawca: Skanska

Powierzchnia: 31300 m2
Powierzchnia typowego piętra: ok. 4800 m2

Projekt: 2009

Realizacja: 2013
Ilustracje: skanska.pl, medusagroup.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Projekt architektoniczny dla zdrowia psychicznego
Projekt architektoniczny dla zdrowia psychicznego

Mazowiecki Szpital Wojewódzki Drewnica został oddany do użytku w październiku 2018 roku w położonej ...

Webinarium Knauf: Heraklith - izolacja akustyczna, ogniowa i termiczna.
Webinarium Knauf: Heraklith - izolacja akustyczna, ogniowa i termiczna.

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym
Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera