Ustronne miejsce za szczebelkami - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ustronne miejsce za szczebelkami

 

Czas czytania: ~3 min


2WQCRIqYg87p9TdbcJfoioALuQ1RvvZgqrw45QWe48WaLo0p22tNeBCETUlB_toaleta-publiczna-gdansk07.jpg

78% ankietowanych przez lokalną gazetę mieszkańców Gdańska uznało, że w mieście jest „zdecydowanie za mało” publicznych toalet. Gdańsk jest jednym z najchętniej przez turystów odwiedzanych miast polskich, tymczasem infrastruktura dla nich przygotowana jest wciąż niewystarczająca. Dlatego też w ubiegłym roku, przy okazji Euro 2012 władze miasta zleciły architektom zaprojektowanie niewielkiego budyneczku, kryjącego publiczną toaletę. Przy Placu Kobzdeja stanął prototypowy egzemplarz, w sumie miasto ufundowało trzy takie toalety. Każda kosztowała 300 tysięcy zł, ale – jak sprawdziła to dziennikarka serwisu Trojmiasto.pl w innych miastach, Brukseli, Marsylii czy Seattle koszty podobnych budowli są wyższe.

qbMRrjBI4W78zWt6BaHq7PpGVn4TNlUaoU7IP0rqfLuA1j3O7csM3Z8AWLgg_toaleta-publiczna-gdansk01.jpg
YgKN2N4x182XYyAeBOr9YDFacBkjAMZmSoXEgSHovIJwdBke91PSp7dGrdRb_toaleta-publiczna-gdansk02.jpg

Wymagania, jakie postawiono przed architektami dotyczyły zarówno rozwiązań czysto technicznych, jak i wyglądu budynku. „Projektując ten obiekt, chcieliśmy stworzyć współczesny mebel miejski; mało agresywną formę, która w detalu nawiązuje do materiałów z najbliższego otoczenia” – mówili w wywiadzie autorzy projektu, Stefan Schleifer, Tomasz Milczanowski. Konstrukcja budowli miała być wykonana z prefabrykatów, lekka, prosta w budowie, w minimalnym stopniu wymagająca prac ziemnych.

7UQaXpylyUldcq6iQIluk2llihhn01WMUvX8NkJhNwbj4anK9yVHxZTyFQ4B_toaleta-publiczna-gdansk03.jpg
jMan3HyI2VWPRQHZoSO7ncbFt3YtyltlYaiau2pYxHG1BO6abHu6k5Loij5s_toaleta-publiczna-gdansk04.jpg

„Pod względem architektonicznym wymagano od nas czegoś pozornie niemożliwego - stworzenia wyjątkowego budynku, pasującego nie tylko do historycznego otoczenia ale także nowoczesnych dzielnic. Budynek powinien więc pasować wszędzie - wspominają architekci. Jak udało się im stworzyć bryłę, odpowiadającą tym wysokim wymaganiom? Powstał obiekt ze stali i szkła, materiałów przetwarzanych; także do wykończenia wnętrza użyto kompozytów z certyfikatami ekologicznymi. Toaleta jest zautomatyzowana, całoroczna i łatwa w obsłudze; jej użycie kosztuje 2zł lub 50 eurocentów.

JOnRvJmnpJHsSeZKwtE1NJVelbNbpktiGpByOxEJp1P6IdbsaQTTwHyg0P4S_toaleta-publiczna-gdansk05.jpg
0QZDBgSWGPgFvFLQyEXuwKhpoeVCHVccudyqMCOHV2wFHYTyq8G7NlwHSAZs_toaleta-publiczna-gdansk06.jpg

Na kształt budynku wpływ miała konieczność dostosowania go do potrzeb osób niepełnosprawnych. Jako że obiekt miał zajmować jak najmniejszą powierzchnię, aby łatwo do środka dostała się osoba na wózku ściany boczne założonego na planie koła budyneczku rozszerzają się, jakby były nadmuchane. W ten sposób bez zwiększenia powierzchni zabudowy powiększono przestrzeń wewnątrz, nadając jednocześnie obiektowi interesujący i kojarzący się z funkcją kształt kropli.

hyLRmIf0qasllhx16gcss5J9Gwsc5DgaMqiFI1GITvIX7ikJnAaZuHCUOjLS_toaleta-publiczna-gdansk08.jpg
TVI3PzyOmjDvT2ccjKy65ee4MFNAAs2QH5vKj9ZkNMwSkxRWrymsvM4p27tu_toaleta-publiczna-gdansk09.jpg

Wykonany ze stali i szkła budynek dodatkowo „opakowano” wybrzuszającymi się sztachetkami. Mają one złotawy kolor, co w oczywisty sposób odnosi się do symbolu Gdańska – bursztynu. Ponadto przerwy między sztachetkami są szerokości koła rowerowego, dzięki czemu toaleta jest jednocześnie stojakiem dla dwukołowców, co czyni z niej wielofunkcyjny mebel miejski.

Dyz1lhwgZ7F7xyhjd0EbwAiTqE4wgTDWFF5YjjNdUrDG39yAvTSlH4Yo23hE_toaleta-publiczna-gdansk10.jpg

Toalety publiczne dla Gdańska - samoobsługowa toaleta wolnostojąca
Lokalizacja: ul. Wojciecha Bogusławskiego, Gdańsk
Inwestor: Gdańska Agencja Rozwoju Gospodarczego sp. z o.o
Projektanci: Schleifer, Milczanowski Architekci s.c. Stefan Schleifer, Tomasz Milczanowski; współpraca: Anna Niedzielska, Agnieszka Szanowska
Powierzchnia zabudowy: 168m2
Powierzchnia użytkowa: 4 m2
Kubatura: 21 m3
Projekt: 2011 – 2012
Realizacja: 2012
Foto: facebook.com/architekci Schleifer & Milczanowski Architekci


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera