Na granicy - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Na granicy

 

Czas czytania: ~4 min


irTjldwvlegnZWEKGn226NH5LK3vC2cKoyLRvgYaVUQxwcUecs7w7r6QDLdf_ecdm-2.jpeg
Residence Ladoumegue – zaprojektowany przez francuskie biuro Emmanuel Combarel Marrec architects (ECDM) akademik, który ma stanąć przy ulicy Rue de Petits Ponts na granicy 19 dzielnicy i podparyskiego Pantin – sięga po środki wyrazu typowe dla modernizmu. Modułowość i wsparcie budynku na słupach idzie w parze z silnym wpisaniem go w kontekst miejsca i rozbudowanym podłożem ideowym. Punktem wyjścia dla koncepcji budynku był wydłużony kształt działki, sąsiedztwo okazałej architektury oraz trudny do określenia, nijaki krajobraz peryferyjnych bulwarów. Inspirujące dla architektów okazało się także „przygraniczne” położenie terenu, na którym akademik ma powstać – „strefa niczyja”, pozbawiona znaków szczególnych i niczym nie różniąca się od innych tego typu peryferyjnych obszarów. Kształt obiektu wprost wynika z jego lokalizacji – wzniesienie go na wydłużonej, wąskiej działce wymusiło jego wężowaty kształt. Budynek rozciąga się wzdłuż linii administracyjnego podziału, działając jak ekran rozdzielający teren należący do metropolii i część podmiejską. Jednocześnie, głównym zamiarem architektów było ponowne zinterpretowanie i przewartościowanie znaczenia granicy – potraktowali ją symbolicznie, nie jak nienaruszalną barierę, ale otwartą i „przepuszczalną” strefę, która bardziej łączy niż dzieli. Ma temu służyć podniesienie budynku na słupach i „uwolnienie” uzyskanej pod nim przestrzeni. W ten sposób pod obiektem powstaną liczne pasaże, a pozostałą cześć zajmie przeszklona strefa ogólnodostępna oraz ogrody. Kolejnym czynnikiem, który miał wpływ na zewnętrzną formę budynku, jest jego funkcja. Program akademika bazuje na zasadzie powtarzalności: 190 pokoi dla 190 studentów w tym samym wieku i na tym samym poziomie edukacji. Architekci postanowili nie walczyć z tą powtarzalnością i nie tworzyć dla niej kontrastu, ale raczej odzwierciedlić ją na zewnątrz budynku, by stworzyć wrażenie jedności, a nawet identyczności, w ramach której funkcjonuje 190 indywidualnych osób. Powtarzalność uniwersalnego modułu, z którego, jak z klocków, zbudowane są elewacje, tworzy wrażenie monolitycznego, monumentalnego założenia, którego ciężar równoważy umieszczenie go na słupach oraz wprowadzenie zieleni do strefy przyziemia.
3fFq9QXXOzS2FohkIRXsoNhZBcT59V0156y2ySJQEZHZPDVN4y3J2x37edvR_ecdm-3.jpeg
nwHRDrILzsQ891prT68OGGnS2zXtZgpK6alhXAatwYLLxRqA8hjh9lg3qSly_ecdm-4.jpeg
CICaG9AtevpOVDUWdJ8XdfpMch8t1HYIj3KrT2litEwElRrgpWOowj9pq7JM_ecdm-5.jpeg
UaTwhKB4gq5LB2zYUuu1Y29bIkszwdJsBfcSCdapCOjUNpGBv283rzdm4nYM_ecdm-6.jpeg
BeeOV0SRQFdCD0vEXC40DSe8nBqdwHJqTvWTAa5N0NoAreBIjJqjtC4h6MEW_ecdm-7.jpeg
qaeck2JbtWJH0GOKJhqPcRdAkoqnIq8fzoEfpBChk9NwUd2Mgs5G4ByDPwoE_ecdm-8.JPG
aGBQsrIxqhHdqNsXpjcj5tjGCDMki8ruXHm5dyv0f035TNdGOEGHNSAdbl3d_ecdm-9.jpeg
Q9h9SC5aQbTLHIMQkQhTYof6GfqOAzFOqXvAGk0JGrD15QAFPqqaaCqjIHIh_ecdm-10.JPG
wYyLb7o8N1EhJlZku9hxmsYeQ29EsZzEAEgDlOgPugIdndYIwLmM2KEGzYwS_ecdm-12.JPG
w7f4B7ixmaVXMAh0vzEV8gFp4sLrIPqWsggtkS3R9krmDS3KBbQ15EokRoFr_ecdm-2.jpeg
Residence Ladoumegue – zaprojektowany przez francuskie biuro Emmanuel Combarel Marrec architects (ECDM) akademik, który ma stanąć przy ulicy Rue de Petits Ponts na granicy 19 dzielnicy i podparyskiego Pantin – sięga po środki wyrazu typowe dla modernizmu. Modułowość i wsparcie budynku na słupach idzie w parze z silnym wpisaniem go w kontekst miejsca i rozbudowanym podłożem ideowym. Punktem wyjścia dla koncepcji budynku był wydłużony kształt działki, sąsiedztwo okazałej architektury oraz trudny do określenia, nijaki krajobraz peryferyjnych bulwarów. Inspirujące dla architektów okazało się także „przygraniczne” położenie terenu, na którym akademik ma powstać – „strefa niczyja”, pozbawiona znaków szczególnych i niczym nie różniąca się od innych tego typu peryferyjnych obszarów. Kształt obiektu wprost wynika z jego lokalizacji – wzniesienie go na wydłużonej, wąskiej działce wymusiło jego wężowaty kształt. Budynek rozciąga się wzdłuż linii administracyjnego podziału, działając jak ekran rozdzielający teren należący do metropolii i część podmiejską. Jednocześnie, głównym zamiarem architektów było ponowne zinterpretowanie i przewartościowanie znaczenia granicy – potraktowali ją symbolicznie, nie jak nienaruszalną barierę, ale otwartą i „przepuszczalną” strefę, która bardziej łączy niż dzieli. Ma temu służyć podniesienie budynku na słupach i „uwolnienie” uzyskanej pod nim przestrzeni. W ten sposób pod obiektem powstaną liczne pasaże, a pozostałą cześć zajmie przeszklona strefa ogólnodostępna oraz ogrody. Kolejnym czynnikiem, który miał wpływ na zewnętrzną formę budynku, jest jego funkcja. Program akademika bazuje na zasadzie powtarzalności: 190 pokoi dla 190 studentów w tym samym wieku i na tym samym poziomie edukacji. Architekci postanowili nie walczyć z tą powtarzalnością i nie tworzyć dla niej kontrastu, ale raczej odzwierciedlić ją na zewnątrz budynku, by stworzyć wrażenie jedności, a nawet identyczności, w ramach której funkcjonuje 190 indywidualnych osób. Powtarzalność uniwersalnego modułu, z którego, jak z klocków, zbudowane są elewacje, tworzy wrażenie monolitycznego, monumentalnego założenia, którego ciężar równoważy umieszczenie go na słupach oraz wprowadzenie zieleni do strefy przyziemia.
hEhiX2PbfraREEfOsaTFdEa3qFMOVn6Pd6j69Lo4G1rcTGVTNM6ejkoemvG3_ecdm-3.jpeg
uVZTOZJM591VAnRd06muQa23YKn2TD7g5E9tDhTaw9XvWoP48xsNoSxts81r_ecdm-4.jpeg
XHC7Qq6V15osBlEzyiniIlPkyE3ocOpTBlVc1qrhrsSbzHJCoDlovxaXYxF6_ecdm-5.jpeg
y5fk25Ixl1OgVEOVXRny8GKkQu3Kk4H8qdbwgbsIU4Rvo2yetq5j4XiMGkxG_ecdm-6.jpeg
VuspLZoklxaVmPN0qYUi8HlFnWkMzWvw2KhmUHdLtzYs5CAAw0VtBO201dZj_ecdm-7.jpeg
bOCjNM8i8UMJ62ZdgopaRb0In1RJfET8Mq6tibhlt4ohR1GdE30gS1eCOtzu_ecdm-8.JPG
KczlKFb7fNyIGIHIh0NxQ4ekXtuhsq3VvAGIIkbBK0Hf6COd4dDxuQ60Q2jD_ecdm-9.jpeg
yEFrWDQf8xFoqwUqLAnkuyADG5J82EVTFtLhUsVouO1toXw1HWH8yt8f6in1_ecdm-10.JPG
pu54njSGGu0BR8JbLHVVBX2hhOMTbcFgcRJ5e9SOhNncliO2NiG6JhS88ABM_ecdm-12.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera