Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nauka z jajem

 

Czas czytania: ~2 min


nplHSQRSr9gcgKydhgH9QjBVNefkgGp3wX1uKARNoHgmKkbeYGpxsmv3nXRx_j-01.jpg

8 maja 2013 roku prezydent RP, Bronisław Komorowski uroczyście otworzył Centrum Innowacji i Transferu Wiedzy Techniczno-Przyrodniczej (CIiT)j, najnowszy gmach, który powstał na terenie rozbudowującego się kampusu Uniwersytetu Rzeszowskiego.

Jj1EQaFyZmieDK9xAJJvDjL8uSwqZNQT5gcFDSkdUGf6h9A8F52va7Undczh_j-02.jpg

Rzeszów od wielu lat stara się stać „polską Doliną Krzemową”; lokalne władze przywiązują ogromną wagę do rozwoju instytucji i firm przodujących pod względem innowacyjności, prowadzących badania nad nowymi technologiami, przodujących pod względem konkurencyjności. W tym samym kierunku rozwija się najważniejsza uczelnia w regionie – Uniwersytet Rzeszowski. W oddanym właśnie do użytku Centrum Innowacji i Transferu Wiedzy Techniczno-Przyrodniczej będzie można studiować i prowadzić badania w takich kierunkach, jak nanoelektronika, bioinżynieria medyczna, bioinformatyka, biotechnologia analityczna i biomateriały.

0HdLf1V6l8b5o88pCOHPhM9wV5keXC6RwY4DnEXSneTNqEtbGfphHZcQBxT7_j-03.jpg

Projekt architektoniczny gmachu stworzył Edward Lach wraz ze swoim zespołem z pracowni Studio EL. Opracowanie musiało dotyczyć nie tylko bryły, sposobu wykończenia budynku i rozplanowania wnętrz – architekci musieli uwzględnić również wiele rozwiązań, związanych z nietypowymi dziedzinami nauki, jakimi zajmować się będą użytkownicy obiektu. Czyste laboratoria, specjalistyczne pomieszczenia, magazyny, sale o specyficznym wyposażeniu, nasłonecznieniu czy wentylacji – wszystko to musiał uwzględniać projekt gmachu CIiT.

YtwdTgdxRXfrboFNW0P4bBqkNoPCM3oavS79EbxFJmtGYs7l5fbpFrLLRwRp_j-04.jpg

Jako że budynek powstał na terenie już istniejącego kampusu (który nadal jest rozbudowywany), architekt uwzględnił obecność innych obiektów – Centrum Innowacji ustawiono tak, aby razem z gmachem biblioteki uniwersyteckiej utworzyło jeden zespół zabudowy, poprzedzony dużym placem – uczelnianą przestrzenią publiczną.

XF3UgcqKl3GtJ4Fw81ngAeOHT3tux5pF3wwbvOeT89KyQBUAMwrfwrAEQP6K_j-05.jpg

Poza niezwykle szczegółowo i w zgodzie z potrzebami naukowców zaprojektowanymi przestrzeniami wnętrz budynek ma też swój czysto architektoniczny, formalny charakter. Jak mówi jego autor: „Chcieliśmy, żeby ten budynek miał swojego ducha, swój klimat, który wyróżniłby go od innych”. Ten cel został osiągnięty dzięki umieszczeniu głównego audytorium w wiszącej ponad głównym holem kapsule – w unoszącym się ponad wejściem „jaju”.

oY2iojaU4gL2j0NmEcfxiTOla25CyOrUypGhmGHKlv2ic1hUJj7jxCedZCBR_j-06.jpg

Nie tylko niezwykła, owalna aula tworzy klimat gmachu. Duża rolę gra tu światło, multiplikowane także dzięki rozlokowanym w szczególnych miejscach niewielkim sadzawkom – zgromadzona w nic woda odbija promienie słoneczne, tworząc malownicze efekty świetlne. Ważny jest też kolor – wielobarwne półprzejrzyste panele na ścianach, dzielących sale i korytarze niwelują monotonię wewnętrznych przestrzeni gmachu.

fm3nCWNsRjUT3iEH20lZY0d42MxkIW0vRYLZ56E0A4BwuwtJR22c3aSDXmVe_j-07.jpg

Uniwersyteckie Centrum Innowacji i Transferu Wiedzy Techniczno-Przyrodniczej oraz Kompleks Naukowy Uniwersytetu Rzeszowskiego
Lokalizacja: ul. St. Pigonia 8, Rzeszów
Inwestor: Uniwersytet Rzeszowski
Projektant: Studio EL Pracownia Projektowo-Realizacyjna, arch. Edward Lach z zespołem
Wykonawca: Skanska
Powierzchnia zabudowy: 22143m2
Powierzchnia użytkowa: 25070 m2
Kubatura: 541150 m3
Projekt: 2007 – 2009
Realizacja: 2012
Ilustracje: studioel.pl, univ.rzeszow.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera