Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Najpiękniejszy we Wrocławiu

 

Czas czytania: ~2 min


Nzuoq2MwpOa8CRRDE71VLmeknBx2GMI4BfRkhycVpwHnHtZcdD7PoDRtCwm8_dom-grid-architekci07.jpg

Inspiracją dla projektu było położono w pobliżu przedwojenne gospodarstwo. Pierwotnie to ono miało być kupione i zaadaptowane do nowych potrzeb – niestety nie udało się przeprowadzić transakcji, architekci zaprojektowali więc dom, będący parafrazą tych historycznych zabudowań gospodarczych. „Zrealizowany na wrocławskich Osobowicach własny dom formą odzwierciedla wrażenia jakie pozostawiła prostota i piękno minionej architektury”, piszą architekci.

fHTbZCpLKOWjZHbrV4HjIpYFmhU93rZKjkAnk33vyqcKX66PfbcQArS3KVxi_dom-grid-architekci01.jpg
LXJPGHua9sMZ1mZfbXTGjyPxLPvbDOF6X788usQ1GQT7TBZ7nvVrMDVVtmLz_dom-grid-architekci08.jpg

Celem była budowa domu jednorodzinnego z pracownią. Architekci te dwie funkcje postanowili rozdzielić, efektem tego są dwa budynki, połączone tarasem: parterowy pawilon pracowni w ten sposób skomunikowano z budynkiem mieszkalnym. Ów taras jest istotnym elementem założenia, bo został wzbogacony dodatkowo dość wysokim parkanem, który rozdziela dwie strefy całej posiadłości. Jak to opisują architekci: „Bryły budynków połączone drewnianym parkanem dzielą działkę na 2 strefy: prywatny południowo wschodni ogród i otwartą od zachodu cześć frontową”.

lgfTFTbzhCukpR6mbKFsWLWNGVp9ivIJyU4olC2TbT7rrorHLjaA8vug7WKI_dom-grid-architekci04.jpg

Oba budynki odznaczają się prostotą i czytelnością rozwiązań przestrzennych. Otwarta przestrzeń parteru budynku mieszkalnego skupia się wokół centralnie położonej klatki schodowej, wiodącej na piętro z sypialniami.

BlSLL7B5b30SUoyc1WOpjDKj6R15FeM6anQ5hKuq1YN8I685czPQovumjsaC_dom-grid-architekci02.jpg
BvqKUBOKxEM4uU1fjHBbfi87BUpINfBuUwIOMWaGCoPc9EIifBhv5fOFGeuZ_dom-grid-architekci03.jpg

Dom i pracownię wzniesiono metodą gospodarczą, z niewielką pomocą ekip profesjonalnych. Taka metoda budowania ma dwa powody: jednym był ograniczony budżet dla tej inwestycji, drugim – chęć zbudowania domu „własnymi rękami”. We wnętrzach nie użyto wielu materiałów wykończeniowych – integralną częścią estetyki pomieszczeń są odkryte elementy konstrukcyjne. Jak można przeczytać w opisie autorskim: „Zrezygnowano z tynków wewnętrznych na ścianach konstrukcyjnych pozostawiając fakturę bloczków, wyeksponowano stropy prefabrykowane, nadproża oraz drewnianą konstrukcją dachu. Elementami dominującymi są tu beton jako wykończenie podłóg i stropów prefabrykowanych oraz biel nietynkowanych ścian w połączeniu z akcentami z olejowanego drewna”.

evoXxdeP8izhtkCLKKvAnnxJUqe07lYloCxPfQw06tFUdR8AiMv7vWN5W9If_dom-grid-architekci05.jpg

Według podobnej idei wykończono bryły na zewnątrz. Obie proste, naśladujące kształty zabudowań zagrodowych, wzniesiono z użyciem cegły i drewna oraz tynku. „Bryła to archetyp zabudowy, czysta geometria nawiązująca do tradycji, podkreślona brakiem okapów, zbędnych detali np. przez zastosowanie ukrytej rynny”, podkreślają projektanci. Pomalowane na czarno deski modrzewiowe na elewacji skontrastowano z białym tynkiem na ścianach ceglanych. Zestawienie bieli i czerni stanowi przede wszystkim o charakterze tego zespołu zabudowy, jest jego najbardziej wyrazistym elementem.

zaA7rRiMxOoHJMW89TghsOydraldwN90NLXTOWzpUat2p8Qd2CRRF9YH9VNP_dom-grid-architekci06.jpg

Dom jednorodzinny z pracownią
Lokalizacja: Wrocław, Osobowice
Inwestor: Prywatny
Projektanci: GRID architekci s.c.
Projekt: 2009
Realizacja: 2012
Powierzchnia użytkowa: 159m2
Budżet: 300 000 zł
Więcej na: grid.net.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji
BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji

Konkurs na opracowanie systemu prefabrykowanej zabudowy mieszkaniowej odbył się w ramach rządowego p ...

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera