Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dwa modernizmy

 

Czas czytania: ~2 min


OUNVt6ZspsisGzDn3BSaiNjjcZzmIqHSzFxwe43PXGqDBwvw0cegZ1SahkaE_dom-w-wilanowie-pawel-lis01.jpg

Paweł Lis, autor projektu modernizacji wybudowanego w 1979 roku domu jednorodzinnego w warszawskim Wilanowie, podjął się zadania tylko pozornie łatwego. Willę o skomplikowanym, nietypowym planie musiał zaadaptować do nowych potrzeb: nie tylko wprowadzić do jej przestrzeni poza funkcją mieszkaniową także biurową, ale też dostosować całość do współczesnych wymogów estetycznych i technicznych.

MS2uQwyJKJmNzFlNYUkC1eGVnbunBlDl8C1Ryy2KAzJ0lAOgdUeL0Ndb2qxi_dom-w-wilanowie-pawel-lis11.jpg
qOGpHTthGxT4Wdm2hnzjpnbBdN93wwehxXYmywKiH46s30f1vloD3l9Pm4Xp_dom-w-wilanowie-pawel-lis03.jpg

Architekt opisuje pierwotny plan budynku: „30 lat temu obowiązywało w Polsce Ludowej prawo ograniczonej powierzchni użytkowej w domu jednorodzinnym. W związku z tym, aby ominąć ówczesne prawo i uzyskać większy niż dopuszczalny metraż, każda kondygnacja w tym domu została przesunięta o 150 cm i zamiast trzech poziomów uzyskano ich aż sześć. Typowa dla tamtego okresu 'kostka' kryła w sobie nietypowe rozwiązanie”.

GzWRSlWxtJ3XrRJsYQQYPWUoBqD8PmcwuM0AH3Y1ZGDXXJTnTnMo4kRHgMDE_dom-w-wilanowie-pawel-lis02.jpg

Paradoksalnie te przesunięcia poziomów przysłużyły się architektowi: dzięki nim udało się w czytelny sposób rozdzielić wnętrze na część biurową i mieszkalną. Dzięki możliwości zróżnicowania przestrzeni za pomocą zmieniających się poziomów podłogi architekt mógł wyburzyć prawie wszystkie ściany działowe, tworząc zalaną światłem, otwartą przestrzeń. Tylko niektóre z pomieszczeń wydzielono taflami bezpiecznego szkła.

ZkmVeTgWOfwGFG4DF0bNRP107bWxljsw3PwmnMownlQnGfkngZrrl8Xd0KSE_dom-w-wilanowie-pawel-lis05.jpg
wTwmW9AOm5iSOLxEFgjvPw9xMy4WlWs1dlf1lPxGnibtRW2HmKPJ7RZ79F1s_dom-w-wilanowie-pawel-lis06.jpg

Wyburzona została także fasada domu – zastąpiono ją prawie w całości przeszkloną ścianą, która w połączeniu z częściowo przeszklonym dachem dostarcza wnętrzu domu ogromnej ilości światła dziennego.

1KsTiiOWbRV72G92Pdb9qkLpQzVMVVm1DxzQDjB8DBGCdojrxWPce9GNX1lp_dom-w-wilanowie-pawel-lis07.jpg

„Dzięki różnicy poziomów udało się zachować wyraźny podział funkcji, a uwolniona kubatura zaczęła się swobodnie przenikać, tworząc w całym domu wrażenie jednej otwartej przestrzeni. Efekt potęguje ogromna ilość światła, która dostaje się do wnętrza przez okna frontowe i częściowo przeszklony dach” - podkreśla w swoim opisie architekt. Efekt jasności i przestrzenności wnętrza podkreślają też materiały, użyte do jego wykończenia. Dominuje tu biel ścian oraz jasna, dębowa deska, pojawia się też szary łupany gnejs oraz czarny bazalt.

vvxB3Ze9sZRGAJRPVXPaXQ1gVJRjXF1EJcYEU7oiMiUVHm9bbsAnVUG3KVyR_dom-w-wilanowie-pawel-lis09.jpg
aLjWlFTwz1uOVbaxYxFneeJ1R8zLFU84guwa1mN4BuT7SRwiF8S5ygQQWhyY_dom-w-wilanowie-pawel-lis10.jpg

Mimo że dom w wyniku modernizacji zmienił swój wygląd, choćby z powodu wyburzenia poprzedniej fasady, powiększył też się jego metraż, jednak „klimat” modernizmu udało się architektowi zachować. „Wysunięta i ścięta pod kątem nadbudowa fasady oraz dobudowane wejście z wiatą garażową nadaje całości mocno modernistyczny charakter i podkreśla oryginalny wygląd domuh - podkreśla autor projektu.

9Uo4txjcVkg5LtuW5Bn8fyfkzLn7yzWZS6lfcMKbuiZkSBGHdC8ECRFHMUIH_dom-w-wilanowie-pawel-lis08.jpg

Budynek mieszkalny z przeznaczeniem na działalność biurową
Lokalizacja: ul. Królewicza Jakuba 19, Wilanów, Warszawa
Inwestor: prywatny
Projektant: Paweł Lis
Powierzchnia użytkowa: 300m2
Powierzchnia działki: 470m2
Realizacja: 2012 (budowa przed modernizacją: 1979)


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nagroda Roku SARP – oto laureaci
Nagroda Roku SARP – oto laureaci

Nagroda Roku SARP – to laur prestiżowy i ceniony, przyznawany obiektom, które jury uznało za najleps ...

Dom z dwoma salonami
Dom z dwoma salonami

Dom z dwoma salonami – to dzieło pracowni dd Architekci. Autorzy projektu otrzymali niełatwe zadani ...

Agencja reklamy FUX – w industrialnym klimacie
Agencja reklamy FUX – w industrialnym klimacie

Agencja reklamy FUX swoją siedzibę ma na terenie strefy ekonomicznej Nowe Gliwice, utworzonej na ter ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera