Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Drugie życie Kotłowni

 

Czas czytania: ~3 min


Projekt architektoniczny Centrum Edukacji Technologicznej Stara Kotłownia

 

fYn4cmQy8LpgyQjvNke8d8bo0xVZK7ZPaTHBb8ETVJMrePhN7Gu2Wz19CveW_stara-kotlownia-olsztyn02.jpg

Wybudowana w latach 80. XIX wieku kotłownia początkowo dostarczała ciepło pobliskiemu szpitalowi psychiatrycznemu. Przez kolejne lata poddawana zostawała różnym przebudowom, zmieniała się też jej funkcja, nie straciła jednak swojej zabytkowej wartości. I to dlatego architekci z pracowni Dżus GK Architekci, przystępując do prac nad modernizacją gmachu i jego adaptacją do nowych celów wyznaczyli sobie pewne priorytety. Jak to sami opisują: „Podstawowym założeniem projektowym było, przy maksymalnym zachowaniu substancji zabytkowej, nie tylko uczytelnienie poszczególnych faz rozbudowy, ale również pierwotnego przeznaczenia obiektu. Konsekwencją takiego założenia było również zaakcentowanie współczesnych elementów związanych z adaptacją budynku i jego dostosowaniem do obecnych wymogów i programu funkcjonalnego przedstawionego przez Inwestora”.

KGmDG3i1jZGp3pPzEdhOaxbu0979c1U4NQXPzNiJ9eLlb2NP7S3VdkbX1df7_stara-kotlownia-olsztyn04.jpg
8UpKwcnOZFJIxENygAlzAvOcRA8u9LOSuYKNlm1bg9PmFnPeF7e5Z128Afzn_stara-kotlownia-olsztyn07.jpg

Zadanie projektowe nie było proste: architekci musieli nadać obiektowi zupełnie nową funkcję, zachowując jednocześnie nie tylko zewnętrzną bryłę budynku, ale i jego przemysłowe wyposażenie. Co więcej – obiekt zachował swoją funkcję grzewczą: wymiennikowania została jedynie przeniesiona pod ziemię, do piwnic kotłowni. Pomimo przeniesienia części technologicznej pod ziemię na wyższych piętrach pozostawiono niektóre charakterystyczne elementy pierwotnego wyposażenia, m.in. kotły La Mont`a, które mogą podziwiać współcześnie użytkownicy gmachu.

A1quZ7LCdUllr03z2HJZaaQh7nOCPK7XhoRugVnGMkz5NyXrwAb127odQ3Rc_stara-kotlownia-olsztyn01.jpg

Jak informuje rektorat Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego: „W starej kotłowni będzie się mieścić m.in. Centrum Innowacji i Transferu Technologii oraz Biuro ds. Projektów Zagranicznych. Będzie ona miejscem kształcenia studentów różnych kierunków z zakresu wdrożeń nowych technologii. Przewiduje się w nim również prowadzenie szkoleń dla naukowców oraz organizowanie wystaw osiągnięć naukowców i studentów UWM”. Poza salami seminaryjnymi i konferencyjnymi w budynku zorganizowano także przestrzeń ekspozycyjną.

8233o9P0FJW91em4Ktp2Kzl0DukNOIsPtf4RtYwYqKFAxyscADYZC6pMlspi_stara-kotlownia-olsztyn03.jpg

Wprowadzonymi przez architektów współczesnymi elementami jest m.in. przeszklony łącznik oraz szklany dach, doświetlający wszystkie kondygnacje. „Wraz ze światłem do wnętrza wprowadzono widok na charakterystyczny element obiektu jakim jest komin byłej kotłowni. Pozwoliło to również na lepsze wyeksponowanie zabytkowej więźby drewnianej” – podkreślają architekci.

A8BrHXVGuSaDBzhqHXBxrnAfLOGESpkvOXdqYODWx8SgGtONSEa9EtxsVVNf_stara-kotlownia-olsztyn05.jpg

Lokalna prasa wielokrotnie już publikowała teksty, podkreślające unikatowość obiektu. Stara Kotłownia – to jedyny obiekt z Olsztynie, w którym zastosowano elewacje ze stali cor-ten; jest też jedynym, w którym zachowano i wyeksponowano stuletnie dźwigary drewniane. Architekci dodają jeszcze, że „w ramach prac konserwatorskich odsłonięte zostały także kamienne skarpy otaczające obiekt i brukowane nawierzchnie, a następnie uzupełnione o granitowe tarasy z południowa ekspozycją pełniące poza komunikacją również funkcję rekreacyjną”.

WhsXADeG13dE6mhgBpQYLGaVUpp5UXjBGxj5BcYYv2Yh08Mt7hGZRk4NE0qj_stara-kotlownia-olsztyn06.jpg

Oddane niedawno do użytku Centrum Edukacji Technologicznej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, zlokalizowane w Starej Kotłowni – to jeden z najciekawszych zrealizowanych w ostatnich latach przykładów połączenia „starego z nowym”, czyli adaptacji i modernizacji zabytkowego obiektu poprzemysłowego.

nOgtblnZIVR60a9b3riLzRSlogu4KvDq1hwCkcL6R47hrPP0QXmOJQCF8w0T_stara-kotlownia-olsztyn08.jpg

Centrum Edukacji Technologicznej „Stara Kotłownia”
Lokalizacja: Olsztyn, ul. Prawocheńskiego 9
Inwestor: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski (Obiekt został sfinansowany w 100% ze środków zewnętrznych: 85% ze środków unijnych oraz 15% z budżetu państwa w ramach Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013)
Projektanci: Pracownia Projektowa Dżus GK ARHITEKCI
Wykonawca: Mostostal-Warszawa
Realizacja: 2011-2013
Powierzchnia użytkowa: 2329 m2
Kubatura: 12780 m3


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera