Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Bauhaus pod Warszawą

 

Czas czytania: ~2 min


dom jednorodzinny

 

f2V81lmjBXUFoZuE2wJiV7aVUDrNANs79OohpcCP0wXRQnF0twU8mMPSVqrk_dom-w-babicach-pawel-lis05.jpg

Zleceniodawca miał określone wymagania: chciał otrzymać projekt domu, nawiązujący do estetyki Bauhausu, którego jest wielbicielem. Niemiecka szkoła, założona w 1919 roku przez Waltera Gropiusa uznawana jest za jedno z kluczowych miejsc dla narodzin modernizmu. Pracujący tu i uczący się projektanci starali się tworzyć obiekty proste, czytelne, ukształtowane z podstawowych brył, a zarazem stylistycznie spójne i konsekwentne. W Bauhausie projektowano domy, których wnętrze i zewnętrze korespondowały ze sobą.

mFW1Pl2f3xlKP1lhxTqKWZIHikU8nhHrEyVjdsoAIkUoYC6rsbnGbF2K01Yv_dom-w-babicach-pawel-lis03.jpg
FDDUiF1X48gL6HPQfWUumRMnkELs5z5I1y5vgsUl7NUSnWKUWYa9vWYrMPiS_dom-w-babicach-pawel-lis04.jpg

Paweł Lis, zgodnie z wolą klienta, zaprojektował więc dom odpowiadający opracowanym na początku XX wieku zasadom. Skomponował go z najprostszych brył: gmach wpisany został w sześcienną, otynkowaną na biało ramę; zastosowano klasyczne proporcje i czytelne podziały. Fasadę domu urozmaica walcowaty ryzalit – tubus oraz fragment ściany z grafitowej cegły.

zc2WrIgWeQBAGcaStUsY5IytQROKyIJQuSakSjA3XPDKuBdxS891SUzTGsTG_dom-w-babicach-pawel-lis01.jpg
CJ6K6jtgozkP4d3ctQjQV2vS3yNaemprTS6d8iwXO0kdXhM5CTrhLHuh3nvW_dom-w-babicach-pawel-lis06.jpg

Bardzo duży wpływ na kształt domu miało położenie działki. Od południa bowiem przylegała do niej ruchliwa ulica – nie można było więc, tak jak to się zwykle dzieje, strefy dziennej umieścić od lepiej nasłonecznionej strony. Ogród oraz najczęściej użytkowana część domu musiały znaleźć się od strony północnej. Tak to opisał sam autor domu: „Architekt będąc niejako skazanym na umieszczenie strefy dziennej od cichej północnej strony, przeszklił tam całą elewacje otwierając dom w poszukiwaniu światła i przestrzeni. Północne światło dnia nie razi nikogo we wnętrzu a otwarcie na ogród powoduje, że zieleń ‘swobodnie’ przenika do wnętrza”.

HPIvNvk2QD0Zfd3keYOv2l8iucE3sJ9GNrutihWiC72oCTP22qjl661plR1P_dom-w-babicach-pawel-lis09.jpg
QFCKbyiCp1w4V3mllscjzpur5TWJL23TISm4cKqJY0eWCmupv4cSr3DUDtFo_dom-w-babicach-pawel-lis14.jpg

Parter domu podzielono za pomocą jednej, betonowej ściany. Ot ona wydzieliła z całości parteru strefę odpoczynku, kuchnię, jadalnię i hol wejściowy. W wystającym poza obręb fasady tubusie zlokalizowano łazienki. Od strony ogrodu nalazł się wysoki na 6,5m salon, na który otwiera się antresola, mieszcząca pozostałe pokoje.

Dom jednorodzinny
Lokalizacja: Klaudyn, gmina Stare Babice pod Warszawą
Inwestor: prywatny
Projektant: arch. Paweł Lis; współpraca: Open Architekci: arch. Daniel Mermer, arch. Przemysław Kokot, arch. Piotr Prawdzik
Projekt wnętrz: arch. Paweł Lis
Realizacja: 2014
Powierzchnia użytkowa: 230m2
Powierzchnia działki: 1100m2


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera