Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Cztery razy dwa

 

Czas czytania: ~2 min


Krakowski apartamentowiec Das Haus

 

bAtXj4JJKgxNeHSMfmaOu7K8PVjTEs8HRCJGXV9ttASqptKNjPRBhihkGaJF_das-haus03.jpg

Wystawę V4 Family House, dotyczącą architektury mieszkaniowej krajów wyszehradzkich organizuje Stowarzyszenie Architektów Węgierskich dzięki Współpracy Architektonicznej Państw Grupy Wyszehradzkiej SARP, AHA (HU), Obec Architectu (CZ) i SAS (SLO). W szóstej edycji tego wydarzenia z Polski zostanie zaprezentowany budynek mieszkalny, wybudowany w Krakowie według projektu pracowni Kazimierza Butelskiego.

cGQ20Qo4uK1Js1YWHMIDFtpWrbl9XlJI2silyvFj2tXVWLAbkOmBcaCUI2Ar_das-haus02.jpg
6oWPxHDoXR9fYkSPGhALMIZZcqUc8ZKZIdhaCGzaGXQQNG8Bzw8aeIW1EWUV_das-haus01.jpg

Das Haus (taką nosi nazwę inwestycja) – to, jak piszą jej twórcy „dwa budynki jednorodzinne w zabudowie bliźniaczej, zlokalizowane w zachodniej części Krakowa. Każdy budynek składa się z dwóch apartamentów z prywatnymi ogrodami od zachodniej strony oraz pół publicznymi przed ogródkami od frontu”.

eckwjVZNN5DMF217Oxx0VM4i4nAK8rCbNouBbVU4sFMtUNrYwgVEQy2dU7kV_das-haus04.jpg

Domy powstały w krakowskiej dzielnicy Zwierzyniec, pełnej ciszy i zieleni, jednocześnie dość dobrze skomunikowanej z centrum miasta. Liczące ok. 140m2 każdy apartamenty w budynku Das Haus oferują więc swoim lokatorom zarówno kontakt z przyrodą, jak i wygodny dostęp do miejskich atrakcji.

h5PXLmiTsoZxzWy4zUJTg6K49fpE2qSywIc1m3bwTTVbCQSQdWwgsBTW5oa8_das-haus05.jpg
F5M6XNjtQnpLBYyovBIKxxMemEInWQPZM0A3o1IE4dzgklZCqpjLJVcFLVHO_das-haus06.jpg

Przystępując do projektowania budynku architekt postawił przed sobą zadanie stworzenia bryły o nowoczesnej formie, ale jednocześnie noszącej w sobie cechy tradycyjnej, regionalnej architektury. Budowla otrzymała modernistyczne kształty kompozycji z kubicznych, lekko poprzesuwanych względem siebie brył o dużych przeszkleniach. „Regionalizm” ma zapewniać stonowana kolorystyka oraz wykorzystanie kamiennych okładzin na elewacjach. Kojarzący się z prestiżem i zarazem z naturą trawertyn na ścianach domu połączono z białym tynkiem. Mocno zaznaczone w sylwetce domu ogromne okna swoimi przeszklonymi powierzchniami uzupełniają kompozycję faktur i kolorów elewacji.

vz0g9cgbM671eeM1ZKCbulei07KORbHP2jeCiWNY4DubGLLvTKoko1bsDL7T_das-haus07.jpg

Tradycyjnego charakteru dodają też dwuspadowe dachy, pod którymi architekci ukryli funkcje pomocnicze domu. Parter każdego z apartamentów zaplanowano jako dużą, otwartą przestrzeń z otwartym na ogród salonem. Wolnostojące drewniane schody porządkują przestrzeń parteru, wizualnie rozdzielając jego funkcje, przede wszystkim zaś wiodą na piętro, gdzie ulokowano prywatne pokoje domowników.

SHslgEamrz73x6eYB0qtXIYX04R27XDbVM2L9AhXUheAvmEgXtPRoX8Sdy2c_das-haus08.jpg

Das Haus
Lokalizacja: Kraków, ul. Powstania Styczniowego 2J, 2K, 2L, 2M
Inwestor: Keen Concept Corporation Sp. z o.o.
Projektanci: Kazimierz Butelski, Maria Mik, Magda Zapała, Stanisław Butelski
Realizacja: 2013
Powierzchnia działki: 1200m2
Powierzchnia zabudowy: 256m2
Powierzchnia całkowita: 904m2
Kubatura: 2 856m3
Fotografie: Beata Niżnik
kecoco.com/dashaus



Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera