Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nauka w białych przestrzeniach

 

Czas czytania: ~3 min


Środowiskowa Biblioteka Nauk Ścisłych i Technicznych na potrzeby Innowacyjnej

 

h1CGAU2HiDmIA4nGammK81P3bktnPyG8azoWocVlPLwgWIp5uqsydeHoRHkD_biblioteka-wroclaw02.jpg

Choć pomysł budowy w nadodrzańskim kampusie biblioteki uczelnianej narodził się już w latach 50. XX wieku dopiero teraz ów zamysł udało się zrealizować. Gmach, który wkomponowano w przestrzeń urbanistyczną kampusu zaprojektowała pracownia Heinle, Wischer und Partner Architekci. To ich propozycja wygrała w zorganizowanym w 2007 roku konkursie na projekt budowli.

7hr2jcyh3fLPBSVQyP4k7EnP9hDpCO3woOkEC0DHacoNsdg97bC3OqBt2Ava_biblioteka-wroclaw01.jpg
wl8aloqKv6Zvt6qvmdvvidJJR6qU3l19T4OnnZyhr2CJVBPxabBrH9m20FSX_biblioteka-wroclaw03.jpg

Biblioteka powstała w ramach projektu „Środowiskowa Biblioteka Nauk Ścisłych i Technicznych na Potrzeby Innowacyjnej Gospodarki Bibliotech” i została sfinansowana ze środków unijnych. Obiekt ma pełnić funkcje informacyjne oraz naukowo-badawcze. Co ważne i ciekawe – w budynku nie da się znaleźć ani jednego kawałka papieru – biblioteka będzie oferowała zbiory tylko w formie elektronicznej.

dctaN5rkduLSuBJelG1820DrHjJIzDOa7n1hQwAvltGp677ypydim8Xi7IMx_biblioteka-wroclaw04.jpg

Na terenie wrocławskiego kampusu znajdują się obiekty z bardzo różnych epok, powstają też kolejne. Gmach biblioteki stanął – niczym łuk triumfalny – na głównej osi całego założenia, stając się zarazem bramą, wiodącą w głąb terenu. Budowlę „doklejono” do ślepych ścian istniejących budynków, zapełniając lukę w zabudowie kampusu.

P90tfigqs0soAtlaxjImt2LfHa1oOfzYnPPzJiZtAsSDnmaKbUGMqJrLPgZ5_biblioteka-wroclaw06.jpg
n2NCuFcKYdGUgpbzGiobYGe71NGWmqGlJdUTOLaiFbw3kPYmi0uyOK8qtCGi_biblioteka-wroclaw07.jpg

Ze względu na bardzo pod względem stylistycznym zróżnicowane otoczenie architekci zdecydowali się bibliotece nadać formy proste i czyste, nie wprowadzające dodatkowego zamętu do tej przestrzeni. I tak powstał czterokondygnacyjny gmach, skomponowany z kilku prostych brył, przebity po środku przejściem (wspomniany „łuk triumfalny”), z podniesionym na słupach parterem i nieregularnie rozmieszczonym na elewacjach dużymi płaszczyznami przeszkleń.

zfFfzLldh4OBVhqh40RLuNJNps4LatyTe1TipZ5ImROybfX5A9MOMjlA8mH8_biblioteka-wroclaw08.jpg

Główną siłę wyrazu tej surowej, stonowanej bryły stanowi kolor jej elewacji – jasny, prawie biały. Doskonale harmonizuje on pozbawionymi detalu bryłami, tworząc minimalistyczną, a zarazem niepozbawioną charakteru całość. Jasna i prosta bryła biblioteki wprowadziła poczucie ładu i elegancji na teren uczelnianego kampusu.

p2R8lEoE9EmuhmObYKy8kNUAJF2Je79XHLjc0uT2Ek825CtiWRNhTanl9NU8_biblioteka-wroclaw09.jpg
UCCqy3S5KcVHFOqRrS0hwXXYWzOmLy2hg2500lgOljguZPsh6tEA7cptmXbw_biblioteka-wroclaw10.jpg

Jak podawała niedawno Polska Agencja Prasowa: „W "Bibliotech" znajdą się trzy zespoły pomieszczeń wyposażone w najnowsze technologie. Będzie to Dolnośląskie Centrum Informacji Naukowo-Technicznej, w ramach którego będzie funkcjonować m.in. Dolnośląska Biblioteka Cyfrowa oraz Regionalny Ośrodek Informacji Patentowej. Kolejny zespół pomieszczeń będą tworzyć laboratoria przetwarzania danych Wrocławskiego Centrum Sieciowo-Superkomputerowego oraz zespół laboratoriów naukowo-badawczych”.

Środowiskowa Biblioteka Nauk Ścisłych i Technicznych na potrzeby Innowacyjnej Gospodarki Politechniki Wrocławskiej „BIBLIOTECH”
Lokalizacja: Wrocław, plac Grunwaldzki
Inwestor: Politechnika Wrocławska
Projektanci: Heinle,Wischer und Partner Freie Architekten GbR; współpraca autorska: Anna Stryszewska-Słońska, Katja Fiedler, Friedemann Rentsch, Magdalena Tatar-Walecka (I miejsce w konkursie architektonicznym)
Architektura wnętrz: Heinle,Wischer und Partner Freie Architekten GbR
Architektura krajobrazu: RSAK Architektura Krajobrazu
Wykonawca: WPBP nr 2 Wrobis S.A.
Nadzór autorski; projekt sieci i przyłączy wodno-kanalizacyjnych oraz cieplnych: PM Projekt
Powierzchnia zabudowy: 2 847 m2
Powierzchnia całkowita: 16 041 m2
Powierzchnia netto: 11 810 m2
Kubatura brutto: 65 625 m3
Projekt: 2008-2010
Realizacja: 2011-2013
Koszt inwestycji: 55,9 mln zł (projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka)
Źródło ilustracji: mostostal.waw.pl, pmkoncept.pl, heinlewischerpartner.de


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera