Komunikacja z perturbacjami - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Komunikacja z perturbacjami

 

Czas czytania: ~3 min


Centrum Studiów Zaawansowanych Technik Informacyjnych i Komunikacyjnych

 

yWHomThdmMiRpCjn4Dh5oOtxAw3r8KpaazcJ2cFHKwEtE96IWnkaWBtA0pKk_technopolis01.jpg

Po bankructwie jednego z wykonawców budynku Centrum Studiów Zaawansowanych Technik Informacyjnych i Komunikacyjnych Miedzyuczelnianego Centrum Dydaktyczno – Technologicznego „Technolpolis” we Wrocławiu wciąż jeszcze nie zakończyły się rozliczenia pomiędzy pracującymi przy budowie firmami. Na szczęście jednak – mimo opóźnień – budynek udało się zrealizować w opracowanej przez architektów formie.

TPqBwueA5cNqMeRVXcQm1bfPThNhbA4YDfXrz5hAx1ovx8DRoMeWMH6F1FQp_technopolis02.jpg
zsALdR2huNAuHqUI52sokZqnwaxY8j9rgopCGIryjQeEZ8G5RunGZHDo32Qz_technopolis03.jpg

Międzyuczelniane Centrum Dydaktyczno-Technologiczne Politechniki Wrocławskiej, czyli tzw. Technopolis składa się z dwóch budynków - pierwszy to działające od wiosny 2012 roku Centrum Edukacyjno-Technologicznego przy ul. Długiej; drugi - to Centrum Studiów Zaawansowanych Technik Informacyjnych i Komunikacyjnych przy ul. Janiszewskiego. Budowa tego drugiego ma się zakończyć w kwietniu 2014 roku.

4G8n6Ni0DAfs5OO0oBoZMgDksVjxJe0HtHQ6TmbkkVhTiWkKZ7XpyRKyIa8R_technopolis04.jpg

Na gmach Centrum Studiów Zaawansowanych Technik Informacyjnych i Komunikacyjnych był rozpisany konkurs architektoniczny – pierwszą nagrodę w nim otrzymała propozycja, nadesłana wspólnie przez dwie pracownie, KameleonLab i Studio A+R (projektantami budynku są Rafał Specylak i Wojciech Jarząbek). Architekci nie mieli pełnej wolności twórczej – musieli dopasować obiekt do przyjętych wcześniej założeń inwestora. Tak to opisują: „Budynek stanowi kolejny etap rozbudowy kompleksu budynków Wydziału Elektroniki Politechniki Wrocławskiej. Budynek jest uzupełnieniem przyjętej wcześniej kompozycji całego zespołu urbanistycznego co rzutuje na przyjęte założenia urbanistyczne i architektoniczne. Nawiązano skalą, sposobem kształtowania bryły oraz podstawowymi podziałami elewacyjnymi do sąsiadujących obiektów”.

I9xFoNMRULhyutL0g2qcAWXt77JEvHoDiZMePZrBiBtRud7QfABHTbYrvzRB_technopolis05.jpg
Ncc5Oaxy87qTJP5yT73krxFVj3rYOPZ7hbbjDl4yynDd0PHttFVV8ToClLba_technopolis06.jpg

Budynek, w którym będzie mogło uczyć się i pracować jednocześnie nawet 700 studentów i naukowców otrzyma niezwykłe wyposażenie. Znajdą się tu pracownie, laboratoria i bardzo specjalistyczne pomieszczenia, związane z technikami informacyjnymi i badaniami nad dźwiękiem. W budynku działać będą m.in. zespół laboratoriów technik informacyjnych i komunikacyjnych w inżynierii dźwięku, zespół laboratoriów opto-komunikacji, zespół laboratoriów zaawansowanych technik informatycznych, zespół laboratoriów rozproszonych i autonomicznych systemów sterowania, zespół laboratorium sieci telekomunikacyjnych i informatycznych, zespół laboratoriów bezprzewodowych systemów telekomunikacyjnych i informatycznych. W osobnym bloku – zaprojektowanym tak, aby wnętrze ochronić od drgań, hałasu, zakłóceń ze świata zewnętrznego – znajdzie się tzw. komora akustyczna, służąca do bardzo precyzyjnych badań akustycznych. Poza tym znalazło się też w budynku miejsce na „tradycyjne” sale wykładowe i ćwiczeniowe oraz pomieszczenia biurowe dla pracowników dydaktycznych.

wMh9JWbHXKJoWrwjE1eAshBSFO5s5RQMOyLJdnw1tR02W7gdMBXCU6NSN8uk_technopolis07.jpg

Budowa obiektu dobiega końca – widać już doskonale jego formę architektoniczną. Projektanci zdecydowali się na proste bryły o wyraźnych podziałach poziomych. Horyzontalne pasy okien biegną przez monolityczne elewacje, obłożone czarnymi płytami. Architekci opisują swój zamysł: „Rozczłonkowanie bryły, poprzez wysunięcie poza lico głównej bryły części większych pomieszczeń mieszczących laboratoria i sale wykładowe, daje możliwość lepszego ich doświetlenia (z dwóch lub trzech stron) przy jednoczesnej zwartości bryły budynku”. Wyraźnie z bryły wysunięta jest także wspomniana komora akustyczna.

Surowość struktury budynku udało się przełamać dzięki pomalowaniu na czerwono mniej widocznych fragmentów elewacji (np. podbić położonych na wyższych piętrach wykuszy).

Centrum Studiów Zaawansowanych Technik Informacyjnych i Komunikacyjnych Miedzyuczelnianego Centrum Dydaktyczno – Technologicznego „TECHNOPOLIS”
Lokalizacja: Wrocław, ul. Janiszewskiego
Inwestor: Politechnika Wrocławska
Projektanci: Rafał Specylak, Wojciech Jarząbek, Kameleonlab i Studio A+R
Wykonawca: ABM Solid i Instal Białystok
Kubatura: 29 060 m3
Powierzchnia użytkowa: 4 690 m2
Projekt: 2008-2009
Realizacja: 2010 – 2013
Źródło ilustracji: kameleonlab.com, inwestycjeunijne.pwr.wroc.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera