Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Podwójny bliźniak

 

Czas czytania: ~2 min


Dom dla rodziny

 

qtTQoHcFBifwWWGvcZoSGXKz2LYGitvjuDXsecAykAZeM0oc5JclFnEtvBQ2_pawel-lis-dom-blizniaczy01.jpg

Architekt otrzymał do dyspozycji dwie, sąsiadujące ze sobą działki. Teren pod zabudowę okazał się niełatwy do zaaranżowania, bo wąski, ponadto obwarowany wymogiem zachowania 60% powierzchni biologicznie czynnej. Tym samym architekt musiał oczekiwaną przez inwestora powierzchnię użytkową zmieścić na 40% powierzchni wąskiej, mało ustawnej działki.

cBeFcANIR94oZFVhkX0lr7SdYi7d3N6WuD6TdSpVMkfXeNpnGXaq1j2dLrYK_pawel-lis-dom-blizniaczy02.jpg

Udało się to dzięki nadaniu budowli kształtu „szeregowca”. Projektant ukształtował dom na wzór „bliźniaków”, skomponowanych z geometrycznych, ustawionych jedna na drugiej brył. Paweł Lis, autor projektu, zdecydował się budowli nadać formy, odznaczające się prostotą i umiarem: „Dwie bryły zostały postawione na sobie tworząc dwukondygnacyjny pawilon” – pisze architekt.

cdcBZ1hgey9857SX5N36rQ8PO5RXs77j3OxXXHXnDmdudimobYvYlCM2Ok6s_pawel-lis-dom-blizniaczy03.jpg

Ważnym czynnikiem, kształtującym bryłę było otoczenie: nie tylko stare ogrody w bezpośrednim sąsiedztwie domu, ale leżący w pobliżu Park Cietrzewia, teren zielony ze stawami i starymi drzewami. Wnętrza każdego z lokali mieszkalnych zostały otwarte na otoczenie dzięki dużym przeszkleniom. „Dzięki przeszklonym ścianom zieleń i światło swobodnie przenika do wnętrza. Trzymetrowa wysokość pomieszczeń w parterze oraz brak podciągów nad oknami pozwala na swobodną aranżacje przestrzeni wewnątrz” – wylicza zalety domu jego projektant. Strefy dzienne mieszkań zaplanowano od najbardziej słoneczne, południowej strony; każde mieszkanie wyposażono z taras, zwieńczony drewnianą pergolą przekrytą szkłem.

RnKtLdE1xMWIdkDUsWiwIemly47aop1Jr0F2fXLZ58hO1ac3x63vgFY1QZhL_pawel-lis-dom-blizniaczy04.jpg

Ze względu na atrakcyjne przyrodniczo otoczenie budynki wzniesiono z użyciem naturalnych materiałów. „Sąsiedztwo starych ogrodów sprawiło, że budynek został mocno przeszklony a elewacje zostały wykończone drewnem i ręcznie formowaną cegłą licową” – wylicza projektant. Ponadto wejścia do mieszkań zostały wyłożone zaimpregnowanym naturalnym fornirem i osłonięte od wpływu czynników atmosferycznych. Wejścia do domów oraz garaże architekt zlokalizował pod stornie północnej, ciemniejszej I mniej otwartej na otoczenie.

NjQQObNXZYC6Ne9U2ZYq8mvkYAKztJuRQNR0sOAAUPROGuhCsMzqrYEWrVoO_pawel-lis-dom-blizniaczy06.jpg

Dom czterolokalowy
Lokalizacja: Warszawa, Stare Włochy, ul. Czereśniowa 9
Inwestor: prywatny
Projektant: Paweł Lis, współpraca: pracownia HTT Z. Hofman, W. Thumenas
Wizualizacje: Kamil Szeliński
Projekt: 2013-2014
Realizacja: 2014
Powierzchnia użytkowa:: 750m2
Powierzchnia działki: 1200m2
Strona internetowa: pawellis.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Finale Apartments – nowa część osiedla Eco-Park
Finale Apartments – nowa część osiedla Eco-Park

Finale Apartments – to nowa część osiedla Eco-Park, które jest jednym z bardziej znanych nowych osie ...

Widok Tower – wieża obok Rotundy
Widok Tower – wieża obok Rotundy

Widok Tower – tam się nazywać wysoki na 95 metrów gmach, który powstanie obok (też nowej) Rotundy, w ...

Christian de Portzamparc zdobywcą Praemium Imperiale Award
Christian de Portzamparc zdobywcą Praemium Imperiale Award

Praemium Imperiale Award przyznawane jest od 30 lat. W tym roku w gronie laureatów znalazł się franc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera