Życie nad wodą - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Życie nad wodą

 

Czas czytania: ~2 min


29EB2IcYghjxUTmPi6iv8MypESTCoGI1vKvUepEYHQznQlEGYkqi2L5q8My6_sztokholm.jpg
Biuro Normana Fostera we współpracy z Berg Arkitektkontor – częścią C.F. Møller Architects – zwyciężyło w konkursie na projekt urbanistyczny wybrzeża Slussen w centrum Sztokholmu. Zadaniem, jakie postawiono przez architektami, było przekształcenie tego obszaru w miejsce popularne i chętnie odwiedzane przez mieszkańców i turystów. Slussen znajduje się między dwiema wyspami – Södermalm i Gamla Stan (starym miastem) i jest od nich oddzielone labiryntem dróg i betonową pustynią. W wyniku wielu lat zaniedbań, całkowitemu zatarciu uległ historyczny charakter tego fragmentu miasta. Ogłoszenie konkursu na projekt rewitalizacji wybrzeża, miało zapewnić wybór najlepszej koncepcji, która umożliwi przekształcenie dzielnicy w pełnowartościową i atrakcyjną część miasta. Zgodnie z koncepcją pracowni Foster + Partners i Berg Arkitektkontor, dwie wyspy mają zostać połączone nowym mostem dla pieszych, a historyczny wygląd dzielnicy – przywrócony, ale w unowocześnionej wersji. Współczesne w formie obiekty, które stworzą nowe bloki zabudowy, będą nawiązywać do skali i układu dawnego założenia urbanistycznego, zostaną również zachowane długie ulice otwierające widoki na wodę. Powstaną również nowe place i promenady prowadzące wzdłuż nabrzeża. W nowym kompleksie skoncentrowany zostanie bogaty program funkcjonalny – od kultury i rozrywki po sklepy i hotele. Nad wodą powstaną tarasy, kawiarnie i restauracje. Pojawią się również lekkie i transparentne pawilony mieszczące między innymi kioski i parkingi dla rowerów. Centralnym elementem Slussen będzie most pieszy składający się z dwóch kładek – prostej i mającej kształt litery „S”. Będzie to „brakujące ogniwo” na osi ruchu pieszego prowadzącej z północy na południe i przecinającej centrum Sztokholmu. Projekt przewiduje również rewitalizację popularnego punktu widokowego – dźwigu Katarinahissen i połączenie go z linią wybrzeża. Na jego szczycie znajdzie się nowy taras widokowy, z którego będzie się rozciągał widok na cały miejski archipelag. Dotychczasową dominację ruchu kołowego zastąpi komunikacja piesza i rowerowa. Zostanie również zapewniony łatwy dostęp do stacji metra i przystanków autobusowych. Spencer de Grey z biura Foster + Partners: „Nabrzeże Slussen ma szansę stać się w przyszłości jednym z kluczowych fragmentów Sztokholmu. Realizacja naszego projektu da możliwość silnego połączenia dwóch centralnych wysp – Södermalm i Gamla Stan – oraz zregenerowania tkanki urbanistycznej i stworzenia nowego fragmentu miasta, tętniącego życiem przez całą dobę.”
KbqsUd3E9LsHcXlrxZQ1TnkB4RBfbXfkoRwjvOAmqymcB7s72yxltM2bJwiN_sztokholm-2.jpg
60HSpobQ4cpkVgHINSIMhcFTIe5ttJuCYTVA72sTFnK4KMdo484l3q95Gg7G_sztokholm-3.jpg
ASCwI03p4paQAoyt5m2e1dVdCuks2D9KSjuNueDiyehSQhfVtwHdxqqWFR4j_sztokholm-4.jpg
2weFHC91zNfDdIBxPA7En1nS5DiFi15sRkXXpO81UoHh2I7fs4kmg7HH3Qbh_sztokholm-5.jpg
ezqALu0qWacrp88fDv5o4Iwic8kAVczfzLBkU8H1ss5DFCdJub6tV1WVGQj4_sztokholm-6.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera