Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Niezwykłe losy pewnej willi

 

Czas czytania: ~2 min


Przebudowa budynku na potrzeby salonu wystawowo-handlowego

 

NNmCj5rqITigRq1n1Z788CFH0GTw8OoH636CEaA4xenEubMU0ucM8yoBQHuC_przebudowa-willi-na-wozniczki01.jpg

W katowickiej dzielnicy Brynów, przy ulicy Woźniczki stał dom. Kiedyś, zaraz po tym, jak został zbudowany – był zapewne udanym obiektem. Nosił modernistyczne formy, miał ciekawie zróżnicowaną bryłę z zaokrąglonym ryzalitem. Przez lata jednak stał zaniedbany, więc jego walory zatarły się – zatracił swój urok. Kiedyś ktoś w tym domu mieszkał, później działała tu restauracja, później zaś... szwalnia. Ewidentnie nie było pomysłu na takie zagospodarowanie domu, które dało by satysfakcję właścicielowi, a zarazem pozwoliło wyeksponować walory architektoniczne obiektu.

sKZ5KQFivKwmSnb5JbwqJj5pnLu0EcDjrqVdDExvm1JtMX67r5bJQ75LXdRl_przebudowa-willi-na-wozniczki02.jpg
6o2DbKUEmCxQRWNKYNqj4PLaGah5d7GJMv5r3yOPybvi2PBClnbYWArm2gPt_przebudowa-willi-na-wozniczki03.jpg

Wszystko zmieniło się w chwili, gdy budynek kupili Janina i Bogdan Maciągowscy. Najpierw i oni nie wiedzieli, jak zagospodarować trzykondygnacyjny budynek. W końcu postanowili urządzić w nim salon ekspozycyjno-handlowy w którym prezentowana miała być elegancka i luksusowa ceramika.

B8F0LLo9yzDyPOTOoPbn2qozunOUkdPFCWXku6NC4mqXxjKtYvQL6bEygUug_przebudowa-willi-na-wozniczki04.jpg
V1xqRw2yXvqqwQxMndKCm7tHllG2ZUlbt7NJceezRsmF1az4iuuD4OzQ0xxK_przebudowa-willi-na-wozniczki05.jpg

Inwestorzy do współpracy zaprosili architekta, Krzysztofa Gorgonia, który opracował projekt przebudowy nadbudowy i rozbudowy istniejącego obiektu na potrzeby nowych właścicieli i nowej funkcji. „Teraz to wzorcowy przykład klasycznego modernizmu” – mówił tuż po ukończeniu robót autor przebudowy gmachu.

7uJE0wshMYSD9rehp49ngNS0DpwxNRyQVR0l1O97xNEkKpyun3uLHGLy9IZX_przebudowa-willi-na-wozniczki06.jpg
mcENLr1kXc6ObobDDwVwWIOuWGrncHpD3qCjfDXnaXGOdVKP5HGclgxidwpo_przebudowa-willi-na-wozniczki07.jpg

W bryle dostrzec można echa stylu tak charakterystycznego dla Katowic. Modernistyczna prostota i gra podstawowych brył stanowi o atrakcyjności tego obiektu. Jak podkreśla autor przebudowy, w budynku pojawiają się elementy kluczowe dla klasycznego modernizmu: wolny plan duże przeszklenia. Konstrukcja na słupach, taras na dachu (na który prowadzi zewnętrzna klatka schodowa)

BtSfIOd685Uh3RybAceeUavS5YlmhtUdVwLHJada7mcBmAidypZ5RZC52DqZ_przebudowa-willi-na-wozniczki08.jpg
SorX5KC1627IcaTR00J22f6GcVMpEPhw1f0a0MSqSPejJ5OPtwAKqjVWelXn_przebudowa-willi-na-wozniczki09.jpg

Zarówno inwestorzy, jak i architekt uznali, że proste, modernistyczne formy doskonale współgrają z funkcją salonu ekspozycyjnego.

Przebudowa budynku na potrzeby salonu wystawowo-handlowego
Lokalizacja: Katowice, ul. Woźniczki 55
Inwestor: Janina i Bogdan Maciągowscy
Projektant: Krzysztof Gorgoń
Powierzchnia: 1,4 tys. m2
Realizacja: 2014
Źródło ilustracji: archgorgon.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera