Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Czarny monolit

 

Czas czytania: ~2 min


Czarny monolit

 

wGvN5hOuDbsWnW6jVODCSAQTXY2EiSoSIOX3WoXfjMzq13rJfJcASx93DfpY_kurylowicz-powisle-1.jpg

Biurowiec, należący do Mazowieckiej Spółki Gazownictwa stanął na pustej do niedawna działce przy skrzyżowaniu ulic Ludnej i Kruczkowskiego. To jedno z najważniejszych skrzyżowań w dynamicznie się rozwijającej, modnej, coraz bardziej żywej dzielnicy Powiśle. Dobrze się więc stało, że uzupełniona została luka w zabudowie w tym ruchliwym miejscu. Zastrzeżenia można by mieć jednak do faktu, że gamach odsunięto od ulicy oraz nadano mu monolityczną, zamkniętą strukturę. Zamiast otwartego na ulicę. Tworzącego pierzeję miejskiego budynku powstał monument, który swoją chłodną, ciemną bryłą może zachwycić, ale jednocześnie przytłoczyć, który jest raczej pomnikiem niż naturalnie wpisującym się w żywą okolicę budynkiem.

USQHrtDuAVaNWkK3uIJCzbyMQym5bkejJrukwwuMkm0ObU9689AcgoLDyXNl_kurylowicz-powisle-2.jpg

Zabudowę rogu ulic Kruczkowskiego i Ludnej zaprojektował zespół pracowni Kuryłowicz&Associates. Poza zlokalizowanym w najbardziej wyeksponowanym miejscu biurowcem w skład kompleksu weszło też pięć budynków mieszkalnych. Jednak to biurowiec stanowi centrum założenia.

9Fy8n6z9upJax7M0xRHgxJBsEUvnxu9LJ5p2izHTDsSZkRBfbhkArzzVD34H_kurylowicz-powisle-3.jpg

Tak swój pomysł na ten obiekt opisali sami projektanci: „Forma architektoniczna biurowca Mazowieckiej Spółki Gazownictwa podporządkowana jest idei stworzenia wyrazistego, unikalnego budynku, siedziby ważnej dla środowiska ekonomicznego kraju organizacji. Założeniem kształtowania wyrazu architektury było użycie materiałów odpowiadających randze obiektu i instytucji, przy jednoczesnym przywołaniu obrazu sygnalizującego przedmiot jej działalności – udostępnianie gazu ziemnego”.

h80scvxgE6uB4yPhvys2I7YCMwnx0P6CupQvqWVeM9gp6qjsrMbPUTkdJYf4_kurylowicz-powisle-4.jpg

Biurowiec założono na planie zbliżonym do trójkąta, jednak jego naroża zaokrąglono. Miękko wyginające się elewacje wykonano ze szkła, ale ich tektonikę wzbogacono za pomocą kamiennych slabów o ukośnych profilach. W najbardziej wyeksponowanym narożniku budynku kamienne detale są podcięte, jakby uniesione, by zaznaczyć szklane wejście do wnętrza biurowca.

FLKK0dpYDMCrub7a0aMniMlzR10VWNwF4IlHIR71wT9nxAVOt0l9Yfm0fTOw_kurylowicz-powisle-5.jpg

Kamienne wykończenie nadało sześciokondygnacyjnej bryle elegancji i powagi, której oczekiwał inwestor i która miała być adekwatna do rangi instytucji, zajmującej obiekt. Pozostaje jednak pytanie, czy budynki w mieście powinny być oderwanymi od potoczenia monumentalnymi pomnikami, symbolami potęgi, czy raczej lepiej by było, gdyby tworzyły żywą, demokratyczną przestrzeń?

Powiśle Park
Lokalizacja: Warszawa, ul. Ludna, Kruczkowskiego
Inwestor: Mazowiecka Spółka Gazownictwa
Projektanci: Kuryłowicz & Associates
Wykonawca: Budimex
Projekt: 2009
Realizacja: 2014
Powierzchnia całkowita: 25 000m2
Powierzchnia biurowa: 11 000m2
Powierzchnia usługowa: 15 000m2
Liczba mieszkań: 170
Wartość inwestycji: 173 mln zł brutto
Źródło ilustracji: apaka.com.pl, ppark.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nietypowe bloki dla Rzeszowa
Nietypowe bloki dla Rzeszowa

U stóp wzgórz w dzielnicy Zalesie w Rzeszowie znajduje się niska, głównie jednorodzinna zabudowa. W ...

Drewniana bryła wśród drzew
Drewniana bryła wśród drzew

Na szczycie stacji narciarskiej Słotwiny Arena (896 m n.p.m) wśród lasów pasma Jaworzyny Krynickiej ...

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera