Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Luksus na plaży

 

Czas czytania: ~3 min


Pawilon „Plażowa”

 

Yxv2aqFJwLlxuPs6anyHh56t4coIOhrQF1sCbhYEIhyiAYRTBnCwfrGKm9X0_pawilon-plazowa-warszawa01.jpg

Katarzyna Szpicmacher, Maja Matuszewska i Aleksandra Krzywańska projekt architektoniczny nadwiślańskiego pawilonu opracowały na potrzeby dwunastej edycji konkursu firmy Sanitec Koło. w 2010 roku, gdy tematem znanego konkursu był projekt łazienki na plaży nad Wisłą trzy wówczas jeszcze studentki Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej swoją propozycją wywalczyły Grand Prix. „Projekt bardzo trafnie interpretuje główny problem tegorocznej edycji konkursu, czyli wpisanie sanitariatu w naturalny krajobraz Wisły Warszawskiej. Praca podkreśla spacerowy charakter nadrzecznych lasów, odwiedzanych przez pieszych, rowerzystów oraz potencjalnych plażowiczów. Jednocześnie komponuje się z topografią terenu bez konieczności eliminacji okolicznych drzew i zakłócania naturalnego obrazu lasu łęgowego. Pomysłowe rozwiązanie, jakim jest efektowne oświetlenie obiektu nocą, dodatkowo podkreśla jego charakter i doskonale uzupełnia unikalny warszawski krajobraz” – można było wtedy przeczytać w uzasadnieniu jury, któremu przewodniczyła prof. Ewa Kuryłowicz.

HKtFwANMNIt5L4RuNzIfWjsyHmxOem7j3UCLUh7kv1Qf2Hy6fZ3XQb4aX1Zn_pawilon-plazowa-warszawa02.jpg
WxveSUy0NbKlK1W5hsDf1abEStgxJrDLRTvsWQQbhddJk3Nhk1VSrfUwZVmI_pawilon-plazowa-warszawa03.jpg

Trzy lata później władze stolicy zdecydowały się ów projekt zrealizować, poszerzając jednak zakres usług, jakie mógł świadczyć pawilon. Poza celami sanitarnymi (łazienki, prysznice, toalety) budynek miał także mieścić część kawiarnianą oraz tarasy wypoczynkowe. Architektki dopasowały swój projekt do nowych potrzeb i w ten sposób powstała dwukondygnacyjna budowla, wpisana w piaszczysty, nadwiślański brzeg.

IA6kkDWH2iV54cEmJfOwFF73Ld9LMLK0eEqGfO2ohjHAYEioFJA69AZGRgKI_pawilon-plazowa-warszawa04.jpg

Pawilon, który dziś nosi nazwę „Plażowa”, posadowiony został na palach (podczas wiosennej fali powodziowej ta konstrukcja doskonale się sprawdziła). Składa się z dwóch, połaczonych tarasem-łącznikiem części. Jedną z nich przeznaczono na funkcje sanitarne (pawilon ma służyć m.in. uczestnikom imprez na pobliskim Stadionie Narodowym) oraz wypożyczalnię sprzętu plażowego, druga jest kawiarnią.

vgVJv7ZxSoptJ3G8cScgKAHC5K7FBc9Iy2hSC5Vxu1nqfTrINYI4bLaaL7lG_pawilon-plazowa-warszawa05.jpg

Gdy budowa pawilonu się tylko rozpoczęła, inwestycja wzbudziła spore kontrowersje – okazało się, że drewniany budynek będzie kosztował blisko pięć milionów zł. Ta ogromna kwota wydawała się zupełnie nieadekwatna do skali i funkcji obiektu (mówiono: „to najdroższa toaleta świata”). Choć cena nie przestała szokować, teraz, gdy pawilon już działa, mało kto o niej pamięta. Dynamicznie ukształtowany pawilon, świetnie wpisany w rzeczne nabrzeże stał się miejscem chętnie odwiedzanym.

wkS8KyybaifnUE9grOw7NLNWxfW3YV7b3TjW4QqUGlx9SyHDZAWWqjVMFzio_pawilon-plazowa-warszawa06.jpg

Jedna z projektantek wspomina, że przystępując do projektowania autorki najpierw bawiły się kartką papieru. Być może właśnie dzięki temu zrealizowany budynek ma ciekawą, zgeometryzowaną sylwetkę, będącą połączeniem zadaszonych pawilonów z systemem tarasów i platform komunikacyjnych i widokowych. Drewniana okładzina elewacji i posadzki z desek podkreślają nadwodny charakter budowli.
Co ciekawe – nadwiślański pawilon ma być czynny cały rok, a więc będą mogli z niego korzystać nie tylko wakacyjni plażowicze.

ywymXRKpCjRfxidnZoHOp5U0ds013MivBoCESpEnT5SE4JYgKG7R5UixJppQ_pawilon-plazowa-warszawa07.jpg

Pawilon „Plażowa”
Lokalizacja: Warszawa, ul. Wybrzeże Szczecińskie
Inwestor: Zarząd Mienia m. st. Warszawy
Projektantki: Grupa Projektowa Ponadto, Aleksandra Krzywańska, Olga Leksińska, Maja Matuszewska, Katarzyna Szpicmacher
współpraca: PRO ARTE 11
Wykonawca: Konsolid
Projekt: 2010
Realizacja: 2014
Koszt inwestycji: 4 mln zł
Źródło zdjęć: ponadto.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera