Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W klimacie Ciechocinka

 

Czas czytania: ~3 min


Pawilon z tężnią solankową

 

hVMjCaXEYrL4FV7Oq95i2JznSkCor1zEh343JKf4eLnGMGiEsHneV2sF3yhA_teznia-solankowa-debowiec01.jpg

Obecność tężni solankowej w miejscowości Dębowiec nie jest niczym niezwykłym – region ten od lat słynie z wyjątkowo bogatych złóż. Jak można przeczytać na stronie internetowej gminy: „Naturalnym bogactwem Dębowca są zalegające na głębokości ponad 500m pod ziemią wyjątkowo bogate, unikatowe na skalę światową złoża solankowe. (...) Solanka z Dębowca posiada jedną z najwyższych w świecie koncentrację takich minerałów jak: jod, brom, wapń, krzem oraz selen i zaliczona jest Rozporządzeniem Rady Ministrów z lutego 2006 r. (Dz. U. nr 32/2006 poz. 220) do wód leczniczych i termalnych”. W miejscowych zakładach przygotowywane do sprzedaży są wody i sole, które posiadają status produktów leczniczych. Co ciekawe, jak do tej pory mieszkańcy Dębowca oraz odwiedzający go turyści na miejscu mogli oddychać zdrowym, „naszpikowanym” minerałami powietrzem, jakie towarzyszy parowaniu solanki tylko przy fontannie – grzybku.

ndIprZaSK3f7QfKO8W5daepLEvCdlhdFcizspivizMNQaC6eNxFyTt9wkpoP_teznia-solankowa-debowiec02.jpg
4TmNnApUR1sgV5zENzC1A0WcbpDB3K3yVkZ59w5mG65FMCgBzf93QE8g2Dvy_teznia-solankowa-debowiec03.jpg

To dlatego wójt gminy zdecydował przeznaczyć fundusze na budowę nieco większej, lepszej tężni. Znaczna część z dwóch milionów złotych, które kosztowała realizacja, pochodziła z funduszy unijnych.

c40wm0PQlRi5pkPJKFuDYJioBtGbnDpAmZoKQZdeyUtXVb9ktbRUVkT9I3UP_teznia-solankowa-debowiec04.jpg

Budowa tężni w Dębowcu jest częścią większego projektu modernizacji centrum miejscowości. Za projekt tego przedsięwzięcia odpowiedzialny jest zespół Studia Projektowego Jakuba Gałęskiego z Bielska-Białej. Architekci zaprojektowali nie tylko samą tężnię, ale i wielofunkcyjny pawilon, który stanął na skraju otaczającego solankową atrakcję parku. Odnowiony teren ma się stać nie tylko wygodnym dla mieszkańców centrum miejscowości, ale i atrakcją dla turystów.

yvaJVbTsQSOJCJ1L9Q3Rxx7TTVqV2f5DpUc5bLGbrDbh6RGyozWkddnZbH1J_teznia-solankowa-debowiec05.jpg
ffmP90mGsf8M16eXvVrIjbwXJUPb2Jedj5ZE6Jot8cHSmd7e0iG8HyqSxBZZ_teznia-solankowa-debowiec06.jpg

Wykonana wyłącznie z naturalnych materiałów, przede wszystkim z drewna, tężnia ma formę półotwartego okrągłego pawilonu. Można do niego wejść i we wnętrzu oddychać powietrzem, zawierającym m.in. jod (w 1 litrze tej solanki jest go prawie 20 razy więcej niż w Bałtyku), brom, wapń, krzem, selen. Obok tężni stanął też pawilon, będący wygodnym zadaszonym przystankiem autobusowym i miejscem odpoczynku dla rowerzystów. Mieszczą się w nim również publiczne toalety, jest miejsce na sklepiki i kawiarnię. Elewacje pawilonu zostały ciekawie zróżnicowane: niektóre wykonano z desek, inne – z tynkowanych na biało cegieł, a jeszcze inne – z gabionów. W bezpośrednim sąsiedztwie tężni i pawilonu powstały też pasujące stylistycznie ławki i elementy małej architektury. Cały teren nabrał spójnego, stonowanego charakteru.

1mvmu4pV2JgSFyTK07tgFIywUAfBoJzTJ8utI7jTmEB7apdrfWjLXxkOcW6K_teznia-solankowa-debowiec07.jpg


X5Iu9uapEhOeKIaZCjWRaKIkzHRUevWLzMuhrBi8UcUhonvHhD5EyFpQMboC_teznia-solankowa-debowiec08.jpg

Pawilon z tężnią solankową
Lokalizacja: Dębowiec koło Skoczowa, powiat cieszyński, województwo śląskie
Inwestor: Urząd Gminy Dębowiec
Projektanci: Studio Projektowe Jakub Gałęski, zespół: arch. Jakub Gałęski, arch. Halina Jękot, arch. Maciej Roth, arch. Janusz Tyrlik; współpraca: mgr inż. Renata Kozak-Rafalska - konstrukcja, mgr inż. Jakub Żak - instalacje sanitarne, mgr inż Jan Chromik - instalacje elektryczne, Krzysztof Łazarz i Andrzej Osadnik – projekt tężni
Powierzchnia: 468,49 m2
Projekt: 2012
Realizacja: lipiec 2014
Koszt inwestycji: 2 mln zł
Zdjęcia: lubitz.pl, źródło: galeski.com.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera