Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Mebel dobrze ubrany

 

Czas czytania: ~2 min


Biurowiec i salon wystawienniczy

 

jzKQpELWbplp1kQclZoh0UsZJd7skiXFJHc6x9aAWugpaqnTM5Zrg1KTKqiL_salon-matex-w-nekli01.jpg

Produkująca meble firma Matex swoją siedzibę ma w miejscowości Nekla pod Poznaniem. I to właśnie tu postanowiła wznieść nowy gmach na swoje potrzeby. Obiekt miał połączyć funkcje biurowca oraz salonu wystawienniczego.

Projekt architektoniczny budowli opracowało biuro F3 Architekci. Zadanie nie było łatwe, ponieważ ze względu na kształt działki oraz układ dróg dookoła architekci mieli do dyspozycji teren o nietypowych wymiarach. Działka pod budynek była długa na ponad 100 metrów, a zarazem bardzo wąska.

To właśnie dlatego gmach został podzielony na dwie części: przełamany w połowie wydaje się mniejszy, nie tworzy długiej, płaskiej „ściany”. Architekci zdecydowali się na formy proste, klarowne, wręcz minimalistyczne. Nie ulegli pokusie „szaleństwa” i wystawienia fantazyjnego gmachu z daleka od narzucających kontekst ważnych obiektów.

HK99Zwljg8gcJotI8cLevcZUaSVBdTN98SHePtIz3K9otAgk1EWdSaxlY6gn_salon-matex-w-nekli02.jpg

Gmach utrzymano w jasnej kolorystyce, elewacje zdominowały duże przeszklenia. Horyzontalny kształt budynku przełamano za pomocą ukośnych elementów z włókno-cementu, dynamicznie dzielących podłużne elewacje. „Inwestor poprosił nas o projekt, który wkomponuje zieleń w układ budynku. Bezpośrednią inspiracją przy pracy nad koncepcją była dla nas bliskość lasu. Budynek o długiej elewacji jest niejako kontynuacją ściany lasu, która prowadzi użytkownika od głównej drogi dojazdowej Poznań – Września do siedziby firmy. Pionowe pasy na fasadzie, o ukośnej, trochę organicznej kompozycji, są dla nas przełożeniem na język architektury układu pni i konarów sąsiadujących z budynkiem drzew. W ułożeniu ukośnych kresek pobrzmiewa także echo znajdującej się w nazwie firmy litery "X"” – mówiła w jednym z wywiadów Małgorzata Śniadek z pracowni F3 Architekci.

JEELvOBDh4DHO46UiVyttMGh7Tysl9Uf0jt5PCAriLgSgMPSNwFnu55vpDhP_salon-matex-w-nekli03.jpg

Budynek powstał według zasad ekonomii i ergonomii. Zastosowano tu wiele rozwiązań, pozwalających zmniejszyć koszty utrzymania, obciążenie dla środowiska. Ale też takich, dzięki którym lepiej się po prostu w budynku pracuje. Jednym z zastosowanych rozwiązań było wprowadzenie do przestrzeni gmachu wewnętrznych ogrodów o przeszklonych dachach.

Biurowiec i salon wystawienniczy
Lokalizacja: Nekla, Starczanowo 4
Inwestor: firma Matex
Projektanci: F3 Architekci
Generalny wykonawca: PTB Nickel
Kubatura: 29523 m3
Powierzchnia biurowa: 2500 m2


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera