Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Drugie życie Kalmara

 

Czas czytania: ~4 min


Regionalne Centrum Kultury

 

wT3IGmGQxwd13SZEz2z6r84Nm5fSkuV0oVM0IoqOw7KWnZZs0KZefDSBv27w_mellon-dom-kultury01.jpg

Kołobrzeg – nadmorski kurort i bogate w źródła solankowe uzdrowisko w sezonie jest oblegane przez turystów i kuracjuszy, na co dzień jednak funkcjonuje jak zupełnie zwykłe miasto, którego mieszkańcy chcą czasem pójść do kina, na koncert czy spektakl, obejrzeć wystawę, wziąć udział w warsztatach.

YlUxb3Z2Hf8kWR4MRjyo5ideUMUQAKmAVwJvIldyPGBXl8rDPpK6djFw0iov_mellon-dom-kultury02.jpg

To właśnie z myślą o nich powstało Regionalne Centrum Kultury. Na siedzibę placówki wybrano od dawna nieczynne, wybudowane w latach 60. kino Kalmar. Położony w Parku Zdrojowym późnomodernistyczny gmach miał zostać poddany przebudowie i rozbudowie. W 2004 roku rozstrzygnięto konkurs na projekt adaptacji kina do nowych potrzeb. Wygrała go propozycja szczecińskiej pracowni Mellon Architekci. Projektanci postanowili podkreślić fakt, że siedziba centrum kultury – to kompilacja dwóch brył. „Postanowiliśmy odzwierciedlić w obiekcie centrum kultury złożony charakter kultury jako takiej, kładąc nacisk na jej dwoistość: z jednej strony zamknięty hermetyczny charakter spektakli, rodzaju misterium kontaktu ze sztuką, z drugiej strony sztuka popularna, dostępna otaczająca nas ze wszystkich stron” - piszą.

bCtRRL4XvM8NovV8PwY9NM0KYgND9o26aEo58voSuFjjCS8C7UhZJ7OPRuBS_mellon-dom-kultury05.jpg

Projekt realizowano w dwóch etapach. Pierwszy obejmował przebudowę istniejącego kina, drugi – budowę obok niego nowego obiektu. Architekci tak to opisali: „Zamknięty ciemny budynek „starego Kalmara” odzwierciedla hermetyczną i niedostępną sferę kultury, „nowy Kalmar” to kultura pop, masowa, dostępna dla wszystkich, wychodząca do widza. „Stary Kalmar”, jest zasłoniętą tajemnicą, „nowy Kalmar” pokazuje na zewnątrz swą zawartość”.

z0c5nwTGGdRcHLhx7tZh9Ud2yK0oju1qwP8OobjNwi3BRBSQQFv3nYCzQIYD_mellon-dom-kultury07.jpg

„Stary Kalmar”, jak potocznie określono przebudowywany modernistyczny budynek otrzymał nowe elewacje z ciemnej blachy cynkowo-tytanowej. Zgodnie z ideą projektantów ta część budowli jest zwarta i zamknięta, ciemna i poważna. Kryje salę widowiskowo-kinową dla 300 widzów, którą także utrzymano w ciemnych odcieniach szarości. Tu bowiem widz stykać się będzie ze sztuką w sposób intymny, w ciemności lub półmroku – przestrzeń ma mu ułatwiać skupienie się, wyciszenie.

oeS0vNuMeWPZgsJQuh4Ksy9l21XnTGQQbOOTspLRaLDnHUcbPBvdzGqtQi0g_mellon-dom-kultury09.jpg

Zupełnie inny charakter ma dostawiona do dawnego kina nowa bryła. Ta jest przejrzysta i otwarta. Ma te same gabaryty i podobny kształt, jednak zupełnie inny klimat. Jest tu jasno (białe, ceglane ściany, jasno szare elementy konstrukcyjne), szklane elewacje otwierają wnętrze na zieleń otaczającego budynek Parku Zdrojowego. W nowym pawilonie mieszczą się sale prób, mała sala teatralna, kawiarnia, pomieszczenia towarzyszące. „Nowy Kalmar” pokazuje na zewnątrz swą zawartość. Główna elewacja (północna) „nowego Kalmara” jest rodzajem ekranu, który pokazuje wszystko to co dzieje się w środku. Widać tam zarówno kawiarnię rozciągniętą wzdłuż całej elewacji, jak i poszczególne sale prób czy sale wystawowe i konferencyjne, które po otwarciu żaluzji stają się małymi scenami otwartymi na park i ulicę” – precyzują swoją wizję architekci.

FItU9rKtlCUlMKaqqApAPt3WB2jlyfsE0vRuM5RXV5umpt2mFekCAUfMchDG_mellon-dom-kultury10.jpg

Pomiędzy tymi dwoma kontrastującymi ze sobą bryłami powstało foyer, jasny, przeszklony korytarz, z którego użytkownicy dostają się do poszczególnych sal centrum kultury. To przestrzeń wspólna, oddana gościom Regionalnego Centrum Kultury, dostosowana także do organizowania tu wystaw.

y3LepnxMX17CqE3TTnsmVjnpzC3eBJvQzMYBbnqyv7IMhcQ7BaI8sPvX8ef3_mellon-dom-kultury11.jpg

Regionalne Centrum Kultury
Lokalizacja: Kołobrzeg, ul. Solna 1
Inwestor: Gmina Miasto Kołobrzeg
Projektanci: Mellon Architekci, architekci Miłosz Raczyński, Marek Sietnicki; współpraca autorska: architekci Piotr Napierała, Grzegorz Skalski, Jakub Słota, Maciej Mackiewicz, Monika Rożyńska
Architektura wnętrz: Mellon Architekci (I i II etap), IMINI GRUPA (II etap), architekci Miłosz Raczyński, Marek Sietnicki, Monika Kreft, Dominika Kulesza
Konstrukcja: Zbigniew Przybysz (I i II etap); AIGMA (zadaszenie sceny letniej) – Grzegorz Maliszewski (zadaszenie sceny letniej).
Instalacje: Krzysztof Mańko, Ewa Mańko (sanitarne); Elektroplan – Dariusz Wiśniewski (elektryczna)
Technologia sceny: GO PROJEKT – Tomasz Kazimierczak
Generalny wykonawca: Kombinat Budowlany w Kołobrzegu (I etap), PBI Kornas (II etap)
Powierzchnia terenu: 9000 m2
Powierzchnia zabudowy: 1400 m2
Powierzchnia użytkowa: 2740 m2
Powierzchnia całkowita: 3250 m2
Kubatura: 18 682 m3
Projekt konkursowy: 2004
Projekt: 2005-2009
Realizacja: I etap – 2008; II etap – 2010
Koszt inwestycji: I etap –14 886 000 PLN, II etap –11 993 000 PLN
Źródło ilustracji: mellon.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera