W kontakcie z przyrodą - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W kontakcie z przyrodą

 

Czas czytania: ~2 min


Prywatna rezydencja

 

5wZPIkhJcKqqKasNqSpirgnmtwFckwDJuLSMkX7l4hWkTfWCfHzWWBGBDhe7_grupa5-dom-w-czarnowie01.jpg

Zaprojektowany przez warszawską pracownię Grupa 5 Architekci dom jednorodzinny w Czarnowie pod Warszawą stanął na malowniczej działce w bezpośrednim sąsiedztwie Chojnowskiego Parku Krajobrazowego. Zarówno prywatny inwestor, jak i architekci bardzo chcieli, aby nowy budynek nie zaburzył naturalnego porządku okolicy, aby pozostawał w zgodzie z przyrodą, by szanował zastane otoczenie. A jednocześnie – co oczywiste – zapewniał mieszkańcom wszystkie wygody.

gGSyh2e3JUy3Gm1jFRUw29ew6j942cTYobK6svSKYBHljdzU5oDn8XK0tWTX_grupa5-dom-w-czarnowie02.jpg
oL7XB3fInFBpt1W9riHftIDH2xm0kfTkTpAnYbpgREtpQVF8YyYXifvqKWxw_grupa5-dom-w-czarnowie03.jpg

„Budynek został zaprojektowany zgodnie z zasadami budownictwa zrównoważonego” – podkreślają architekci. Zarówno bryła, jak i zastosowane instalacje czy materiały miały spowodować, że gmach nie będzie szkodliwy dla środowiska, nie będzie też zużywał dużo energii. Gruntowa pompa ciepła zapewnia mieszkańcom komfort termiczny. Kolektory słoneczne służą do ogrzewania wody. Instalacja rekuperacji pozwala na odzyskiwanie ciepła za pomocą wymienników ciepła. Toalety w domu są spłukiwaną tzw. „szarą wodą”, czyli odzyskaną, raz już użytą przez domowników (np. do mycia, gotowania, prania).

XEQalqZca956kNQIP9EPgL8hLF44aE8JEBpkXAWUa4Z9nE33psKf0sxvqAVb_grupa5-dom-w-czarnowie04.jpg
at5hQpj5ezzH0KyhAEm77WR2GoaDtnov7VtL94DXfUbO7ep8upyABGFNe8eX_grupa5-dom-w-czarnowie05.jpg

Nie mniej istotnym elementem projektu było poszanowanie istniejącego drzewostanu: dom został narysowany tak, aby dało się uniknąć wycinki drzew, rosnących na działce. Działaniem na rzecz środowiska jest świadome użycie materiałów budowlanych: na elewacjach pojawia się łatwa w utylizacji drewniana okładzina oraz tynk.

9FiS0Mdu3pqpQC3dH4XK0kPWT14d2bK7X8ttU53fixwBWmsxrqiGhRjD90MN_grupa5-dom-w-czarnowie06.jpg
PrDTm1qGUoUsyMj8wXiiBFsOl9nyqg0C7ajEIMCvKMEKDtMt2woFpOstcgi2_grupa5-dom-w-czarnowie07.jpg

Drewno pojawia się w tej realizacji jeszcze w jednej formie: zadaszonego pasażu, biegnącego wokół ogrodu. To drewniane obejście – osłonięta od deszczu trasa spacerowa została nakryta wspólnym dachem z reszta domu, co zapewniło ten nietypowej kompozycji przestrzeni ciągłość i spójność.

4C8ZTdVcBUXO0AnD2INJdfoIerbdfKkCKFrYOI0KHcxxf7ZUgX1AjVpp0nON_grupa5-dom-w-czarnowie08.jpg
UdkxbXs4a9G0Gnj12snXvP7QLoU1T21ZL0hUdcxvLAXBOAotHXxJOuBZBLiQ_grupa5-dom-w-czarnowie09.jpg

Prywatna rezydencja
Lokalizacja: Czarnów
Inwestor: Inwestor prywatny
Projektanci: Grupa 5 Architekci
Autorzy wnętrza: Grupa 5 Architekci i Mikołaj Kołacz
Projekt: 2010
Powierzchnia działki : 4 000m2
Powierzchnia użytkowa: 450m2
Źródło ilustracji: grupa5.com.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera