Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przyszłość za czarną ścianą

 

Czas czytania: ~3 min


Laboratorium Innowacyjnych Technologii Elektroenergetycznych i Integracji Odnawialnych

 

KmdK1rZtXON8hYmGcd5hKI9SuSPl3JunRcGD8mEauldZuxYjz3scKsY3x8XJ_laboratorium-linte2-politechniki-gdanskiej01.jpg

Konkurs architektoniczny na projekt siedziby futurystycznego laboratorium rozstrzygnięto w 2010 roku. Pierwszą nagrodę otrzymała w nim propozycja, nadesłana przez gdańską pracownię K&L art.design. „Mieliśmy dużą przyjemność w projektowaniu obiektu dla Politechniki Gdańskiej, gdyż wszyscy, za wyjątkiem jednej koleżanki, jesteśmy absolwentami tej uczelni. Budynki tego typu projektuje się niezwykle rzadko. Taki obiekt musi się stać pewnego typu symbolem” – mówił 4 lata temu Mirosław Kowalczyk, członek zespołu biura K&L art.design.

Trzy lata po rozstrzygnięciu konkursu budynek został oddany do użytku. O jego wyjątkowości niech świadczy chociażby to, że jego wyposażenie kosztowało trzy razy tyle, ile wybudowanie. To supernowoczesne laboratorium, naszpikowane najnowszymi urządzeniami, mającymi na celu wspomaganie badań nad technologiami elektroenergetycznymi. „Laboratorium ma stanowić wspólną przestrzeń badawczą dla szeroko rozumianej elektroenergetyki, w tym specjalistów w dziedzinie systemów elektroenergetycznych, automatyki elektroenergetycznej, energoelektroniki, automatyki napędu i innych obszarów elektrotechniki, a nawet przedstawicieli innych dyscyplin naukowych. W laboratorium spotkają się specjaliści z całej uczelni oraz innych ośrodków z regionu i kraju” – można się dowiedzieć ze strony internetowej Politechniki Gdańskiej.

iKXD7esNlbJ50a1fQ3VlIPyk5KEKkKl675kwp4o28cFfG2UvM0IC6JNDHeoS_laboratorium-linte2-politechniki-gdanskiej02.jpg
Xn4uJK4spT7m41MrinJCVsp62Pgp0DUowZuIEov33lvaUX8Z9myKBh9EUJ33_laboratorium-linte2-politechniki-gdanskiej03.jpg

Dwukondygnacyjny budynek podzielono na trzy strefy. Pierwszą jest część badawcza – hala, mieszcząca instalacje i urządzenia, służące naukowcom. Obok niej, na dwóch piętrach rozlokowano część biurową z z pomieszczeniami kontrolno-pomiarowymi, technicznymi i socjalnymi. Trzecią część budynku zajmuje strefa techniczna z układami i urządzeniami niezbędnymi do zasilania laboratorium.

udxIlV70UIsx9w2Y3kiSLjBmBKvpCqBIdptVYpnZcjvSQ6RT4Db9HU7wl3Y6_laboratorium-linte2-politechniki-gdanskiej04.jpg
F39D5jEcvmH6HNQbrYOf6SH51kes61xRGRVYIVJPswwgIqz8YL1TMOSve2va_laboratorium-linte2-politechniki-gdanskiej05.jpg

Przedstawiciele Politechniki Gdańskiej wyliczają: „Na wyposażeniu LINTE^2 znajdą się m.in. generatory wiatrowe, ogniwa słoneczne, węzeł wytwórczy z generatorami synchronicznymi (dający możliwość emulacji pracy elektrowni konwencjonalnej lub jądrowej), mikroturbina gazowa, modele linii przesyłowych średniego i wysokiego napięcia, transformatory rozdzielcze i blokowe, układy FACTS, systemy magazynowania energii (akumulatory elektrochemiczne, superkondensatory, koła zamachowe), regulowane odbiorniki energii i wiele innych. W skrócie rzecz ujmując laboratorium umożliwi odwzorowywanie przyszłościowych systemów elektroenergetycznych w odpowiednio zmniejszonej skali”.

fTPRJ43EEUHSWbd8a23FpxHuVQBF0UUU8w9xXHey2pD0COalnZIDphbrogWE_laboratorium-linte2-politechniki-gdanskiej06.jpg
ZCKWLh9LMshydP0N8edG2yfcrLJSSidmPDVLKTskqLxMPyTUP2jcnc3FsTAE_laboratorium-linte2-politechniki-gdanskiej07.jpg

Architekci z pracowni K&L art.design – poza spełnieniem wszystkich, szalenie precyzyjnych wymogów technicznych i funkcjonalnych – nadali także budynkowi stosowną do jego futurystycznej funkcji formę. W gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz stanęła dwukondygnacyjna kostka o lekko zaokrąglonych narożach, pokryta czarnymi szybami i posiadająca szczelinę na jednej z elewacji. Owa szczelina, podobnie, jak biegnące nieregularnie przez część budynku ogromne przeszklenie zostały podświetlone na zielono. Budynek nie przypomina ani biurowca, ani obiektu uczelnianego. To futurystyczna bryła, prosta, lecz wyrazista. Spokojnie mogłaby posłużyć za scenografię w filmie science-fiction.

Laboratorium Innowacyjnych Technologii Elektroenergetycznych i Integracji Odnawialnych Źródeł Energii LINTE^2
Lokalizacja: Gdańsk, ul. Sobieskiego 7.
Inwestor: Politechnika Gdańska
Projektanci: K&L art design Autorska Pracownia Projektowa.
Koordynator projektu: dr inż. Andrzej Augusiak
Wykonawca: PPHU MARBUD Ryszard Marcinkiewicz
Realizacja: 2011 - 2013
Powierzchnia zabudowy: 1 323 m2
Powierzchnia całkowita: 1 907 m2
Powierzchnia użytkowa: 1 657 m2
Kubatura: 11 978 m3
Koszt inwestycji: 43,8 mln zł (w tym dofinansowanie z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka)
Źródło ilustracji: kli.com.pl, ely.pg.gda.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

Dom we Wróżenicach – drewno w roli głównej
Dom we Wróżenicach – drewno w roli głównej

Dom we Wróżenicach – to projekt architektoniczny stworzony dla czteroosobowej rodziny marzącej o wyj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera