Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowy Szpital Wojewódzki we Wrocławiu już działa

 

Czas czytania: ~5 min


Nowy Szpital Wojewódzki we Wrocławiu został zaprojektowany przez konsorcjum dwóch pracowni: Villart Bogdan Kołtowski oraz Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Haras Arkadiusz Harasimowicz.

 

nYX27Ijv3THGkQJLjfiTDPYH0HYGdnhFBLFXc3IHK7b2Bts8FNBXTapA8DRH_wroclaw-szpital02.jpg

Nowy Szpital Wojewódzki we Wrocławiu został zaprojektowany przez konsorcjum dwóch pracowni: Villart Bogdan Kołtowski oraz Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Haras Arkadiusz Harasimowicz. Projekt wyłoniono w drodze międzynarodowego konkursu architektonicznego, rozstrzygniętego w 2009 roku. W konkursie wzięło udział 21 pracowni, w finale jury oceniało 12 projektów. W uzasadnieniu werdyktu jurorzy zwrócili uwagę m.in. „bardzo dobre rozplanowanie pomieszczeń wewnątrz budynku, a także na znakomity układ korytarzy ułatwiający poruszanie się po szpitalu pacjentom i personelowi”.

mIh31xSXRhQ2EaqOgowN5appqqhiESm3nJs4vw0W3KLv44jIaHnUOD63sKqh_wroclaw-szpital06.jpg

Nowy Szpital Wojewódzki we Wrocławiu spełnia wszystkie wymogi nowoczesności: został zaprojektowany według najnowszych prawideł i zasad, dotyczących tego typu obiektów, jeszcze kilkanaście lat temu nowe szpitale projektowano jako pozbawione walorów architektonicznych „kombinaty”, w którzy zwracano uwagę tylko na pojemność. Niedawno to podejście zmieniło się i inwestorzy już wiedzą, że nowoczesny szpital jest przede wszystkim funkcjonalny, nie może być jednak pozbawioną wyrazu „budą”. Przykładem tego nowego myślenia o architekturze, związanej z medycyną może być Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Gdańsku, projektu Zbigniewa Reszki i Michała Baryżewskiego. Niedługo nowe oblicze zyska też Sanatorium Mieszko w Kamieniu Pomorskim, od kilku lat czeka na realizację projekt szpitala pediatrycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (proj. OPEN Architekci).

L0nCMCxCk2F6VGbkHlJdQtdDRreKZuvalFgZDpSzxNCDmwuSZANoxM770Mt6_wroclaw-szpital01.jpg

Szpital Wojewódzki we Wrocławiu, jak podkreśla inwestor, jest nowoczesnym centrum opieki zdrowotnej dla mieszkańców Wrocławia i całego Dolnego Śląska. W czterokondygnacyjnym budynku znalazło się miejsce dla ok. 550 łóżek na 16 oddziałach oraz przychodnia przyszpitalna z 20 poradniami. Dodatkowo w szpitalu zlokalizowane są: zakład rehabilitacji, zakład medycyny nuklearnej, dział diagnostyki obrazowej (RTG, TK, MRI) oraz dział endoskopii.

Szpital Wojewódzki we Wrocławiu został zaprojektowany tak, aby przede wszystkim dbać o dobro pacjentów oraz wygodę lekarzy. Precyzyjnie określone wymogi, związane z higieną, rozwiązaniami technicznymi, dostępnością poszczególnych pomieszczeń trzeba było połączyć m.in. z wydajnym i wygodnym systemem komunikacji. Projekt rozkładu wnętrz w dużym szpitalu (a Nowy Szpital Wojewódzki we Wrocławiu to bardzo duża placówka) – to niezwykle skomplikowana praca, wymagająca przewidzenia wielu działań przyszłych użytkowników, a zarazem regulowana precyzyjnym przepisami.

ft5eitOEfQUxcmVoMFxK2xx1Mrpj04Y2IJUfZUYusD2fsuc3h78QMN8Mq5X4_wroclaw-szpital07.jpg

Nowy Szpital Wojewódzki we Wrocławiu powstał w okolicy, zdominowanej przez niską zabudowę. Jak podkreślają architekci, celem ich projektu było wtopienie nowego budynku w okoliczną zieleń, by nie dominował nad otoczeniem. Architekci połączyli formę architektoniczną z układem przestrzeni. Jak piszą: „W rozczłonkowaniu budynku i elewacji oraz zróżnicowaniu materiałowym odbicie znajduje wewnętrzny układ funkcjonalny. Nawiązują do tego ortogonalne podziały posadzki strefy wejściowej. Dzięki tym zabiegom optycznie zmniejszona zostaje masa budynku, a obecne na elewacji szkło i kolory ziemi, zmieniającej barwy w zależności od pory roku, korespondują z zielenią, parkiem i niejednorodną zabudową jednorodzinną, znajdującą się w otoczeniu”. Tam, gdzie budynek będzie bardziej otwarty, w części usługowo-wypoczynkowej pojawiły się duże przeszklenia; część stricte medyczna zaplanowana została tak, aby uniknąć zbędnej komunikacji, a więc maksymalnie skrócić trasy, potrzebne do przejścia pomiędzy kolejnymi częściami oddziałów. „Ponieważ w obiekcie będzie zatrudnionych ok. 1500 osób, starano się oddzielić funkcje gospodarcze, zlokalizowane w przyziemiu, od leczniczych, rozmieszczonych na wyższych piętrach” - podkreślają architekci.

VS6Q4kuskEfCPbHPqSJPxAI9bYKHlOd1VC0TuE9kGHNneIJhrI2JNFBPkAmk_wroclaw-szpital08.jpg

Nowy Szpital Wojewódzki we Wrocławiu został ulokowany wśród zieleni – możliwość zachowania otaczających budynek terenów zielonych architekci wykorzystali w maksymalnym stopniu, uznając, że nic nie działa bardziej kojąco na pacjentów. Szpital Wojewódzki we Wrocławiu – to placówka o bardzo dużej kubaturze, a koszt jej budowy był bardzo wysoki, architekci starali się do budowy wybrać materiały trwałe, ale proste, użyto wytrzymałej, ale nieskomplikowanej technologii wykończenia elewacji. Dzięki temu udało się utrzymać reżim budżetu, także przyszłe remonty nie powinny być bardzo kosztowne. Realizacja jest dowodem na to, że za pomocą stosunkowo prostych środków można wykreować bryłę atrakcyjną wizualnie i w pełni funkcjonalną.

LK3tFIg5Ti6XP5wM1zngo9p5SO0k1tVPlciWN967584NpqbCxcCOG9J2bWoq_wroclaw-szpital05.jpg

Architekci chwalą się też innowacyjnym rozwiązaniem, które będzie odróżniało Szpital Wojewódzki we Wrocławiu od innych placówek. To tzw. „gorąca platforma”, „na którą składa się: SOR, dział diagnostyki obrazowej, blok operacyjny z 10 salami, oddział anestezjologii i intensywnej terapii. „Gorąca platforma” umożliwia szybki i bezkolizyjny transport pacjenta ze Szpitalnego Oddziału Ratunkowego na diagnostykę, a następnie bezpośredni transport na blok operacyjny. Dzięki takiemu rozwiązaniu pacjenci SOR-u będą mogli być diagnozowani i leczeni niezwłocznie po przybyciu do szpitala. „Gorąca platforma” posiada własną komunikację odseparowaną od pozostałych części szpitala”.

k7GyXGD1qLznLQShyUWaX5DXzcVCBvqS4B7m1Wk929m9PNgrx7xcbuAq4Awi_wroclaw-szpital04.jpg

Nowy Szpital Wojewódzki
Lokalizacja: ul. Kosmonautów, Wrocław
Inwestor: Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego
Projektanci: konsorcjum VILLART Bogdan Kołtowski oraz Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Haras Arkadiusz Harasimowicz
Wykonawca: konsorcjum Budimex S.A. i Ferrovial Agroman S.A.
Projekt: 2009 (I miejsce w konkursie architektonicznym)
Realizacja: 09.2010-06.2011 – I etap, 07.2011-05.2014 – II etap
Powierzchnia: 48 700 m2
Powierzchnia zabudowy 12 700 m2
Koszt inwestycji: ok. 235 mln zł brutto
Źródło ilustracji: villart.pl

Zobacz film


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera