Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Bulanda, Mucha projektują w Warce

 

Czas czytania: ~2 min


Andrzej Bulanda i Włodzimierz Mucha zaprojektowali centrum edukacyjno-muzealne obok zajmującego zabytkowy pałac Muzeum Kazimierza Pułaskiego w Warce.

 

Cs3o2hGhB9z74yhdpOQHMq6k1qtqs4r7cbm99aUXnvbWWRqiw6GHESkMc1cI_muzeum-w-warce08.jpg

Bulanda, Mucha, czyli znana warszawska pracownia, założona przez Andrzeja Bulandę i Włodzimierza Muchę zaprojektowała nowe zabudowania na terenie Muzeum Kazimierza Pułaskiego w Warce. Centrum edukacyjno-muzealne powstało na terenie pałacowego parku i nawiązuje do dworskiej zabudowy gospodarczej.

GEl3rR6TsKy0Xv9UDldVcR3HVodG50QA2KvmrG4aXqBZY5jQ2cJ68H6sJfUv_muzeum-w-warce07.jpg
6PeB9IO9gV5GBAP1e4gJVQQbt94d5t19oX3M6VVYNzi24ZBjITZ9CDylN5gv_muzeum-w-warce06.jpg

Bulanda, Mucha – to pracownia znana od lat, a w tym roku wyróżniona cennym, prestiżowym laurem – Honorową Nagrodą SARP. Najgłośniejszą realizacją pracowni, dziś uważaną już za ikonę współczesnej architektury polskiej jest bydgoska siedziba BRE Banku. Ostatnio w Warszawie według wizji zespołu Bulanda, Mucha powstał m.in. biurowiec przy ulicy Chmielnej oraz nowy gmach Biblioteki Publiczna m. st. Warszawy.

nzNOG4aeIFrxtDScWn1FlW3FkTWln6a14TZIfRiZzmtTpfpAb322av6cBoT5_muzeum-w-warce05.jpg

Bulanda, Mucha są autorami koncepcji architektonicznej nowych pawilonów muzeum w Warce, mieszczących centrum edukacyjno-muzealne. Zespół nowych obiektów, których budowa właśnie się zakończyła, ma pełnić funkcje pomocnicze względem głównego gmachu muzeum. Znalazło się tu miejsce na przestrzeń ekspozycyjną (na wystawy czasowe), salę edukacyjną, pomieszczenia administracji, podręczną bibliotekę, Archiwum Polonii Amerykańskiej, archiwum regionalne, magazyny muzealiów oraz zaplecze dla ogrodników parku.

EqXlxgVi3SBbCykZodE5D8SmM5ZFRmVElF5AwRMPPYXBZVMhxQABoovVzBO3_muzeum-w-warce04.jpg
k6v7yazGF8c8U299TiNLHNhQHwZDDu8RrV3KKLOdOiQ7Beoc3DUs4WvllU3n_muzeum-w-warce03.jpg

Bulanda, Mucha zostali wybrani na projektantów nowych pawilonów w drodze konkursu architektonicznego. Budowa nowych obiektów – to część dużego projektu rewitalizacji całego zespołu, w skład którego wchodzi Muzeum Kazimierza Pułaskiego. Jak mówił dyrektor placówki: „Głównym celem projektu jest zwiększenie wykorzystania potencjału zespołu pałacowo-parkowego w Warce, przywrócenie pałacowi, parkowi oraz infrastrukturze towarzyszącej dawnej świetności, a jednocześnie poprzez zaoferowanie nowej infrastruktury edukacyjnej i badawczo-dokumentacyjnej - wzrost dostępności do kultury oraz promocja polskiego dziedzictwa kulturowego”.

2ofR7W1CS9JOBECHQfIFP78Pda5oecQtVwYPkSANbaYGwExvwn1LoTfubYng_muzeum-w-warce02.jpg
lQsRFJvr0a3Dth0FPCTxkFfnBFI7g1uyHxlu3Xi3Z0Ka36SHgeyNTH7VfjYa_muzeum-w-warce01.jpg

Bulanda, Mucha, projektując nowe pawilony obok świeżo wyremontowanego pałacu i rewitalizowanego parku, zainspirowali się formami historycznych dworskich zabudowań gospodarczych. Sięgnęli więc po proste kształty i tradycyjne materiały – cegłę, drewno, biały tynk. Architekci słusznie wyszli z założenia, że nie należy nowymi budynkami wprowadzać „konkurencji” w sąsiedztwie zabytkowego pałacu.

Centrum edukacyjno-muzealne w Warce
Lokalizacja: ul. Pułaskiego 24, Warka
Inwestor: Muzeum Regionalne w Warce
Projektanci: Andrzej Bulanda, Włodzimierz Mucha, Jacek Chyrosz, Jan Bulanda
Projekt: 2009 (I nagroda w konkursie architektonicznym)
Realizacja: 2015
Powierzchnia działki: 2381 m2
Powierzchnia zabudowy: 804 m2
Powierzchnia użytkowa budynku: 1319 m2
Powierzchnia całkowita: 1598 m2
Kubatura: 5720 m3
Koszt inwestycji: 17 mln zł
Źródło zdjęć: facebook.com/muzeumpulaski, bimarch.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera