Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zalewski Architecture Group i przebudowa kostki

 

Czas czytania: ~2 min


Krzysztof Zalewski, Adam Gil i Paweł Zalewski, twórcy pracowni Zalewski Architecture Group są autorami przebudowy pochodzącego z lat 70. XX wieku domu – kostki

 

3HRGMmkEHx7e6j7yDPOh5AB0jy1QsxFVvYqOCsM4Ef8ArL6TiBc6boZMi834_cube-2-box-1.jpg

Zalewski Architecture Group, pracownia architektoniczna z siedzibą w Gliwicach, odpowiada za projekt przebudowy domu jednorodzinnego, wbudowanego w latach 70. XX wieku. Budynek nie odznaczał się szczególnymi walorami – była to typowa „kostka polska”, dość toporny, kubiczny obiekt, pozbawiony finezji czy interesującego detalu.

sdjfSvTbmbcQufJcRm7OI6FrOFOGchf3XoLWS2shZWQMcfUGcB3VVLHnTDiz_cube-2-box-2.jpg
9JJIPEfXYDgD55nSRYSkgKVTdR1c4sQDyCk4HNr5quQFwjSHDXNfWgP93Asf_cube-2-box-3.jpg

Zalewski Architecture Group – to pracownia, której projekty są wyrazem indywidualnego i twórczego podejścia do problemów architektonicznych. Bo jak inaczej nazwać pomysł wybudowania balkonu, wijącego się nad dziedzińcem podwórka – studni? Takim projektem jest też z pewnością kameralny i wyjątkowo przyjazny użytkownikom biurowiec, ukryty za drewnianymi żaluzjami.

z1j7RoXMWyGVUSMcvaV9018LqCHM5E20pOw6dhIecaq5gYAFBcdjTkCSZZXT_cube-2-box-4.jpg
fntBCoHN4GL7lEpzxKSg2VFjGtZPvqu4mT3fwRGxK6GB5I4C35Zwfx0eWeHp_cube-2-box-5.jpg

Zalewski Architecture Group zaprojektowali przebudowę czterdziestoletniego domu- kostki, który stoi w Mysłowicach. Celem inwestycji było podniesienie standardu obiektu oraz zwiększenie powierzchni użytkowej budynku. Co ważne, inwestor nie dysponował dużym budżetem, projekt nie mógł być więc szczególnie kosztowny.

eWb4R8iS4Gpd1ORlZBW3weYdQp2l7NLDtvQE8wcIPnl9cB04wtH1D8deygqB_cube-2-box-6.jpg
d6ki8aqiJGFpBSw53ScavdPckdTTQhIhyHEn4ZAfFC4OROFy9tErEjM3lb4V_cube-2-box-7.jpg

Członkowie zespołu Zalewski Architecture Group dokonali reorganizacji układu funkcjonalnego domu. Ważną zmianą było przeniesienie głównego wejścia do domu na elewację od strony ulicy (do tej pory znajdowało się z tyłu domu), dzięki czemu ogród zyskał charakter stricte rekreacyjny, przestał służyć codziennej komunikacji. Jeszcze bardziej istotne dla wyglądu i układu budynku było rozbudowanie go o dwie nowe, ustawione na sobie bryły. „Dolne pudełko zawiera ganek i wiatrołap oraz pokój dzienny będący przedłużeniem strefy dziennej istniejącego obiektu. Górny element zawiera sypialnię przeniesioną z części istniejącej, co pozwoliło na realizację obszernej łazienki na piętrze” – opisują swój pomysł architekci.

pXgTKLPO2CvRpU08EHVnvPGjdpBvfaIpP3O0QdNmpnUGlFi3an0VVUCuaCrd_cube-2-box-przed-przebudow.jpg
54NgFJvcna4yx443GbNqPw71zwfmWNyZcDG1Wl956t5TCOMtSIBYASaOpShI_cube-2-box-schematy-1.jpg

Zalewski Architecture Group zadbali nie tylko o powiększenie domu i zmianę rozkładu wnętrz. Starannie zaprojektowali także jego wygląd zewnętrzny. Dwie nowe bryły zostały za pomocą słupków fundamentowych nieco uniesione ponad ziemię, otrzymały także białe elewacje. Zostały w ten sposób odróżnione od utrzymanej w szarościach istniejącej wcześniej części domu.

bDdKMSs8qXq4R5G73wp8jSsmQdoEVh4U502Thk6ZXeWUiKAkOsC0tmkMLz2P_cube-2-box-schematy-2.jpg

Dom Cube-2-box
Lokalizacja: Mysłowice
Inwestor: prywatny
Projekanci: Krzysztof Zalewski, Adam Gil, Paweł Zalewski
Realizacja: 2014
Powierzchnia użytkowa: przed przebudową 151 m2, po przebudowie 193 m2
Powierzchnia zabudowy: przed przebudową 90 m2, po przebudowie 117 m2
Powierzchnia działki: 525 m2
Autor zdjęć: Tomasz Zakrzewski


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera