Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przedszkole – architektura nie tylko dla dzieci

 

Czas czytania: ~2 min


Produkująca meble firma Forte w Ostrowi Mazowieckiej, gdzie ma fabrykę, wybudowała przedszkole dla dzieci swoich pracowników

 

bQg5Qej7yNYkXdr3fWJETOscCKG29qxknD70yCTZdMLtCnIq2p5SalK5bkSp_przedszkole-ostrow-maz01.jpg

Przedszkole – to budynek, w którym mało kto docenia formę architektoniczną. W Polsce wciąż brakuje tego typu placówek, więc każdy nowy obiekt cieszy niezależnie od tego, czy jest dobrze zaprojektowany. A przecież to, w jakim otoczeniu dorasta człowiek kształtuje go na przyszłość. Czy nie jest tak, że dziecko, chodzące do brzydkiego i źle zaprojektowanego przedszkola w przyszłości nie będzie umiało docenić dobrej architektury?

9OOvVc3DPQSMfEtw39QX39jQwb6BBQuLPk3OVDnPmVb0JTCcBGiUEus88f4g_przedszkole-ostrow-maz04.jpg
pH28FMofYup273y7SGSPU4z4nOT2N3RCSTovvY4R1eKdqMbOM4j74FbdcvRT_przedszkole-ostrow-maz05.jpg

Przedszkole powinno być funkcjonalne, ale i ładne, zaprojektowane z myślą o guście i potrzebach najmłodszych użytkowników. Wielu projektantów błędnie interpretuje te założenia, tworząc obiekty infantylne, banalne, kiczowate. A architektura dla dzieci rzadko pojawia się jako temat fachowych debat. Jednym z wyjątków jest działalność fundacji Hopsiup Project, która kilka lat temu prowadziła warsztaty, podczas których dzieci same tworzyły wizję ich wymarzonego przedszkola.

SsT1TxdsjKRUGst0rHPlhSrDQ1vUSlBAq7dsLanvTn87ECQIzyq2Nkkmx73L_przedszkole-ostrow-maz03.jpg

Przedszkole "Żółty Słonik", które powstało w Ostrowi Mazowieckiej jest wyjątkowe z kilku powodów. Po pierwsze powstało przy zakładzie pracy, z inicjatywy dyrekcji zakładu, dla dzieci pracowników. Kiedyś często stosowane rozwiązanie, po 1989 roku stało się rzadkością. Tymczasem jest ono nie tylko pozytywnym gestem, ułatwiającym życie pracownikom, ale i działaniem, pomagającym pracownikom bardziej identyfikować się w miejscem pracy.

AYA0ouP2hpNCKEdoF9dWcT3M36vhnkSdMyZV0InzUW2kKuPY9jg54hTqFO9D_przedszkole-ostrow-maz06.jpg
SU0KyvTdMDcEe35NgiCXE7vn5w7HUMxHKDvufIZnv1Xe2Hn34z7aGk3Thl5T_przedszkole-ostrow-maz02.jpg

Przedszkole "Żółty Słonik" w Ostrowi Mazowieckiej zaprojektowała pracownia xystudio, mająca już doświadczenie w podobnych realizacjach i umiejąca zaprojektować obiekt dla dzieci bez popadania w kicz i infantylność. Przedszkole dla dzieci pracowników firmy Forte otrzymało układ atrialny – zielony wewnętrzny dziedziniec stanowi „serce” budynku, wokół którego zgromadzono sale przedszkolne – dwie dla najmłodszych i trzy dla nieco starszych dzieci. W sumie w przedszkolu może przebywać na raz 125 maluchów.

Dbwtm3sTp6fjdycXRKJuPV5yN1HQKLFUVecZyH1kmpcGAvq6fEbmA6dXBVhv_przedszkole-ostrow-maz07.jpg
5NkJzVIzB1tax2Gy9Tu82CaMvPHNb7JSmEvkXsooFR4k2lNeJsfdHSxJqmrf_przedszkole-ostrow-maz08.jpg

Przedszkole zaprojektowane zostało w skali jego użytkowników – parterowy budynek o układzie połączonych ze sobą pawilonów nie przytłacza, a przestrzeń wewnątrz dopasowano do potrzeb dzieci w różnym wieku. Bardzo starannie dobrano też kolorystykę – choć żywych barw użyto wiele, uniknięto tu kiczowatej feerii kolorów. Ponadto dzięki przeszklonym korytarzom oraz oknom dachowym wnętrza przedszkola są oświetlone światłem słonecznym, a dzieci mają ciągły kontakt z zielonym otoczeniem budynku.

Przedszkole przyzakładowe „Żółty słonik”
Lokalizacja: Ostrów Mazowiecka, ul. Sikorskiego
Inwestor: prywatny
Projektanci: xystudio, architekci Dorota Sibińska (architekt prowadząca), Filip Domaszczyński, Marta Nowosielska, Natalia Komsta, Anna Prałat
Architektura wnętrz, architektura krajobrazu: xystudio
Wykonawca: BMB budownictwo
Powierzchnia terenu: 6051 m2
Powierzchnia zabudowy: 810 m2
Powierzchnia użytkowa: 680 m2
Projekt: 2014
Realizacja: 2015
Źródło zdjęć: forte.com.pl, xystudio.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera