Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Czarno – białe osiedle

 

Czas czytania: ~2 min


JqBRKSa1bKxACCmJzE2V5FDvjXD0pKgUvxy7Gs1YeCor59kAZEo8xHZ2p8oN_osiedle-morena-olsztyn01.jpg

Czarno – białe elewacje kubicznych brył zwracają uwagę wśród standardowych, dość monotonnych współczesnych polskich osiedli mieszkaniowych. Tak uznali jurorzy konkursu „Fasada Roku”, przyznając olsztyńskiemu Osiedlu Morena pierwszą nagrodę wśród nowopowstałych wielorodzinnych budynków mieszkalnych.

Aol2tirnf8pRoSwH1tgiqXDHwn97nSeLeUSOX6tKC65xILWLgyFE158Uc8aq_osiedle-morena-olsztyn02.jpg
VqvSWtfJc84920dd9jFC8yCmtTC1Fh8w9aOQYEuzRpIaxGUKDawbVtuiFI8B_osiedle-morena-olsztyn03.jpg

Czarno-białe elewacje wykorzystane przez projektantów osiedla, biuro KAPS Architekci Korneluk Parysek Słowik, mają wyróżniać nowe domy na tle innych, powstających wokół nowych zabudowań mieszkalnych. Kolor (a także kontrastowe zestawienie czerni i bieli) jest jednym z tych elementów architektury, po które chętnie sięgają projektanci, chcąc nadać swoim projektom wyjątkowości. Są więc osiedla kolorowe, osiedla białe, a nawet… malowane w kwiaty jak osiedle TBS „Różane”.

jMAYq4I1wHOCtG2YOeoXZMW8MhLhLFrWv3bBVv8oVZoJ5ohNxT33PFiMAbsA_osiedle-morena-olsztyn04.jpg

Czarno – białe osiedle, wybudowane właśnie w Olsztynie – to trzy siedmiopiętrowe domy. Powierzchnia umieszczonych w nich mieszkań waha się do od 29 do 74 m2. Osiedle powstało na obrzeżach Olsztyna, wśród licznie rosnących tu nowych bloków. Autorzy projektu osiedla zdecydowali się nadać budynkom dość odważne formy, a wszystko po to, by je wyróżnić na tle mniej interesujących, budowanych w sposób dość chaotyczny nowych osiedli.

qppp3W63nu6HFH4b2LZBwXYpw8mATijlqhRbjT35PfF8igqA0xgf9ILlSAtC_osiedle-morena-olsztyn05.jpg
k5leJ8WCAEWzOSZBNGaPD6DBLLtsi9k7MYHHR7jXoehTQXuemMp6PPWy53tu_osiedle-morena-olsztyn06.jpg

Określenie „czarno – białe osiedle” nie opisuje wyglądu Moreny dość precyzyjnie. Bo choć tym, co z daleka zwraca uwagę – to kontrastowe zestawienie płaszczyzn białych i grafitowych, na elewacjach bloków pojawia się więcej niuansujących ich formę elementów. Kubiczne bryły bloków zostały podzielone na pozornie równe pola, nasuwające skojarzania z szachownicą. Po bliższym przyjrzeniu się okazuje się jednak, że poszczególne pola są nieco poprzesuwane, także okna umieszczono w nich nieregularnie. A kontrastowe zestawienie bieli i czerni architekci ocieplili za pomocą wykonanego z drewna detalu. Bardzo wiele uwagi architekci poświęcili dobraniu proporcji – tego typu, bazujące na geometrii obiekty muszą odznaczać się idealnymi proporcjami. To właśnie wyrazisty dizajn połączony ze starannie opracowanym i konsekwentnie zrealizowanym projektem kształtu, brył, podziałów elewacji doceniło jury konkursu „Fasada Roku”.

WEBblSAby36hFKwuTG6PRp1PioVx1RyEo6gmiZoYqHYoiEIGOMRLAhHbwTW3_osiedle-morena-olsztyn08.jpg
7m6RK3XafjzPGlPNzNGfEYkbSNMhhQFLckIpZLj2C5rrHZScok611lgsCQCn_osiedle-morena-olsztyn07.jpg

Osiedle Morena
Lokalizacja: Olsztyn ul. Stanisława Dorantta
Inwestor: Novdom Sp. z o.o.
Projektanci: KAPS Architekci Korneluk Parysek Słowik
Wykonawca: Przedsiębiorstwo Usługowo-Budowlane BUDWIL Paweł Wilan
Realizacja: 2014-2016
Źródło zdjęć: novdom.pl, kaps-architekci.pl, fasadaroku.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom w Więckowicach z Horizone Studio
Dom w Więckowicach z Horizone Studio

Dom w Więckowicach został zaprojektowany w miejscu, które wydawać by się mogło wymarzonym terenem dl ...

Prezentacja budynku Muzeum II Wojny Światowej na Politechnice Gdańskiej
Prezentacja budynku Muzeum II Wojny Światowej na Politechnice Gdańskiej

7 grudnia na Politechnice Gdańskiej będzie można posłuchać wykładu na temat architektonicznych walor ...

Vo Trong Nghia układa klocki
Vo Trong Nghia układa klocki

Vo Trong Nghia Architects za swoje zintegrowane z zielenią budynki dostali już mnóstwo międzynarodow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera