Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Corten dla sportu

 

Czas czytania: ~2 min


Centrum Sportowo-Rehabilitacyjne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, zostało zaprojektowane przez biuro Kontrapunkt V – Projekt

 

IcO1bEFX71RkUtWRF3hD0I7uWS9I8xPxXE9KYVkwHoj15ZCdYf9JZh1WTEPh_centrum-sportowo-rehabilitacyjne-wum04.jpg

Corten pokrywa znaczną część elewacji nowowzniesionego Centrum Sportowo-Rehabilitacyjnego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ciemne powierzchnie z rdzawej stali architekci przełamali płaszczyznami przeszkleń, co całemu obiektowi nadało nieco futurystycznego i tajemniczego charakteru. Projekt budynku powstał w pracowni Kontrapunkt V – Projekt.

7Mt7dTq2UYWjRAY6Tf3Pw6sJWu4gT7AUwLwd3q3x7Prh5BdxBWBofL8k8ofN_centrum-sportowo-rehabilitacyjne-wum05.jpg
Rayg8Z7qD5497CxgIODm1pbOMo3yyWnYCI70LJdolhYyEiDDfGjQFGsVDUjR_centrum-sportowo-rehabilitacyjne-wum09.jpg

Pokryte stalą corten Centrum Sportowo-Rehabilitacyjne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego jest jednym z kilku obiektów sportowych, które w ostatnich latach wybudowały dla swoich studentów polskie wyższe uczelnie. Wartym uwagi obiektem, dobrze wpisanym z kontekst istniejących już zabudowań jest na przykład nowa hala sportowa Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu.

e8bsdom4jRaUoAZNiNoCnVwwO2PezBrWbQGNKESbF7fzgtNlRDHCyvy53cXd_centrum-sportowo-rehabilitacyjne-wum02.jpg
qLxtKsLVKlF7aenVx7oxflFHdpkiltp86U85nRRcT0v94HaR3mYj5kjRUMyx_centrum-sportowo-rehabilitacyjne-wum03.jpg

Corten – to dość modny ostatnio materiał, chętnie wykorzystuje się do wykonania elementów wykończeniowych budynków. W przypadku Centrum Sportowo-Rehabilitacyjnego WUM rdzawa stal na elewacjach została połączona ze szkłem. Ogromne przeszklenia pojawiły się na ścianie, wychodzącej na zadrzewioną aleję – architekci zdecydowali się otworzyć wnętrze budynku na otaczającą zieleń – dzięki temu użytkownicy basenu mogą mieć wrażenie, że pływają prawie pod koronami rozłożystych klonów.

0Baaf94RD4u5QQ65nyT1ObBNrcMzud9bmu6Qj1ZCAvtSjZm85KNBayDAkqR7_centrum-sportowo-rehabilitacyjne-wum08.jpg
WZPpSoLHECw6FhyGCPMx2KYqf8DIicmNJf7MTV2Qrss9VV59m5yWz95Rxmm3_centrum-sportowo-rehabilitacyjne-wum11.jpg

Corten na elewacji Centrum Sportowo-Rehabilitacyjnego pojawia się nieprzypadkowo – wykonano z niego perforowane zewnętrzne „żaluzje”, chroniące wnętrza przed nadmiernym nagrzaniem się od promieni słońca. Optymalne warunki do korzystania z budynku należało zapewnić choćby dlatego, że obiekt mieści nie tylko pierwszy w stolicy basen o wymiarach olimpijskich, ale i szereg innych pomieszczeń sportowych i dydaktycznych – m.in. salę gimnastyczną, halę sportową wraz z zespołem dydaktycznym Studium Wychowania Fizycznego i zespołem administracyjnym; halę sportową przystosowaną do uprawiania sportów zespołowych (siatkówki, koszykówki, tenisa, piłki ręcznej i nożnej halowej); na piętrze znalazły się sale treningowe, m.in. dla szermierzy, a także kawiarnia.

bQ75MVMjV1VcvTALgtSKVOT6kITTBWNHyO0von7Lx7F8uc7KXDn6C1p8gkFS_centrum-sportowo-rehabilitacyjne-wum01.jpg
Zt3oI79B2OOHD1dZsTfHNa3pTgqwKkLrccYd5WUPf9OR7N6TD2DVUiTeVNw7_centrum-sportowo-rehabilitacyjne-wum12.jpg

Budynek, który stanął na terenie rozbudowującego się kampusu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego otrzymał nowoczesną formę. Czyni ją nie tylko użyty na elewacjach corten, ale i dynamicznie ukształtowana bryła. Jak mówią architekci, przy opracowywaniu formy i proporcji budynku inspiracją był ciąg liczb naturalnych Fibonacciego. Wiele uwagi w projekcie poświęcono także optymalizacji kosztów utrzymania obiektu – służą temu m.in. składane trybuny na basenie, ruchome dno basenu (można zmieniać jego głębokość lub rozdzielić nieckę na dwie mniejsze) czy przeszklenia, zaplanowane tak, aby w jak najlepszy sposób wykorzystać naturalne oświetlenie i ciepło. W holu pojawia się zielona ściana, zaś jedną z elewacji zamieniono w ścianę do wspinaczki.

Centrum Sportowo-Rehabilitacyjne Uniwersytetu Medycznego w Warszawie
Lokalizacja: ul. Ks. Trojdena, Warszawa
Inwestor: Warszawski Uniwersytet Medyczny, Ministerstwo Sportu, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Ministerstwo Zdrowia
Projektant: Kontrapunkt V - Projekt
Wykonawca: Konsorcjum Budimex i Ferrovial Agroman
Realizacja: 2012-2016
Kubatura: 128 485,7 m3
Powierzchnia użytkowa: 13 961 m2
Powierzchnia całkowita: 20 022 m2
Koszt inwestycji: ok. 115 mln zł
Źródło zdjęć: kvp.pl, csr.wum.edu.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Energooszczędna kostka
Energooszczędna kostka

Energooszczędna kostka powstała na działce wśród jednorodzinnej zabudowy, wśród której dominują pros ...

Wystawa Polska Architektura XXL 2017 na Politechnice Łódzkiej
Wystawa Polska Architektura XXL 2017 na Politechnice Łódzkiej

20 kwietnia 2018 r. na Politechnice Łódzkiej startuje wystawa najpiękniejszych realizacji architekto ...

Polacy zwycięzcami eVolo 2018 Skyscraper Competition
Polacy zwycięzcami eVolo 2018 Skyscraper Competition

eVolo Skyscraper Competition – to organizowany od 2006 roku konkurs na koncepcje wieżowców przyszłoś ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera