Ośrodek Radioterapii w Kaliszu – architektura dla zdrowia - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ośrodek Radioterapii w Kaliszu – architektura dla zdrowia

 

Czas czytania: ~3 min


W styczniu tego roku zaczął w Kaliszu działać Ośrodek Radioterapii.

 

uqzsWUpkBZtmvoKyTfBEAuMoPFF2cqvtpUJwm6wd3MDhFfKGualSKT35Dpx5_centrum-radioterapii-kalisz05.jpg

Ośrodek Radioterapii w Kaliszu ma obsłużyć nawet tysiąc pacjentów rocznie. Ośrodek jest filią Wielkopolskiego Centrum Onkologii w Poznaniu (WCO) i służyć ma pacjentom chorym na nowotwory. Ośrodek z pewnością przysłuży się pacjentom z całego regionu. Wyposażony został m.in. w dwa akceleratory do radioterapii, symulator, tomograf komputerowy, a także w urządzenia do zdalnych konsultacji.

ueuVzUbERUY8zWfHSOt9oIpHbIvl3MQrv6J9SrkUavp9n5xrv5dpcydnfATl_centrum-radioterapii-kalisz06.jpg

Ośrodek Radioterapii w Kaliszu jest obiektem leczniczym, jednak jego aranżacja miała zapewnić pacjentom maksimum komfortu i poczucia bezpieczeństwa. Już od kilku lat w ten sposób projektuje się budynki szpitalne – łącząc wymogi funkcjonalne z projektami wnętrz, kojarzącymi się wręcz z domowym ciepłem. Kiedyś szpitale były zimnymi, nieprzyjaznymi budowlami, w których ważne było jedynie leczenie ciała. Dziś większy nacisk stawia się na walory psychologiczne, uczucia i emocje pacjentów. Tak jest zaprojektowany np. nowy szpital pediatryczny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

f6QrDbioJ0cq4lPUaWajOIcUwWtkdD3cwwhnx05i7yTXa1pnWEkiSUnwOLZo_centrum-radioterapii-kalisz04.jpg
b0u4oKzVUAE3UGHhr5AjKgMZPWKQhIHzdEj8P2nI1lhEtZiHVIFe0vWc0SrA_centrum-radioterapii-kalisz03.jpg

Ośrodek Radioterapii w Kaliszu zaprojektowała Pracownia Projektowa Architektura i Budownictwo, a konkretnie architektki: Anna Malicka, Dorota Szaroleta i Agnieszka Nowakowska. Jak mówią same autorki: „Projekt Ośrodka Radioterapii w Kaliszu udowadnia, że nawet przy wysokim reżimie technologicznym i niskich nakładach inwestycyjnych jest możliwe wybudowanie obiektu przyjaznego użytkownikom oraz zadbanie o przestrzeń przeznaczoną dla pacjentów.” Ośrodek Radioterapii w Kaliszu ma prostą i czytelną formę – poczucie bezpieczeństwa daje wszak także klarowny układ wnętrz i korytarzy, po których nie trzeba błądzić. Taki rodzaj projektowania – praktykowany na całym świecie – nazywa się „healing environment”. Opiera się on o zasadę, że dobrej jakości architektura i klarownie ukształtowana przestrzeń redukują stres związany z chorobą, a co za tym idzie wpływają korzystnie na proces leczenia.

a8CgrqKqazdz4N6C0xmzbvCEjugsm7DR80fuNvHZxQdfuBhW1zsX7ZSW8jAW_centrum-radioterapii-kalisz02.jpg

Ośrodek Radioterapii w Kaliszu zawiera oczywiście spełniające wszystkie medyczne i techniczne wymogi sale, przeznaczone do leczenia (sale do radioterapii zamknięto w żelbetowych bunkrach, aby promieniowanie nie szkodziło innym użytkownikom); są tradycyjne gabinety i sale zabiegowe. Ale wszystkie pozostałe przestrzenie – poczekalnie, recepcje, miejsca odpoczynku, hostel dla rodzin pacjentów zostały zaprojektowane z myślą o komforcie użytkowników. Mają liczne przeszklenia, są pełne światła i otoczone zielenią, która, jak powszechnie wiadomo, ma zbawienny wpływ na ludzkie emocje. Budynki Ośrodek Radioterapii w Kaliszu są niewielkie, mają kameralny charakter i nie przytłaczają ani rozmiarem, ani sposobem aranżacji wnętrz. „Elementem spajającym nowe i stare budynki jest łącznik oraz zlokalizowany wśród istniejącej zieleni budynek kawiarni z letnim tarasem, który udało się zrealizować w ramach szczupłego budżetu” – jeszcze jedną zaletę kompleksu dodaje Anna Malicka.

hCAEvOS6yEldAwAVpR51mABcOgvQytzSwKXRN9BdyCuV36lK833ji2r3bCIk_centrum-radioterapii-kalisz01.jpg

Ośrodek Radioterapii
Lokalizacja: ul. Kaszubska 12, Kalisz
Inwestor: Samorząd Województwa Wielkopolskiego, Miasto Kalisz, Wielkopolskie Centrum Onkologii
Projektanci: Pracownia Projektowa Architektura i Budownictwo – Anna Malicka, Dorota Szaroleta, Agnieszka Nowakowska
Generalny wykonawca: Skanska
Powierzchnia działki: 10570 m2
Powierzchnia użytkowa: 4087 m2
Kubatura: 21475 m3
Projekt: 2010 - 2011
Realizacja: 2012 - 2014
Koszt inwestycji: 19 700 000 zł
Źródło zdjęć: aribud.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera