Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Modernizacja zabytku: stylowy biurowiec

 

Czas czytania: ~2 min


. Projekt przebudowy modernistycznego obiektu na potrzeby nowoczesnego biura opracowała pracownia Studio 1:1.

 

hrGCXPkqQylrmBDxdINaLlcb0Pnj9DFyOibmHsYr6n8a5T7F7Ka6ryh6OEhv_lpp-wizualizacje01.jpg


Modernizacja zabytku nigdy nie jest łatwa. Każde działanie i najmniejszą zmianę należy ustalać z konserwatorem zabytków, a zmian nierzadko trzeba wprowadzać wiele – w końcu budowane przed dziesiątkami czy setkami lat budowle zwykle nie spełniają większości współczesnych standardów. Jeśli jednak inwestor zdobędzie się na wysiłek i podejmie wyzwanie modernizacji zabytku efekty potrafią być warte uwagi. Tak jak to się stało w przypadku siedziby firmy LPP.

xRe0DGdUM8rI1D0Cug0u1vXrx26TVhErfzPtgR6ZZboQCXW1jsJORxqo1Gq9_lpp-wizualizacje02.jpg
f7cTF5xWvhdR03nmdn6frCNGKMiSVCLwUue2HZWdnIhfyj2zMFGYRR8qCQYv_lpp-wizualizacje03.jpg

Modernizacja zabytku w przypadku firmy LPP – była to adaptacja do potrzeb biurowych zabudowań magazynowo-biurowych wzniesionych w latach 1924-1927. Wśród zrealizowanych w ostatnich latach w Polsce budów znaleźć można więcej ciekawych i wartych docenienia modernizacji obiektów zabytkowych lub wybudowanych przed laty. To m.in. siedziba Nowego Teatru w Warszawie, rewitalizacja młyna na potrzeby mieszkaniowe czy muzeum, otwarte w dawnej elektrowni.

RHPHaehnAx503G8ibH5hPorJKnrzbZR09InhbJXd3ljlYp10P5gPQONpDowD_lpp-wizualizacje05.jpg
Y3XylxO7YUdj6ihywRBYTWyZHhqA3iNHotqKlUIGTo56SX0dXYjB4Fbllyiu_lpp-zdjecia01.jpg

Modernizacja zabytku na potrzeby nowoczesnego biurowca została zaprojektowana przez biuro Studio 1:1. „Dostosowanie tego obiektu do współcześnie rozumianej funkcji biurowej i stworzenie atrakcyjnych miejsc pracy dla ludzi młodych, zawodowo związanych z projektowaniem mody wymagało dokonania wielu przekształceń, w tym: nadbudowy kondygnacji IV p., czy budowy przeszklonej klubokawiarni” – opisują swoje zadanie architekci. Działając w ścisłej współpracy z konserwatorem zabytków projektanci ze Studia 1:1 wprowadzili do modernistycznego gmachu rozmaite modyfikacje, zachowując jednocześnie jego pierwotną formę i urok.

DbHqhVIKy52MYc00GVUqr8TCIwUzE6Gayu0dBJSCHZ8zbNqOha6W4IQKwneP_lpp-zdjecia02.jpg
YZOcRJlok76HzC0fzCy4zrRpNqtAZi8lKt2L4mfVqZsFjIobYU2CJu5jOZCf_lpp-wizualizacje04.jpg

Modernizacja zabytku przebiegła w poszanowaniu modernistycznych i przemysłowych form oryginalnej budowli. W ramach projektu jej stonowaną bryłę uzupełniono jednak współczesnymi elementami małej architektury (w ramach opracowania powstały także m.in. ogrodzenie, brama wjazdowa, wiata na rowery, wiata na śmietnik, portiernia). „Dla wykonania projektu modernizacji elewacji istniejącego budynku przyjęliśmy, że należy podkreślić charakter przemysłowy obiektu i stylistycznie spójną bryłę budynku m.in. przez utrzymanie istniejącego podziału pionowego i poziomego elewacji i zachowaniu plastyki okien istniejących. Otoczenie obiektu wypełniają elementy współczesne, określające nową funkcję tego obiektu, w harmonii z jego kontekstem historycznym” – tłumaczą architekci.

OrLePp1D0Mvf0kvAUm3KmO2OfYCi2PR8fxHVMtVnMIFptc5ghEECfm5eJVmc_lpp-zdjecia03.jpg
IUsPgVnvhlVaQfRLmygHgGMjqq2xHFAcPzH2ESgH1dB8kvWO7G93O2JEMSPg_lpp-zdjecia04.jpg

Modernizacja zabytku – to nie tylko staranny remont jego elewacji i współczesne uzupełnienia. Pewne zmiany wprowadzono także we wnętrzach. Oprócz przestrzeni czysto biurowych powstały tu także m.in. strefy rekreacji wypoczynku, sala fitness i odnowy biologicznej, klubo-jadalnia. Budynek po remoncie miał bowiem nie tylko oddać hołd oryginalnym formom architektury, ale stać się też przyjazną przestrzenią dla swoich użytkowników.

CsJ7YAa2CvvVaHXHL5iE98b4rdpXSTibcYSUfoSd0kevibT0mfL1w2dMBkKn_lpp-zdjecia05.jpg

Siedziba firmy LPP S.A.
Lokalizacja: Gdańsk, ul. Łąkowa 39/44
Inwestor: LPP SA.
Projektanci: Studio 1:1
Wykonawca: ALLCON Budownictwo
Realizacja: 2012-2015
Powierzchnia zabudowy: 5575 m2
Powierzchnia użytkowa: 8792 m2
Kubatura: 19 750 m3
Zdjęcia: Tomasz Stefunko / Materiały własne Studio 1:1, architektura.studio1do1.com
Wizualizacje: materiały prasowe firmy LPP SA


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro
Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro

Przedszkole w Sułkowicach jest jedną z najnowszych realizacji architektonicznych duetu Maciej Frant ...

Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym
Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera