Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Gminna biblioteka publiczna Czarny Bór

 

Czas czytania: ~2 min


Dolnośląska wieś gminna Czarny Bór wzbogaciła się o nowy obiekt kulturalny w postaci publicznej biblioteki.

 

949UtwKGmCcTN1wZHWac6ulnZHkWsTQEEdGJIEf5PEIAnWKAQneMptbDFJMp_gbp-3.JPG

Dolnośląska wieś gminna Czarny Bór wzbogaciła się o nowy obiekt kulturalny w postaci publicznej biblioteki. Miejscowość położona jest w dolinie ukształtowanej pomiędzy pasmem Gór Kamiennych i Gór Wałbrzyskich, 15 km od centrum Wałbrzycha. Biblioteka powstała według założeń programu „Biblioteka Plus”, zgodnie z którymi spełnia również funkcję centrum kultury – miejsca aktywizacji lokalnej społeczności.

ZS9n1qIYxnbAyxII993I1YFm3g5PmG7Y7TEjym6VHCQ6f6ZhrdMvCuZC8Vy6_gbp-4.JPG

Architekci z pracowni ISBA Grupa Projektowa nawiązali formą budynku do otaczającego krajobrazu. „Zabudowa wsi w niewielkim stopniu nawiązuje do wzorców lokalnej architektury sudeckiej, stanowi raczej zespół przedwojennych, pozbawionych cech stylowych obiektów oraz powojennych nieciekawych realizacji. Braki walorów architektonicznych rekompensuje krajobraz i położenie” – tłumaczą. Budynek niereguralnymi liniami dachu nawiązuje do linii sąsiednich wzgórzy.

tFlZ0R1hckh6UmaCD335m9ClPI9MYPzlsjjgDUjuREK4KKRSU0XEu61Y5ihG_gbp-5.JPG
sUD2v9iMyqqPP6Gwtx0Y6dsfGMKiWjrow0lePHPG4E8jbpRUiXlHHdpv0m8o_gbp-11.JPG

Działka położona przy głównej ulicy miejscowości, tuż przy urzędzie gminy i zespole szkół posiada szerokie otwarcia widokowe na otaczające dolinę masyw Boraczy i Pasmo Dzikowca. Parter budynku otwiera się na otoczenie, poprzez zastosowanie przez projektantówtransparentnego szkła, zapraszając do środka budynku. Nadwieszona bryła dachu obłożona została drewnem o podkreślonym rysunku słojów. Wysięg zadaszenia ponad rzut cokołu wynosi ponad 3 metry od strony patio i ulicy.

J8kYv4MoVkKiVgjfnUcalrkMKO8Bu6u12y14oAdXYp1F4tDqR2OYZcdi4MMI_gbp-14.JPG
GS5uiwnHFYQ24IcrcAxmqBL9Rzh2cNHDfajKBxLedVTFqdBoYHXo3ZMWAjmZ_gbp-15.JPG

Wnętrza biblioteki eksponują konstrukcję dachu złożoną z drewna klejonego oraz paneli z blachy w jasnym odcieniu. Charakterystyczny element głównej dwupoziomowej sali stanowi mebel o planie koła pełniący funkcje regału książkowego oraz ogólnodostępnej czytelni na podwyższeniu. Formą nawiązuje do niego owalna bryła stanowiska obsługi usytuowana w części wejściowej budynku. Pozostałe przestrzenie użytkowe wykończone zostały wyeksponowaną cegłą silikatową w monochromatycznej tonacji, miejscowo przełamanej intensywną żółcią. Widoczne żelbetowe elementy konstrukcyjne stanowią dodatkowy walor edukacyjny budynku.

PedlNnhLmcYDy0gznp7xfYWhEYjZH8QK75r1JLvQ7biWk5q7WAjtDf5SyE1i_gbp-17.JPG
jTF1MfBal7CyInGqNXSzkQmEdBX3NWKH4QaW9Dv6czqw3r4aw84TCKcxqRKt_gbp-18.JPG

Układ funkcjonalny obiektu poza salą biblioteki z czytelnią dopełnia wielofunkcyjna sala widowiskowa na 100 osób oraz zespół pracowni twórczej. Całość łączy przeszklony hall z przestrzenią ekspozycyjną, kawiarenką i tarasem, który autorzy określają mianem „szkolnego podwórka”. Szeroka oferta z pewnością sprzyja organizacji dyskusji, wieczorków literackich czy pokazów filmowych dla mieszkańców gminy Czarny Bór.

 

Autor: Roderyk Milik
Źródło fotografii: isba.com.pl/


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera