Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


OVO Grąbczewscy Architekci dla mieszkańców

 

Czas czytania: ~3 min


OVO Grąbczewscy Architekci są autorami Centrum Administracyjnego Gminy Wielka Wieś w miejscowości Szyce.

 

77uG21oObYlTF1WNHdXO2LyOywfhuqmtF09axg9IiBttt65NPvEQ4AwJd441_centrum-administracyjne-wielka-wies01.jpg

OVO Grąbczewscy Architekci są autorami Centrum Administracyjnego Gminy Wielka Wieś w miejscowości Szyce. To niewielki ośrodek, położony w województwie małopolskim, kilkadziesiąt kilometrów na północ od Krakowa. Wydawać by się mogło, że projektowanie gminnego biurowca w małej miejscowości – to żadne wyzwanie dla architekta, praca nudna i nie zapewniająca rozgłosu. Okazuje się, że może być inaczej.

c3A73mS21CPdN1HgwnlwH39M58uAmN7c5b5XlUh24DHfvFJb0LcAwUPGBWCE_centrum-administracyjne-wielka-wies02.jpg

OVO Grąbczewscy Architekci już raz udowodnili, że praca na prowincji może być tak samo wymagająca i tak samo owocna, jak w wielkim mieście. Stworzona przez nich wizja Muzeum Ognia w Żorach – to niezwykły projekt, który dzięki wyjątkowej formie stał się dość głośny. Szeroko opisywany, trafił do finałów wielu, także międzynarodowych konkursów dla najciekawszych nowopowstałych budynków.

ZeX7e14mH4RQux8vsqplBwmvE3WaWUYgSuXXTROEn7XSfMYCjiOxJV8UVf4o_centrum-administracyjne-wielka-wies03.jpg
aSoH5n11oj7vqX7ItxG7XxRbGGTr96RWAoVD8Mjpc6I4sBq5NssrLIuE7x2l_centrum-administracyjne-wielka-wies04.jpg

OVO Grąbczewscy Architekci zaprojektowali Centrum Administracyjne Gminy Wielka Wieś mając na uwadze fakt, że będzie to nie tylko kryjąca biura kubatura, ale obiekt ważny dla lokalnej społeczności, miejsce współtworzące tożsamość regionu, wreszcie instytucja, do której mieszkańcy zgłaszają się bardzo różnych sprawach. Dlatego też projekt nie mógł obejmować tylko samego budynku, celem pracy projektantów było wykreowanie przyjaznej wszystkim użytkownikom przestrzeni. „Ideą przyświecającą projektowi Centrum Administracyjnego było stworzenie zespołu budynków będących symboliczną bramą do Wielkiej Wsi , a zarazem poprzez swój układ tworzących najważniejszą w gminie przestrzeń publiczną przeznaczoną dla mieszkańców, gości, turystów, dorosłych i dzieci” – można się dowiedzieć z autorskiego opisu.

phedQGNbfchFdkoqSNZTexOwRoZRPW4wVPOv6mcri5WrwZeMLwXMfuvXk0ST_centrum-administracyjne-wielka-wies05.jpg

OVO Grąbczewscy Architekci swoim projektem wygrali w 2010 roku konkurs, w 2015 roku Centrum Administracyjne zaczęło działać. Wyróżnia je kilka elementów. Po pierwsze nie mieści ono tylko biur i urzędów, jest tu także przestrzeń komercyjna (dziś mieści się bank, apteka, restauracja, cukiernia, kwiaciarnia oraz biura pod wynajem). Przede wszystkim jednak dzięki swojej architekturze budowla tworzy nie tylko symboliczną „bramę” na teren gminy, ale i wyjątkowo przyjazną przestrzeń dla mieszkańców.

JojjWDj3usEVXIh0Kf7LcFMGyNHtxBzWz6tT6KF1cJFElaVTg3yUwxqbflgk_centrum-administracyjne-wielka-wies06.jpg

OVO Grąbczewscy Architekci rozczłonkowali budynek na mniejsze, połączone ze sobą bryły. „Zaproponowaliśmy pasmową kompozycję zabudowy i zagospodarowania terenu składającą się naprzemiennie z zamkniętych kubatur i przeszklonych lub całkowicie otwartych przestrzeni – halli i terenów zielonych” – piszą architekci. Dzięki temu kubatura gmachu nie przytłacza, wręcz przeciwnie, stanowi malowniczą obudowę dla wypełnionych małą architekturą zieleńców. Elewacje gmachu wykończono za pomocą pochodzącego z okolicy łamanego, białego wapienia. Kamień doskonale koresponduje z sielskim otoczeniem, zielenią, jest też nawiązaniem do tradycji budowlanych regionu. Budynek ma formy proste i czytelne. Jego proste bryły i duże przeszklenia powodują, że wydaje się przyjazny i otwarty, jest też dobrze wkomponowany w okoliczny krajobraz.

WIJk5quBRNFmVG6blxgw947RZjbtebhiYiRtFq5NflnEfqq4BeLHOwxEbDCQ_centrum-administracyjne-wielka-wies07.jpg
yOxvrBk3FYGoQToN5G2YwlTeH0rLiOYGIi3RnxuA2l5LI9aR36Fz1d0iwkmb_centrum-administracyjne-wielka-wies08.jpg

Centrum Administracyjne Gminy Wielka Wieś
Lokalizacja: Szyce, plac Wspólnoty 1
Inwestor: Gmina Wielka Wieś
Projektanci: OVO Grąbczewscy Architekci, architekci Barbara Grąbczewska, Oskar Grąbczewski; współpraca: architekci Agnieszka Krzysztonek, Magdalena Kaiser
Architektura wnętrz: OVO Grąbczewscy Architekci
Architektura krajobrazu: OVO Grąbczewscy Architekci
Wykonawca: Skanska
Powierzchnia terenu: 16183 m2
Powierzchnia zabudowy: 2031 m2
Powierzchnia całkowita: 4182 m2
Projekt: 2010 (I nagroda w konkursie)
Realizacja: 2016
Koszt inwestycji: 17 641 238 zł brutto
Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski/ archifolio, dzięki uprzejmości pracowni OVO Grąbczewscy Architekci, ovo-grabczewscy.pl

eUZQUmILPEb65zIM10RmFDOWvDiXuNB2pfi1RK7UIbNhu8k0uSDiDwI9w3vj_ramkajpg2.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera