Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom z atrium - Gliwice

 

Czas czytania: ~2 min


y1EIC0p7y0NwOGzU9tWJENFUQ9l6OJYKUX5cUPVpMELPgHEjtGkzcBCqEZjS_dza-2.jpg

Dom autorstwa pracowni projektowej Inostudio Architekci powstał wśród gęstej zabudowy jednorodzinnej na przedmieściach Gliwic. Lokalizacja działki oraz zapisy planu miejscowego narzuciły autorom projektu sposób myślenia o kształtowaniu formy budynku. Z jednej strony wystąpiła potrzeba silnego wygrodzenia prywatności mieszkańców, z drugiej zaś możliwość wykorzystania widoków na las oraz gliwicką radiostację.

9jkWJpi50LXDMEWOWRvXCTjkdWaKGRIpDm1EJhY9r59addGtTMfj9G73bKR6_dza-4.jpg
exoUuK4xWWBGPtATQhBWCYajd8hjUUJ66tPhYSmnoxs9qX5eWtvvWjR9mdLw_dza-6.jpg

W związku z niewielkimi odległościami pomiędzy sąsiednimi zabudowaniami architekci zaproponowali układ domu skierowany dośrodkowo. Z tradycyjnej formy prostopadłościanu z dachem spadzistym wycięto kubaturę w kształcie ekstrudowanej pionowej strzałki tworząc otwarty tarasowy układ. Centralnym punktem stało się wewnętrzne patio położone na parterze. Doświetla ono wnętrza oraz daje możliwość wypoczynku na świeżym powietrzu w poczuciu prywatności. Nad atrium znalazły się dwa tarasy z dostępem z sypialni, stanowiące otwarcia na otaczające widoki.

n4ChXm5tU5NxDE0izlQjb67cJ9wqVxwMjy5ZGP6ZF4PYHhPNHsU2tgde6JAF_dza-8.jpg
FcMLkFt9HXwf2gDs3fx7sqr3tnl8kpquVAsyfCdGKr8uzoZprPWCVPECG1Oe_dza-10.jpg

Elewacja budynku spełnia rolę pozbawionego okien bufora chroniącego mieszkańców przed czynnikami zewnętrznymi. Jedyne otwarcia występują od strony ogrodu położonego w głębi działki. Frontowa elewacja posiada dodatkowo wgłębienie zadaszające wejście do budynku. Ściany wewnętrznego dziedzińca są w całości przeszklone, dzięki czemu układ domu zyskał dodatkową przejrzystość.

yURoYGaGNNu65JT3oko8meecph2OFEtuGRze4DDDBy1ie3UvUNMhj4bFBeXy_dza-12.jpg
bPfiOZIXBUNy3Vm5gF9xHJg8FTeVfSIlRJVOafRTl4uTEOmdY1a6jEiL5lQY_dza-14.jpg

Czterospadowy, symetryczny dach budynku wykonano z grafitowej blachy aluminiowej na rąbek stojący. Zestawienie kolorystyki materiałów uwypukla charakter formy. Zamkniętość została podkreślona ciemną barwą tynku, natomiast elementy wchodzące w skład otwartego środka budynku oznaczono barwą białą. Jasne ściany centralnie położonej „studni” sprawiają, że do pokoi wpada duża ilość naturalnego światła odbitego, co sprawia, że mimo braku dużej ilości okien wnętrza są dobrze doświetlone.

CY7RLTxxDQxbmVSv8sownAspcuR9szUzeHPShGJRQLotpSgwOd2R3IxvJRyC_dza-16.jpg
TGImVpOFWoPmqlKB4PpGVGfST4Sl4UidWCTOh7ELGWkxKAJPvPlQ8TPvTtL1_dza-18.jpg

Architektom udało się uzyskać zwartość i prostotę wyrazu zewnętrza budynku, jednocześnie tworząc ciekawą grę wewnętrznych wycięć. Wnętrza zaprojektowano w duchu minimalistycznym. Ograniczona paleta barw, funkcjonale rozwiązania oraz starannie dobrane dodatki sprawiły, że dom uzyskał uporządkowany i stonowany klimat. Całość dopełnia zieleń – zarówno ta ogrodowa, jak i usytuowane w centrum patia drzewo. Daje ona możliwość ciągłego kontaktu z przyrodą i zmiennymi warunkami atmosferycznymi.

 

 




nACsm3ZKr95eKG3xn0eRtGIIjwt8LoKZXFGrSnECjyvfo9RLBilS9Lk8vXuk_dza-20.jpg

Źródło fotografii: www.inostudio.pl

Dom z atrium, Gliwice
Lokalizacja: Gliwice
Inwestor: prywatny
Projektanci: Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak, Inostudio Architekci
Projektanci wnętrz: AJOT pracownia projektowa, Beata Albrecht
Powierzchnia: 280 m2
Realizacja:2015


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom w Więckowicach z Horizone Studio
Dom w Więckowicach z Horizone Studio

Dom w Więckowicach został zaprojektowany w miejscu, które wydawać by się mogło wymarzonym terenem dl ...

Prezentacja budynku Muzeum II Wojny Światowej na Politechnice Gdańskiej
Prezentacja budynku Muzeum II Wojny Światowej na Politechnice Gdańskiej

7 grudnia na Politechnice Gdańskiej będzie można posłuchać wykładu na temat architektonicznych walor ...

Vo Trong Nghia układa klocki
Vo Trong Nghia układa klocki

Vo Trong Nghia Architects za swoje zintegrowane z zielenią budynki dostali już mnóstwo międzynarodow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera