Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom w Krostoszowicach

 

Czas czytania: ~3 min


kFcEX7RyUPnZGXwDLEFMEqvHv0DDOiviCubPrUE07rbhiHl8vdtmbXOG1xog_dom-w-krostoszowicach15.jpg

Dom w Krostoszowicach – to dowód na to, że mało inspirujące, a nawet utrudniające projektowanie warunki architekt może twórczo wykorzystać. Robert Skitek, projektując dom w położonej w południowej części województwa śląskiego miejscowości Krostoszowice udowodnił, że ciekawą, funkcjonalną, a zarazem formalnie wyjątkową bryłę można postawić na terenie, który pozornie nie oferuje nic ciekawego.

9PgiwCSei42gr7OO4BJ1afxinQAeG9ezLa9B5dxcNsYfgJQ8rvvJJfpxJ1G1_dom-w-krostoszowicach14.jpg

Dom w Krostoszowicach to nowa realizacja pracowni RS+, założonej przez Roberta Skitka. Śląski architekt ma już na koncie wiele projektów domów jednorodzinnych, ale znany jest z też z innego rodzaju realizacji. Daleko poza Polskę sięgnęła sława zaprojektowanego przez niego wodnego placu zabaw w Tychach, bardzo wysoko oceniany jest też opracowany przez to biuro remont modernistycznego gmachu szkoły w Tychach.

K0EUCFZnQXyECPh76iDNPQ0d0X8dLmMoR8OeiOps5liKbmD3nKrpwjaDHBAk_dom-w-krostoszowicach27.jpg

Dom w Krostoszowicach – to projekt powstały na zamówienie prywatnego inwestora. Architekci dostali do dyspozycji położoną wśród chaotycznej i zróżnicowanej zabudowy dużą działkę o znacznym spadku w kierunku wschodnim. Dom miał stanąć w najwyższym punkcie działki, przy drodze, w północno-zachodnim narożniku. Ze względu na w większości nieciekawe otoczenie oraz układ terenu architekci zdecydowali się stworzyć budynek skierowany „do wewnątrz”, o precyzyjnie zaplanowanych otwarciach i widokach. Chodziło oto, aby mieszkańcy z okien mogli widzieć tylko najładniejsze elementy otaczającego krajobrazu.

jaITvOEfhxeF2nABywdw9O2lwgBHWIrvWiYYKw0g9Wj3fr1woEg2hyKT61vy_dom-w-krostoszowicach25.jpg

Dom w Krostoszowicach od strony drogi ma formę parterowego domu, połączonego szklanym wiatrołapem z częścią garażową. Wymagany planem miejscowym spadzisty dach oraz elewacje tej części budynku zostały pokryte ciemnym łupkiem; kontrastuje z nim miski murek z jasnego betonu, który wydziela teren działki od strony ulicy. Murek biegnie też ku drugiej stronie domu i tam zamienia się w część wiszącej platformy, stanowiącej górny taras domu oraz rozdzielającej jego dwie kondygnacje.

WdXDvHUDGkekve3i9cwcPltbKTuWye7vPQ04w8bqsE1PeSIKWWZBTOinSWSV_dom-w-krostoszowicach22.jpg

Bo od strony ogrodu dom w Krostoszowicach ma dwie kondygnacje. Dolna została częściowo zagłębiona w ziemi, poprzedza ją zaś zadaszony dolny taras. Ta część domu jest zupełnie niewidoczna od strony ulicy. Tu ulokowano m.in. sypialnie, łazienkę, pomieszczenie techniczne z pralną. Na górnym poziomie znajduje się otwarta przestrzeń dzienna.

fwtcW9obfqoIjC74MSvkYYF2jdhbdwccV4SQn6dK78EKKHYXjugm8rVGa0Ud_dom-w-krostoszowicach37.jpg

Dom w Krostoszowicach przypomina wkomponowaną w teren rzeźbę. Z każdej strony bowiem wygląda inaczej, stopniowo odkrywa przed widzem kolejne elementy swojej bryły. Ważnym jej elementem są też użyte materiały: kontrastujące ze sobą ciemny łupek i jasny beton. Wyraz bryły tworzy nieregularnie łamany dach czy ciekawie zaplanowane okna (np. od ulicy układają się one w wąski, poziomy pas); całość uzupełniają drewno i szkło, użyte we wnętrzu domu. Staranny dobór materiałów z ich fakturami i kolorami, a także konsekwentnie zrealizowana wizja dwóch łamanych brył, posadowionych na wyraźnie wydzielonej platformie – to sekret urody tego domu.

iIoQdv7WDKxNPLuY5IjRIKKlqH4L9bubiU0noeqk670vcUyngCyzEvrGZWXx_dom-w-krostoszowicach01.jpg
NvDj6pCXY3FfIm5oHgmwWXRL0cNTYhJUZulQXUo2YFIHfPQm608iG6KyGdxY_dom-w-krostoszowicach05.jpg

Dom jednorodzinny
Lokalizacja: Krostoszowice
Inwestor: prywatny
Pracownia: RS+ Robert Skitek, architekci: Robert Skitek, Jakub Zygmunt
Konstrukcja: Zbigniew Prucnal
Powierzchnia: 305 m2
Projekt: 2013
Projekt wnętrz: 2013
Realizacja: 2013-2016
Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski archifolio.pl
rsplus.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

William Kaven projektuje pocztę w Portland
William Kaven projektuje pocztę w Portland

William Kaven, amerykańska pracownia z siedzibą w Portland, jak do tej pory projektowała przede wszy ...

Wola Retro – w stylu lat trzydziestych
Wola Retro – w stylu lat trzydziestych

Wola Retro – to kompleks biurowy, budowany właśnie przy ulicy Skierniewickiej, czyli na terenie dyna ...

Dom z rdzy
Dom z rdzy

Pracownia Zanon Architetti Associati opracowała wizję rozbudowy prostego domu, stojącego w Treviso, ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera