TOTORO - Paryż - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


TOTORO - Paryż

 

Czas czytania: ~2 min


Zespół dwóch budynków mieszkalnych złożony z 62 mieszkań socjalnych położony jest w sąsiedztwie wewnętrznej obwodnicy Paryża.

 

Ou75sKijFjxpfICuFyzllOzJy0k9mMikP6YMswKOTsDieAdLZ5oSP4nAN9js_tot-1.jpg

Zespół dwóch budynków mieszkalnych złożony z 62 mieszkań socjalnych położony jest w sąsiedztwie wewnętrznej obwodnicy Paryża. Obszar ten znajduje się pomiędzy dwoma trasami komunikacyjnymi o dużym natężeniu ruchu, a powojennym osiedlem ukształtowanym zgodnie z zasadami modernistycznej urbanistyki. Sami projektanci określają ten teren mianem „ziemi nieznanej”, ze względu na zamkniętość istniejącego układu.

KQgR8TwT20H8ZwzSbzVpkkdXgeNQis7SDpfJqcQmcZZ0r2AAu3crLc8zLA2K_tot-4.jpg
sVYCX4A92x9ptpeZsAU2556pshjv7iKt0ixlODUP5Zamauy2kadTLzUTj2rw_tot-5.jpg

Nazwa projektu pochodzi od japońskiego filmu anime, którego bohaterowie – leśne duchy, są określane mianem Totoro. Skojarzenie z tymi postaciami nasunął fakt, że nowa zabudowa powstaje właśnie na skraju zespołu zieleni oraz obszaru do tej pory nieodkrytego dla inwestycji. Inspiracją dla formy budynków były sylwetki bajkowych postaci o charakterystycznych kształtach. W układzie balkonów oraz obudów urządzeń technicznych można doszukać się nawiązania do cech tychże leśnych stworzeń.

2rWYTWJZ588oNVK3qEtpN8yxRRR2dDUzRCMcj6DnDAQYKaBq8rFCVn800siD_tot-6.jpg
VfpH2FUfl97puAKSZckhn7bQ4uB0iW6IPDj7m6RVacXZnaMaoFXxbAPNoCIc_tot-9.jpg

Architekci z biura KOZ zdecydowali się zaprojektować salony większe niż wymagane przez inwestora oraz zamknięte kuchnie, chcąc podnieść komfort użytkowników mieszkań socjalnych. Duże rozmiary otworów okiennych sprawiają, że do mieszkań wpada znaczna ilość dziennego światła. Dodatkowym atutem mieszkań są podłogi wykonane z naturalnego drewna. Z okien budynków rozciąga się zachodni widok na park ze stadionemCharlety oraz panoramę stolicy Francji.

gWDXT4rCCSg5krtOYTwzSTcsbM340iWQmiCVuyPddPJonCyQcEbZkqpoOmjC_tot-10.jpg
5vmuBm4SN1o4zf2oEzwb6TXApxo61cM9tomDjb71qtqHHmNrFe5cVIhZFN6k_tot-11.jpg

W celu optycznego zmniejszenia zaprojektowanych brył zostały one podzielone na dwie części, w kontrastowym zestawieniu. Jedną z nich wykończono drewnem, drugą natomiast blachą perforowaną. Metalowa fasada ma za zadanie odbijać obraz panoramy miasta, zmieniając jednocześnie barwę w zależności od panujących aktualnie warunków atmosferycznych. Użyta na nich perforacja odgrywa pozytywną rolę w tłumieniu dźwięków dobiegających z pobliskiej drogi ekspresowej, równocześnie zapobiegając ich odbijaniu w kierunku przestrzeni publiczne położonej między budynkami.

X7WetA82rUOL2We8WhGDwjLlVbYGD0vaI2DqyTJ23WGwHy9QVMTa37gEAt5k_tot-12.jpg
F9Eyem5Y1EdILca0nY4WDUEeeLWxN2B8TC3pZ6HLDiopWYRcOTt3K0cg2InU_tot-13.jpg

Balkony wykonane w konstrukcji stalowej zostały podwieszone bezpośrednio do elewacji. Dzięki znacznym rozmiarom stanowią zewnętrzne przedłużenie lokali mieszkalnych. Ofertę inwestycji wzbogaca centralnie położony ogród, któremu drewniane elewacje budynków nadają kameralną skalę. Pas zieleni między wieżami Totoro spełnia funkcję wielofunkcyjnej przestrzeni integrującej mieszkańców.

6EUg5pxq5DTaDX6feRTE2gFffmHfg0k4H9fnQzNAnXBeiGOIk9djkcqRIhaR_tot-15.jpg

Źródło fotografii: koz.fr

TOTORO, Paryż
Lokalizacja: Paryż
Inwestor: ELOGIE
Projektanci: KOZ Architectes
Powierzchnia: 4954 m2
Realizacja:2016
Koszt: 9,1 mln. euro


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera