Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przedszkole w Paniówkach – najpiękniejszy budynek na Śląsku

 

Czas czytania: ~3 min


BHhFtBCnzeTEINH8Keh0dQSKGNZCCeDmBs2eFWVMroA6dOKyGX5sv1Hd6Qr3_jojko-nawrocki-przedszkole01.jpg

Przedszkole w Paniówkach powstało w wyniku rozbudowy i adaptacji na nowe cele niewielkiego budynku z lat 90. Dzięki inwestycji obiekt projektowany do zupełnie innych celów, a pełniący funkcje przedszkola 3-oddziałowego zamienił się w nowoczesną i przyjazną placówkę, mieszczącą 6 oddziałów przedszkolnych.

ll2uYRHay7P9ipLWzw4RuxTS1bCTHNVLuimbXr70IHjc526oo6Xp2ouWge7a_jojko-nawrocki-przedszkole02.jpg

Przedszkole w Paniówkach to projekt pracowni Jojko+Nawrocki Architekci, którzy za tę realizację otrzymali właśnie Grand Prix w konkursie Architektura Roku Województwa Śląskiego. Architekci są znani ze swoich wcześniejszych dokonań – szeroko opisywany był zespół domów w Rybniku, doceniany jest także dom pod Warszawą.

LE8hXkdvcs4wPoDo5jcpddVvPUvEvpGIYRl8ptqFMJDLukfsoLzfZt9p9oVw_jojko-nawrocki-przedszkole03.jpg
Nx8qFHi5orW88dKBa6vt5yfrqfBfAyNnze753Xr7uy3YCjXIVb2TZuzN3IeV_jojko-nawrocki-przedszkole04.jpg

Przedszkole w Paniówkach dzięki rozbudowie zyskało nowe skrzydło o powierzchni 480 m2 (budynek istniejący od lat 90. ma 860m2). Nowa część pomieściła trzy sale dla 25 dzieci (każda z zapleczem sanitarnym, szatniowym oraz magazynowym), a także przestrzeń do zabaw i lekcji rytmiki, szatnię z aneksem dla personelu i toalety. Nowa część jest parterowa, połączona zarówno z istniejącą częścią przedszkola, jak i z ogrodem.

CibOE5A7sxntD8veOMb7HRl7MJS3UuDhQMwDZUaDkHm82eONWtAEI7sBMVua_jojko-nawrocki-przedszkole05.jpg

Co wyróżnia rozbudowane przedszkole w Paniówkach? Co najmniej kilka zastosowanych przez architektów rozwiązań wartych jest uwagi. Nowa część przedszkola powstała na przedłużeniu południowo-wschodniego skrzydła istniejącego budynku. Choć została z nim połączona, stanowi zupełnie oddzielną, samodzielną konstrukcję. Dzięki temu przedszkole mogło działać w czasie budowy nowego skrzydła, pozwala też lepiej zabezpieczyć obiekt przed skutkami szkód górniczych występujących na tym terenie. Rozdzielenie obu konstrukcji pozwoliło również na dowolną aranżację wnętrz – np. możliwość połączenia wszystkich sal w jedną duża przestrzeń (np. na potrzeby imprez). Wszystkie trzy sale w nowym skrzydle mają nie tylko duże okna, wychodzące na ogród, ale także świetliki w dachu.

as9Umi2k547AvrPc308QwNEkHBdfI1xPRQ96FKSnUGY9cnmoOq06Er04BRXw_jojko-nawrocki-przedszkole06.jpg
n3pRb1Z4Y3vKXVW4bxmKnst2ZDZTvumr4BIJ99Lk20VuAWBi0HpymoNMP42O_jojko-nawrocki-przedszkole07.jpg

Przedszkole w Paniówkach wzniesiono w oparciu o żelbetową konstrukcję, jednak ściany budynku obłożono modrzewiowymi deskami. Będą one z czasem zmieniać kolor, nabierając szlachetnej patyny. Drewno jest też materiałem przyjaznym, wywołującym pozytywne skojarzenia – doskonale pasuje do budynków, przeznaczonych dla dzieci. Nie tylko zastosowany materiał wyróżnia budynek. Architekci wykorzystali różnicę poziomów pomiędzy starą i nową częścią budynku, na dachu tej drugiej tworząc dodatkową przestrzeń użytkową: „zaproponowano połączenie zewnętrznych przestrzeni tarasu, ogrodu oraz dachu w jedną strefę zabawy i rekreacji na wolnym powietrzu, nie ograniczając istniejącej powierzchni placu zabaw” – tłumaczą architekci.

QHubzTfd4jCI0PJLt4Cw8uQ59cQXf0atcR1GGQdWy2yuIjUdh2VMdCVEu06c_jojko-nawrocki-przedszkole08.jpg
yLByXROV3FIpMy3mzLI2AFYBwrOeqpgprqrRqeJ2jcM2g2BQ1tJrvyglt5LY_jojko-nawrocki-przedszkole09.jpg

Przedszkole w Paniówkach pracowni Jojko+Nawrocki Architekci to dowód na to, że nawet niewielka realizacja, powstała w małej miejscowości warta jest uwagi. Ten budynek jest doskonale dopasowany do potrzeb i idealnie wpisuje się w lokalny koloryt, pozostaje też jednocześnie budynkiem oryginalnym i autorskim. Jest też dowodem na to, że projektując dla dzieci można uniknąć infantylności.

e6fqsQBs3gD4NKVbnN5sAyiFSvtUCTPc9sJz3ScXZ7GdqExWzVR4Ejw20KFv_jojko-nawrocki-przedszkole11.jpg

Rozbudowa przedszkola
Lokalizacja: Paniówki, gmina Gierałtowice
Inwestor: Gmina Gierałtowice
Projektanci: jojko+nawrocki architekci, Marcin Jojko, Bartłomiej Nawrocki, Agnieszka Weber, Basia Ziemba
Wykonawca: KAZBUD Sp. z o. o.
Powierzchnia terenu: 6100 m2
Powierzchnia użytkowa: 450 m2
Projekt: 2012-2013
Realizacja: 2015
Koszt inwestycji: 2 700 000 zł
Fotografie modelu: Karolina Hayn
Fotografie obiektu: Michał Jędrzejowski
Dzięki uprzejmości pracowni jojko+nawrocki architekci, jna.com.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nagroda Roku SARP – oto laureaci
Nagroda Roku SARP – oto laureaci

Nagroda Roku SARP – to laur prestiżowy i ceniony, przyznawany obiektom, które jury uznało za najleps ...

Dom z dwoma salonami
Dom z dwoma salonami

Dom z dwoma salonami – to dzieło pracowni dd Architekci. Autorzy projektu otrzymali niełatwe zadani ...

Agencja reklamy FUX – w industrialnym klimacie
Agencja reklamy FUX – w industrialnym klimacie

Agencja reklamy FUX swoją siedzibę ma na terenie strefy ekonomicznej Nowe Gliwice, utworzonej na ter ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera