Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biurowiec w Jaworznie

 

Czas czytania: ~2 min


Budynek biurowy wraz z liczącą blisko 4,5 tys. metrów kwadratowych powierzchnią magazynową powstał w sąsiedztwie autostrady A4, na granicy województwa śląskiego i małopolskiego

 

xNdbJGQiQMBSZdqCxfsnEVa7RCnASwbWNUJNkO56E3bXNk3vpRf1efxPhX0D_bwj-1.jpg

Budynek biurowy wraz z liczącą blisko 4,5 tys. metrów kwadratowych powierzchnią magazynową powstał w sąsiedztwie autostrady A4, na granicy województwa śląskiego i małopolskiego. Działka znajduje się na przedmieściach Jaworzna na terenie Jaworznickiego Parku Przemysłowego. Inwestorem jest firma zajmująca się handlem stalą i aluminium. Do nowej siedziby przeniosła oddziały z Katowic i Sosnowca.

7SRhipwvQ3PCvP5Vjn72x1saCCyoMkU9WP4KhwIdyOjwjrHgPyW0FJJXzeAb_bwj-2.jpg
854BXIgt4Wyp8jr4IGUu9NbSTwD6UiTfATIszyAG582OSDQyxIZ1VB0VH3KZ_bwj-3.jpg

Architekci zmierzyli się z zadaniem zaprojektowania efektywnego połączenia części biurowej z częścią przemysłową obiektu. Kluczowe role na etapie powstawania koncepcji odgrywał budżet w relacji z funkcją i krótkim terminem realizacji. Gabaryty budynku dopasowano do otoczenia, chcąc uniknąć przeskalowania i krzykliwości reprezentacyjnej częsci zabudowy, która w zamyśle buduje prestiż firmy. Frontowe skrzydło biurowe podwyższono na wysokość równą hali produkcyjnej, w celu nadania kompleksowi spójności. Jednocześnie istniejący podział funkcjonalny zaznacza szczelina, która ma w przyszłości zarosnąć zielenią.

yXa4Cut33WnOUljyTF4x2o0d7gokljUWFmZwwyX7aiKS4rZryKncVM3atlZ4_bwj-4.jpg
ByuHPvxJJyVAPXfCqXfvhli6phKtur5xabG8Zf5yDR23J2f7lufpdMpdvigW_bwj-5.JPG

Biurowiec posiada dwie kondygnacje, na których miejsce znalazło blisko 650 metrów kwadratowych powierzchni biurowej. Parter zajmuje część wejściowa z recepcją, kuchnią i pomieszczeniem do pracy biurowej. Dwie sale konferencyjne oraz przestrzeń wspólna dla pracowników firmy umiejscowione są na piętrze. Układ funkcjonalny dopełnia biuro kierownika oddziału oraz druga kuchnia. Poszczególne pomieszczenia wydzielają tafle ze szkła o pełnej wysokości kondygnacji. Urządzenia techniczne wentylacji i klimatyzacji zdecydowano się ukryć na półotwartym tarasie na piętrze.

KHSHLOOMPUPt4EbDoFqtZsmJcS6gS4oy6LyWsFAt7u84isIc0dKCJ6SEpFRN_bwj-6.JPG
ChQWV1C1rKIRDWwKTNK7HeuGElRWBw2XjaqPDsZ88V999eIJRfo4u2xJZYfT_bwj-8.JPG

Charakterystycznym elementem reprezentacyjnej części kompleksu przemysłowo-biurowego jest elewacja z żyletkami z aluminiowych paneli. Jej kompozycję zaprojektowano z ostro ściętych ram okiennych, o załamujących się do wnętrza płaszczyznach. Artykulacja pionowych podziałów równoważy poziomy układ formy. Tektonika bryły podkreślona została kolorystyką. Przestrzenne elementy akcentujące otwarcia na otoczenie mają jasnoszarą barwę, natomiast dopełniające je płaskie elementy noszą ciemny odcień brązu.

ytdTcaOMVaeQ6jARC3dfnXUmMnpatPAiV6WplBGNo4KR9Tc72lgIFNF25rpY_bwj-9.JPG
lZQwwNyMc7kWr325bm4bTEJ6aZd3fvJ5VLhR3IySART9ctU63KWFSOh9vgZM_bwj-11.JPG

Wnętrza utrzymane są w jasnych tonacjach, kontrastowo zestawionych z ciemnymi elementami fasady. Gdyńscy architekci zdecydowali się użyć paneli wykonanych z materiału kojarzących się z działalnością firmy, tym samym poza właściwą estetyką budując tożsamość obiektu. Owoc pracy projektantów z Pracowni 111 został nominowany do nagrody „Polska Inwestycja Roku” jeszcze przed oficjalnym rozpoczęciem działalności.

K0c7KEevQc9wjx037oQ36V9HTzMAduT7y3DGieZcrSFfVUevChlFn60IS1Cd_bwj-12.JPG

Źródło fotografii:pracownia111.pl

Biurowiec w Jaworznie, Jaworzno
Lokalizacja: Jaworzno
Inwestor: prywatny
Projektanci: Pracownia 111
Projekt: 2012-2013
Projekt wnętrz: 2013-2014
Powierzchnia: 900 m2
Realizacja: 2014


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera