Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Stack II - Kopenhaga

 

Czas czytania: ~2 min


Kontenerowy budynek biurowy autorstwa duńskiego biura projektowego Arcgency powstał w północnej części portu Nordhaven.

 

3DbkG3GZ9wXBUTxnJUcOvKIWmFoSww9kuIoRkPIJ29a7xCvimPgfk2vifcCU_sta-1.jpg

Kontenerowy budynek biurowy autorstwa duńskiego biura projektowego Arcgency powstał w północnej części portu Nordhaven. Obszar ten poddawany jest sukcesywnym przemianom przestrzeni industrialnych byłych fabryk, pomostów załadowczych i terminali portowych w pełnoprawną tkankę miejską. Projekt transformacji zakłada utworzenie biznesowej dzielnicy miasta z 40 tysiącami mieszkańców oraz dodatkowymi 40 tysiącami nowymi miejscami pracy.

ZFrbCpHjY9riLemVci360W9xKxmFouL5qo46Eghya0sId2tWr5CteFXe89zS_sta-2.jpg
soiFX1RupPsxEM0kHjh4gtsYlFkcUMkD8xWY6smH5rS7YxzTHclghtl3udQy_sta-3.jpg

Zgodnie z dynamicznym charakterem przemian w okolicy, Stack II został „zaprojektowany do przeniesienia”. Budynki o tymczasowej typologii stanowią odpowiedź na konieczność zmian, jakie stawia przed nimi otoczenie. Architekci podkreślają obowiązek wobec świata, który karze im tworzyć lepsze miasta bez nadmiernej eksploatacji natury. Ich zdaniem tworzenie zrównoważonej architektury zawsze musi iść w parze z myślą o cyklu życia budynku i ponownego wykorzystania zasobów. Podkreślają znaczenie jakości i wydłużenia procesu projektowego prowadzące do tworzenia mniejszej ilości odpadów.

rClKnURmm0ORdZIgGz1kyZ5i8GwlxUmSmoWEr5i0XKr1DNXyz6K21Jkk1Gmm_sta-4.jpg
LanaGiDCGWqrCb7vZbaNHOjQ5lY40EUluzMNRdLFbUNxs4Tm7jIZ5egnuC2J_sta-5.jpg

Wysokość obiektu tworzą trzy poziomy ustawionych na sobie kontenerów załadowczych. Eksperymentalna budowa pozwoliła stworzyć prefabrykowana strukturę, której konstrukcja nie generuje dodatkowych odpadów w przeciwieństwie do tradycyjnych procesów budowy. Rozpiętość modułów wykorzystano jako elastyczne miejsce dla przestrzeni biurowych, które mogą być użytkowane wtórnie w postaci sal spotkań, warsztatów czy magazynów.

c39bt4sCxA3zZUgHEQ9AkmuGgB6JD6AK4D6DkpFwdyrwWlJw17lL72OyMlG0_sta-6.jpg
VSsSfwx5MJrAVSuOGci19OlvFvSM5AP0PzBUagnVS8l2Mvz0DJNRnecf0cUS_sta-7.jpg

Wewnętrzny trzon konstrukcyjny z poddanych recyclingowi kontenerów obłożono dodatkowo izolacyjnymi płytami warstwowymi. W ten sposób osiągnięto zakładany poziom estetyczny wykończenia odpowiadając jednocześnie na surowe warunki skandynawskiego klimatu. Okna, elementy pokrycia dachowego oraz wewnętrzne sufity przymocowano bezpośrednio do ram kontenerów. Ciągi instalacji wodnej, elektrycznej oraz ogrzewania pozostawiono odkryte, co umożliwia szybki dostęp serwisowy w razie konieczności naprawy.

T5WiIGqnQ3FrbTatHDGMdF3RVWvcC3kVRHQOSo1e0FD1Y6NqX04FmzUUU21o_sta-8.jpg
eXZPw3CzWoJ3vTxep0YR3gLqXmhJnmq28AV93ydvMQUqAIbUtEZoSl2DhfN5_sta-9.jpg

Pudełkowy układ wnętrz wzbogacono zróżnicowanym układem przestrzennym. Oferuje on zarówno długie na 40 metrów otwarte przestrzenie jak i wysokie na trzy kondygnacje piony komunikacyjne. Powiązanie ze sobą pomieszczeń licznymi przebiciami okien, czy pokazanie użytkownikowi wielości poziomów obiektu, służą zespołowej atmosferze pracy. Projektanci zapewnili dużą ilość światła dziennego we wnętrzach, minimalizując tym samym zapotrzebowanie na sztuczne oświetlenie.

Kj43cggKTTzweCX3epi48Vi827zmD14eMRjkOu6GwvZFN9Qhou85OA9WWtIe_sta-10.jpg

Źródło fotografii: arcgency.com

Stack II, Kopenhaga
Lokalizacja: Nordhaven, Kopenhaga
Inwestor: Unionkul A/S
Projektant: Arcgency
Konstrukcja: slothmøller
Instalacje: steensen & varming
Realizacja: 2015
Powierzchnia: 660 m2
Zdjęcia: Rasmus Hjortshøj


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji
BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji

Konkurs na opracowanie systemu prefabrykowanej zabudowy mieszkaniowej odbył się w ramach rządowego p ...

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera