Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Instytut „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka” - Warszawa

 

Czas czytania: ~2 min


Zn9dvTeOXjMZwaP39jbySlM035BGIYtPmkXX80b2ulB6XlWlxAirQRHN4e0r_ipc-1.jpg

Założona w 2007 roku przez Barbarę i Michała Kozielewskich pracownia Atelier Tektura specjalizuje się w projektowaniu obiektów służby zdrowia. Liczne projekty szpitali m.in: we Wrześni, Poznaniu czy Zabrzu zaowocowały nowym projektem dla Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Instytut naukowy i jednostka badawczo-rozwojowa Ministerstwa Zdrowia prowadzi działalność szpitalną, jednocześnie będąc pomnikiem poświęconym dzieciom – ofiarom II Wojny Światowej.

4PAFsoXDqVgIqOHmbJgy5hQIvh6ylYaJnyoJxujz4ToTkuHFgepl4hHarIcy_ipc-2.jpg
cW6pkNL97x8oLNMe67SZhvKlMM7fEuNFGc85G2eFrffnUviooi5RaE4BDYU3_ipc-3.jpg

Nowy budynek Instytutu powstał w drugiej linii zabudowy kampusu w sąsiedztwie wewnętrznego parkingu. Połączenie z głównym obiektem zapewniają dwie naziemne kładki piesze, obudowane szkłem, wsparte na kwadratowych słupach. Ich położenie na trzeciej kondygnacji sprawia, że pomimo centralnego usytuowania budynek nie jest barierą komunikacyjną, a dobrze skomunikowanym, żyjącym sercem kompleksu.

kQMbYxLDJ7X8GNOvPMoi7ryOR6EIPyBPIBnA5M7TvtmrHMf8bi2UKvy0dRNG_ipc-4.jpg
Pq3wxzpgTLCMUL1xrAwQuZg5aAD8EAtTCVdCTIO0ifY1cdJl94lTLjLz92c0_ipc-6.jpg

Program obiektu składa się z Bloku Operacyjnego na 10 sal, Oddziału Intensywnej Terapii 1 złożonego z 22 łóżek, Oddziału Intensywnej Terapii złożonego z 12 łóżek oraz Oddziału Transplantologii złożonego z 26 łóżek. Całkowita pojemność nowego obiektu podnosi pojemność Instytutu o 60 łózek, w tym 6 wzmożonego nadzoru.

kroDHKLqYaZxUWoY4mm2H7FwycMlr370EjrZWzzxDFMiSGXWsCpIFETm2MnQ_ipc-8.jpg
eYzgTF7I1IaLRQJPGdjbXaKMpkSs9CtAtOjruaoMNxUNWASCmqyQD9qpVnls_ipc-9.jpg

Architektura obiektu nawiązuje do modernistycznego sąsiedztwa, w jakim się znajduje. Jasne okładziny elewacyjne w połączeniu z całkowicie przeszklonymi pasami okien sprawiają, że budynek „rozpływa się” w otoczeniu. Pionowe, zrytmizowane podziały stolarki okiennej nawiązują do charakteru sąsiednich zabudowań, tworząc współczesny obiekt zgodny z ideami pionierów modernizmu.

ePKYJGUj6UyCgTbfDFnDTyVxpcU1ysXxTqSSCIgwJ5nIJcCk8LQDX8GUb9ix_ipc-10.jpg
1AFfWKC9vBgI0pAU2UPUMcHMcF3bFD5igfRFElM3QhYrKlobmj8LQ8scvWil_ipc-11.jpg

Wnętrza utrzymano w stonowanej kolorystyce przełamanej kolorowymi akcentami. Sprawiają one, że obiekt zyskał wewnętrzną identyfikację przestrzenną ułatwiającą poruszanie się po oddziałach użytkownikom. Charakterystyczne automatyczne drzwi przesuwne prowadzące do sal operacyjnych wprowadzają techniczny klimat do wnętrz budynku. Pomieszczenia, gdzie przeprowadzane są operacje wykończono kolorowymi panelami, utrzymując określoną tonację przypisaną do konkretnej jednostki.

W celu rozładowania napięcia towarzyszącego spotkaniem z lekarzami ściany pomieszczeń zdobią grafiki z włoskiego cyklu krótkich filmów animowanych La Linea. Na drodze bohatera rysowanego przy użyciu jednej kreski wyrastają nowe przeszkody, którym ten stawia dzielnie czoło. Fabuła opowieści może stanowić nawiązanie do drogi, jaką w Instytucie przebywa pacjent, jak w bajce – mogąc być pewnym pozytywnego zakończenia historii.

7LIZ26wY9Y2sxP6RGLiG0iz8HktE7bNaTG4lbLfBSnMcw7xKvvDIDKRusfjZ_ipc-13.jpg

Źródło fotografii: atelier-tektura.pl

Instytut „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa
Lokalizacja: Warszawa
Inwestor: Instytut "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka"
Projektant: Atelier Tektura sp. z.o.o
Współpraca: ARCHI+
Powierzchnia: 10 053,8 m2
Projekt: 2010-2014
Realizacja: 2010-2015
Koszt inwestycji: ok. 85,5 mln zł
Zdjęcia: Piotr Krajewski – Fotografia Architektury i Wnętrz



Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

William Kaven projektuje pocztę w Portland
William Kaven projektuje pocztę w Portland

William Kaven, amerykańska pracownia z siedzibą w Portland, jak do tej pory projektowała przede wszy ...

Wola Retro – w stylu lat trzydziestych
Wola Retro – w stylu lat trzydziestych

Wola Retro – to kompleks biurowy, budowany właśnie przy ulicy Skierniewickiej, czyli na terenie dyna ...

Dom z rdzy
Dom z rdzy

Pracownia Zanon Architetti Associati opracowała wizję rozbudowy prostego domu, stojącego w Treviso, ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera